:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BRIGHT FUTURE
BRIGHT FUTURE
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2005-09-20
FILM
De twintiger Mamoru werkt in een fabriek in Tokio. In zijn appartement houdt hij een giftige, lichtgevende kwal, die hij stapje voor stapje aan zoet water laat wennen. Beide steken iedereen die te dicht bij komt. Collega Yuji raakt in de ban van Mamoru. Wanneer deze laatste zijn baas op brutale wijze vermoordt en in de gevangenis belandt, spoort hij de labiele Yuji aan zijn project met de kwal voort te zetten. Yuji leert Mamoru’s vader kennen; tussen hen ontwikkelt zich, ondanks het leeftijdsverschil, een vriendschap.

Bright Future is een rustig kabbelende, vol symboliek zittende, dromerige filosofische film over integratie in de maatschappij. Regisseur Kiyoshi Kurosawa gaat met deze films dieper in op hoe een vooropgestelde toekomstvisie door invloed van anderen kan veranderen. Hij toont over erg veel verwantschap te beschikken met drama en zwarte humor. Hij concentreert zich hierbij op het impulsieve gedrag van twee adolescenten wiens leven hij symbolisch spiegelt aan dat van een kompaskwal. De prent is bijzonder ontoegankelijk door het trage tempo, de woordenloze beeldenreeksen en de bevreemdende springerige montage, die wel eens het gevolg zou kunnen zijn dat de prent voor het festival van Cannes twintig minuten werd ingekort. Liefhebbers van Aziatische films, die bovendien niet vreemd zijn van stillistische droombeelden, komen zeker aan hun trekken. Verhaalsgewijs niet de meest indrukwekkende prent, maar zeker interessant genoeg door de aparte sfeer die de regisseur tot stand heeft gebracht.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van deze release is zeker in orde. Contrasten zijn diep, kleuren ogen rijk en het beeld is voldoende scherp. Het beeld werd grotendeels digitaal geschoten en dat merk je aan de beeldscherpte die nergens een steek laat vallen. Het geluid is een Dolby Surround 2.0 stereo soundtrack. Jammer dat er geen surroundgeluid beschikbaar is, maar niet helemaal getreurd want de stereospreiding van de kanalen is voortreffelijk. Mits het aanspreken van een surroundsimulator (Pro Logic of DTS:Neo 6) mis je de afwezige 5.1 mix nauwelijks, op de subwoofer na dan.

EXTRA'S
Helemaal niets, zelfs geen miezerige trailer.

CONCLUSIE
Bright Future is een aparte film met een dromerig, filosofisch Japans kantje. De prent bevat veel symboliek en is meer bezig met beeldtaal dan narratief. Wie een rustige Aziatische film wel ziet zitten komt beslist niet bedrogen uit. Wel jammer dat Filmfreak vaak veredelde VHS-releases op DVD kwakt. Geen extra’s, geen 5.1-geluid en dat aan een redelijk hoge aankoopprijs. Dat kan beslist beter.


cover
Studio: Filmfreaks

Regie: Kiyoshi Kurosawa
Met: J Odagiri, Tadanobu Asano, Tatsuya Fuji

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
12

Speelduur:
98 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Japans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij