:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MESSENGER, THE - THE STORY OF JOAN OF ARC
MESSENGER, THE - THE STORY OF JOAN OF ARC
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2000-09-29
FILM
Jeanne d'Arc heeft altijd al tot de verbeelding gesproken van auteurs en filmmakers. De meest gewaardeerde en bekendste film is ongetwijfeld La Passion de Jeanne d'Arc (1928) van regisseur Carl Theodor Dreyer. Nu heeft ook Luc Besson (Nikita, The Fifth Element, Le Grand Bleu, Leon) de regieteugels in handen genomen. De meesten onder ons zullen wel weten wie Jeanne d'Arc is. De officiële versie als zou zij door God geroepen zijn om ten strijde te trekken tegen de Engelsen, wordt door sommige historici weggewuifd. Hoe dan ook, Besson houdt zich aan de officiële versie zoals wij die op de schoolbanken geleerd hebben.

Frankrijk bevindt zich in volle oorlog met de Engelsen, die zelfs een deel van Frankrijk ingepalmd hebben. Jeanne (Milla Jovovich) wordt in 1412 geboren in Domrémy en gaat als kind meermaals per dag biechten, tot ergernis van de pastoor die haar probeert duidelijk te maken dat ze niet om de haverklap bij hem hoeft langs te komen. Tijdens haar jeugdjaren overvallen de Engelsen haar dorp en branden alles plat. Jeanne is er getuige van hoe de vijand haar zuster op een brutale wijze vermoordt en verkracht. Ze krijgt haar beroemde visioenen die haar pas later duidelijk zullen worden. Ze meent dat ze door God geroepen is om Dauphin Karel VII (John Malkovich) naar de troon te leiden en Frankrijk de overwinning te bezorgen. Ze leidt de aanval op de bezette stad Orléans, slaagt erin die te heroveren en Karel VII naar Reims te brengen waar hij tot koning van Frankrijk wordt gekroond. Een jaar later loopt ze in de val en wordt ze uitgeleverd aan de Engelsen. Jeanne d'Arc krijgt een schijnproces, wordt schuldig bevonden aan hekserij en belandt uiteindelijk in Rouen in 1431 op de brandstapel. Bijna 500 jaar na haar dood wordt ze heilig verklaard.

Op technisch en visueel vlak weet Luc Besson de film in goede banen te leiden, maar jammer genoeg duurt het geheel veel te lang (twee uur veertig minuten) en bij momenten kan je een geeuw moeilijk onderdrukken. Milla Jovovich kan niet over de hele lijn overtuigen en bijwijlen gaat ze over the top met haar rol. Opmerkelijk is het rustige en ingetogen optreden van Dustin Hoffman op het einde van de film; hij speelt het Geweten van Jeanne en weet perfect hoe hij deze rol moet invullen. Als je het mij vraagt is dit geen slechte film, maar toch is het niet echt dat wat je ervan verwacht.

BEELD EN GELUID
Columbia kennende wisten we op voorhand al dat we zeker niet hoefden te klagen op het vlak van beeld- en geluidskwaliteit. Ook nu weer steekt Columbia met kop en schouders uit boven de anderen. De film krijgt een anamorf 2.35:1-beeldformaat dat er schitterend uitziet. Gedurende de film merkte ik geen ruis, vlekke, krassen of andere oneffenheden; de print is loepzuiver. Het beeld is haarscherp en gedetailleerd en biedt mooie volle kleuren. Zelfs tijdens de talloze gevechtscènes blijft het beeld heel stabiel.
De Dolby Digital 5.1-audiotrack doet zijn ding meer dan voortreffelijk. Tijdens de gevechtscènes kletteren zwaarden tegen elkaar, worden kogels gekatapulteerd, suizen de pijlen je om de oren... Alle geluidskanalen worden agressief, maar accuraat gebruikt. Dialogen klinken helder en verstaanbaar gedurende de hele film.

EXTRA'S
Het is niet Columbia's gewoonte om te snoeien in de extra's, maar blijkbaar is dat dit keer wel eht geval, waarschijnlijk wegens plaatsgebrek. Jammer, maar helaas weinig aan te verhelpen, tenzij ze een dvd-18 uitbrengen. We krijgen een bioscooptrailer en een teaser trailer, beide Engels gesproken of Duits gedubd met Nederlandse of Duitse ondertitels.Voorts zijn er filmografiëen van enkele leden van cast en crew en de isolated music score van Eric Serra. En ten slotte is er de documentaire "The Search for the Real Joan of Arc" (24 min.), gepresenteerd door Milla Jovovich. Hierin worden sommige elementen uit de film in hun historische context geplaatst. Er is zelfs een interview met een afstammeling van Jeanne d'Arc. Deze documentaire is eveneens Nederlands en Duits ondertiteld.

CONCLUSIE
The Messenger - The Story Of Joan Of Arc is geen slechte film, maar hij had beslist z'n voordeel gedaan met een flinke knip. De acteerprestaties zijn goed met een uitstekende Dustin Hoffman in een kleine rol. Technisch is de dvd helemaal in orde en er zijn zelfs enkele extra's.


cover
Studio: Columbia Tristar

Regie: Luc Besson
Met: Milla Jovovich, John Malkovich, Faye Dunaway

Film:
5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
16

Speelduur:
152 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609072532


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Audiotrack Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Grieks, Tsjechisch, Hongaars, Pools, Bulgaars, Hebreeuws, Hindoestaans, Arabisch, Turks
Extra's:
• Making-of
• Teaser & Theatrical Trailer
• Filmografiëen
• Isolated Music Score

Andere recente releases van deze maatschappij