:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MERLIN
MERLIN
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-04-03

FILM
Het verhaal begint als de Engelse koning Constant wordt onttroond door de jonge en ambitieuze Vortigern (Rutger Hauer), die een schrikbewind wil veoren over het land. Omdat Vortigern noch de Oude Riten (de pre-christelijke religies), noch het christendom gunstig gezind is - feitelijk is hij alleen zichzelf gunstig gezind - vindt oppertovenares Mab (een schitterende Miranda Richardson) dat de tijd rijp is om haar creatie op de wereld los te laten om de positie van de Oude Riten te vrijwaren. Door magie schept ze bij een andere vrouw het jongetje Merlin, dat de krachtigste tovenaar aller tijden moet worden. Mab heeft echter niet het minste spoor van menselijk gevoel en ze laat de moeder doodgewoon sterven omdat ze van geen nut meer is. Merlin wordt liefdevol opgevoed door zijn tante Ambrosia.

Als jonge knaap komt hij voor het eerst in aanraking met magie als hij een tak laat groeien om de jonkvrouwe Nimue uit een moeras te vissen. Als Ambrosia van dit voorval hoort, weet ze dat de tijd is gekomen om afscheid te nemen van haar pleegzoon. Merlin reist af naar de grotten waar Mab resideert en gedurende enkele jaren wordt hij in de magie ingewijd door Mabs geschifte helper Frik. In Mabs grotten maakt Merlijn ook kennis met de Vrouwe van het Meer, Mabs zuster, die zich per ongeluk laat ontvallen dat Mab zonder al te veel medelijden Merlins moeder heeft laten creperen. Als ook tante Ambrosia op sterven ligt, vlucht Merlin uit Mabs grotten en zweert op het graf van zijn tante dat hij zijn magie alleen maar zal aanwenden om Mab te bestrijden.

Jaren later is Merlin (Sam Neill) volwassen. Koning Vortigern bereidt zich voor op een oorlog met Uther, de zoon van de vermoorde koning Constant, die zijn vaders troon wil heroveren. Merlin wordt tegen zijn wil in de oorlog betrokken als een waarzegger de aandacht van de koning op zijn toverkunsten vestigt. Vortigern meent dat hij Merlin als wapen tegen Uther kan gebruiken en neemt hem gevangen. Merlin verneemt dat ook Nimue (Isabella Rossellini) de gevangene van Vortigern is, opdat de koning zich zou kunnen verzekeren van de trouw van haar vader Lord Ardente. Nimue weet de koning te overhalen om Merlin vrij te laten, want in gevangenschap kwijnt hij weg en nemen zijn magische vermogens af. Merlin voorspelt Vortigerns ondergang en Mab weet de koning wijs te maken dat alleen door Nimue te offeren aan de Grote Draak de strijd voor hem gunstig zal uitdraaien. Feitelijk wil ze Merlin dwingen om zijn magie te gebruiken. Hij kan Nimue nog maar net op het nippertje redden, want ze komt zwaar verbrand uit de strijd. Hij brengt haar voor verzorging naar het klooster van Avalon en zweert wraak op Mab.
 

Daarvoor gaat hij te rade bij de Vrouwe van het Meer, die hem het onoverwinnelijke zwaard Excalibur schenkt. Zowel Lord Ardente als Merlin kunnen nu openlijk de kant van Uther kiezen. Het leger van Vortigern wordt met veel schwung in de pan gehakt. Merlin schenkt het zwaard Excalibur aan de nieuwe koning en hoopt dat Engeland nu definitief vrede krijgt en hij zijn tijd kan besteden aan de verzorging van Nimue. Zijn hoop is van korte duur: al op het kroningsfeest wordt de nieuwe koning door toedoen van Mab hopeloos verliefd op Igraine, de vrouw van één van zijn leenheren, de hertog van Cornwall. Merlin neemt hem Excalibur af en drijft het zwaard in een steen; alleen de ware koning van Engeland zal het er uittrekken. Uther stort het land in een nieuwe oorlog, maar Tintagel, het kasteel van Cornwall, valt niet. Uiteindelijk stemt Merlin ermee in om Cornwall zijn zin te geven, op twee voorwaarden: het bloedvergieten moet stoppen en het kind dat uit deze nacht geboren zal worden, Arthur, zal door Merlin worden opgevoed als de opvolger van Uther. Als de echte Cornwall het kasteel heeft verlaten, betreedt Uther het slot, terwijl hij er door de magie van Merlin uitziet als Cornwall. Uther heeft echter zijn woord gebroken, doodt Cornwall en zijn gevolg en wordt uiteindelijk waanzinnig.

En pas nu begint de klassieke Arthur-legende. Terwijl Engeland terugvalt in chaos, wordt Arthur (Martin Short) als pleegzoon van Sir Hector opgevoed met Merlin als mentor aan zijn zijde. Als koning Uther sterft, neemt Merlin hem mee naar het hof, waar de edellieden twisten om het vacante koningschap. Als Arthur de enige blijkt te zijn die Excalibur uit de steen kan trekken, scharen de meeste edellieden zich achter hem, maar een kleine rivaliserende fractie onder leiding van Sir Lot, verzet zich tegen Arthurs koningschap. Door Arthurs charisma kan echter een open oorlog op het nippertje vermeden worden en hij zal als eerste alle edellieden verenigen. Mab loert echter weer op de achtergrond en laat Arthur verleiden door Morgan Le Fay (Helena Bonham Carter), zijn eigen mismaakte zuster die er onder Mabs betovering uitziet als een bloedstollend mooie vrouw. Ook uit hun vereniging komt een kind voort: Mordred.

Om boete te doen voor zijn zonde, gaat Arthur met zijn ridders op zoek naar de Heilige Graal. Om intussen Camelot en Arthurs kersverse bruid, Guinevere, te beschermen, gaat Merlin eens te meer te rade bij de Vrouwe van het Meer, die hem naar een eiland stuurt, van waar Merlin Lancelot meebrengt, een eersteklas vechtersbaas. Tijdens Arthurs afwezigheid ontstaat er de intussen als een klassieker geboekstaafde verboden relatie tussen Guinevere en Lancelot, waarvan al snel heel Camelot op de hoogte is. Als Arthur terugkeert, wordt zijn wereld aan diggelen geslagen: behalve dat zijn vrouw is verleid door zijn kampioen, staat plots ook Mordred voor de deur, die als opvolger van de koning eist dat de wetten die Arthur heeft uitgevaardigd ook zonder uitzondering zouden gelden voor Guinevere en Lancelot. Hij krijgt zijn vader zover dat hij Guinevere laat terechtstaan voor hoogverraad, maar van de brandstapel wordt ze op het nippertje gered door haar geliefde. Omdat ze deze opvoering beschouwen als doorgestoken kaart, loopt een deel van de edelen over naar het kamp van Mordred.

Merlin krijgt meer en meer zin om zich uit z'n wereldse beslommeringen terug te trekken, wetende dat de zaak hopeloos is. Mab heeft intussen aan Nimue een voorstel gedaan: in ruil voor de genezing van haar littekens moet ze de rest van haar dagen doorbrengen in een vrij comfortabele grot met haar geliefde Merlin, aan wie Nimue prompt een uitnodiging stuurt. Merlin kan zijn ogen niet geloven als hij een genezen Nimue in een paradijselijk decor weerziet en ondanks het feit dat hij weet dat dit alles de zoveelste illusie van Mav is, meent hij dat hij eindelijk aan een gewoon leven met Nimue toe is. De strijdkreten tussen Arthur en Mordred blijven echter door zijn hoofd spoken en als hij toch niet aan de verleiding kan weerstaan en Arthur te hulp wil snellen, sluit de grot zich achter hem waardoor Nimue voor eeuwig opgesloten wordt. En terwijl Mordred en Arthur hun laatste confrontatie aangaan, moet Merlin voor de laatste keer Mab het hoofd bieden.

Merlin is een tv-filmadaptatie van de gelijknamige fantasy-trilogie van James Mallory en vertelt nog maar eens de Arthur-sage, ditmaal vanuit het standpunt van tovenaar Merlin. In tegenstelling tot de andere Arthur-verfilmingen focust deze film dan ook niet zozeer op de driehoeksverhouding tussen Arthur, Guinevere en Lancelot (een subplot dat maar een relatief klein deel is van het geheel), maar gaat het in deze film meer over de strijd tussen de Oude Rites (waarmee het pre-christelijk geloof bedoeld wordt), belichaamd door oppertovenares Mab, en het oprukkende christendom, waarmee de film meer aansluit bij Arthur-boeken zoals die van wijlen Marion Zimmer Bradley.

Merlin was nooit geconcipieerd voor het grote scherm, vandaar ook het 4:3-beeldformaat, maar apart daarvan is het toch een grootse productie geworden. De cast is ronduit voortreffelijk, met vooral Rutger Hauer als de pretentieuze machtswellusteling Vortigern. Voor een gewone televisieproductie bevat de prent ook vrij uitvoerige special effects, waaronder enkele griffioenen en een draak uit de stallen van Jim Hensons Creature Shop en wordt er gemorpht dat het een lieve lust is, zoals bij Frik, de altijd van gedaante veranderende helper van Mab. Mocht de film in de zalen een kans hebben gekregen, dan was het waarschijnlijk geen topper geworden, maar stak hij toch boven de grote blubberende massa die tegenwoordig wordt gedraaid uitkomen. Ondanks de lengte (bijna drie uur) verveelt de film geen seconde en ondanks de veelvoud van acteurs wordt de plot nooit overdadig ingewikkeld. Alleen de prachtige landschappen worden ongetwijfeld onrecht aangedaan door het 4:3-formaat.

BEELD EN GELUID
Kleinere maatschappijen hebben meestal een twijfelachtige reputatie als het op beeld of geluid aankomt. Bij deze release van Bridge Entertainment echter geen enkel kwaad woord daarover. De kleuren zijn scherp, het beeld is volledig ruisvrij en ondanks het feit dat het slechts een ordinaire stereotrack is, klinkt het geluid zeer zuiver en is er een goed evenwicht tussen de dialogen en de muziek.

EXTRA'S
Deze disk bevat geen extra's.

CONCLUSIE
Zeker gezien de lage aanschafprijs heeft deze disk een zeer goede prijs/kwaliteitsverhouding, maar je moet wel van het genre (fantasy) houden. Voor liefhebbers van films als The Dark Crystal of Krull is dit gewoon een must-have.
cover
Studio: Bridge Entertainment

Regie: Sam Barron
Met: Sam Neill, Helena Bonham Carter, John Gielgud, Rutger Hauer, James Earl Jones, Miranda Richardson, Isabella Rossellini, Martin Short

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1998

Leeftijd:
AL

Speelduur:
175 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711983483729


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij