:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LIFE AND DEATH OF PETER SELLERS, THE
LIFE AND DEATH OF PETER SELLERS, THE
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2005-09-22
FILM
Het afgelopen filmjaar leek wel het jaar van de biopic met bejubelde films als Ray, The Aviator, Beyond The Sea en The Motorcycle Diaries. Tussen al die grote namen schittert echter ook een wat minder bekende televisiefilm over het leven van Peter Sellers. The Life And Death Of Peter Sellers is een onthullende film die zich baseert op een biografie geschreven door Roger Lewis.

Tijdens de jaren '60 ontdekte de wereld een nieuwe ster aan het firmament van de Britse komedie. Zijn naam was Peter Sellers en aanvankelijk werkte hij mee aan The Goons, een komisch radioprogramma van de BBC. Zijn grootste bekendheid dankt hij echter aan zijn, aanvankelijk ondersteunende, rol als Inspector Clouseau in de Pink Panther films van Blake Edwards. Net zoals zovele komieken, was Sellers een totaal andere persoon naast het scherm. Zijn huwelijksleven was op zijn minst turbulent te noemen, want hij was maar liefst vier maal getrouwd, onder meer met de bekende Zweedse actrice Britt Ekland. Hoewel veel mensen hem gekend hebben, bleef Sellers een mysterie. Zijn komisch talent staat buiten kijf, maar velen dachten dat hij gebukt ging onder zware psychologische problemen. Of dat vermoeden terecht of onterecht was, zal niemand ons echt kunnen vertellen. Sellers stierf in 1980 op 54-jarige leeftijd.

Deze film schildert een allesbehalve flatterend plaatje van Peter Sellers. De man wordt afgebeeld als een waanzinnige, onvolwassen man, die een oedipale relatie heeft met zijn moeder en die een totaal gebrek aan zelfachting heeft. Een mooi voorbeeld daarvan is een scène waarin hij uithaalt naar Blake Edwards uit walging voor zijn eigen optreden in een Pink Panther film. Zijn emoties kunnen in een oogwenk omslaan en hij vindt maar weinig bevrediging in de roem. Daarnaast haalt hij zowel fysiek als psychisch uit naar iedereen die hem omringt. Als een klein kind vertrappelt hij het speelgoed van zijn zoontje wanneer die zijn auto beschadigt, om vervolgens zijn woede-uitbarsting teniet te doen met de aankoop van een pony. Net zoals bij de sterke biopic Man On The Moon van Milos Forman over het leven van komiek Andy Kaufman, vertroebelt de lijn tussen de echte persoon en zijn personages. De makers van The Life And Death Of Peter Sellers brengen dat echter op een wat minder geslaagde manier in beeld. Peter Sellers oftewel Geoffrey Rush speelt meerdere personages in zijn eigen biopic. Aan het einde van een aantal scènes neemt "Sellers" de rol over van een echtgenote of collega en spreekt hij de kijker toe in de vorm van korte getuigenissen. Zo zou het moeten overkomen alsof Sellers zijn eigen levensverhaal aan het schrijven is, maar helaas gaat het effect wat verloren en komt het eerder over als een gimmick.

De voornaamste pluspunten van The Life And Death Of Peter Sellers zijn zonder twijfel het uitstekende acteerwerk en de opmerkelijke recreatie van Sellers films. De keuze voor de rol van Peter Sellers was nochtans niet vanzelfsprekend. Zo deden onder meer Mike Myers, Jim Carrey en Kevin Kline hun uiterste best om de rol in de wacht te slepen. De uiteindelijke keuze viel op de Australische acteur Geoffrey Rush. Hij vindt de perfecte balans tussen imiteren en acteren. Getuige van zijn uitstekende prestatie zijn tal van nominaties en prijzen die hij in de wacht wist te slepen. Ook de rest van de cast levert prima werk over de hele lijn. Daarbij denken we onder andere aan de aantrekkelijke Charlize Theron in de rol van Britt Ekland, Stanley Tucci als de manipulatieve Stanley Kubrick, John Lithgow als de excentrieke Blake Edwards en Emily Watson in de rol van Sellers eerste vrouw Anne. De enige wat mindere vertolking is die van Sonia Aquino, die er niet in slaagt een overtuigende Sophia Loren neer te zetten.

BEELD EN GELUID
De 1.78:1 anamorfische transfer heeft een gemiddelde bitrate van 6,21 mb/s en is van prima kwaliteit, al is er wel een stevige portie film grain aanwezig. Het zwartniveau is uitstekend en de kleuren variëren van somber tot levendig al naargelang de stemming van de film. Ook over de kwaliteit van het Dolby Digital 5.1 geluidsspoor hebben we niet te klagen. De film wordt gedragen door de dialogen en dat verklaart natuurlijk de nadruk op de voorste speakers. Dialogen worden helder weergegeven en er zijn geen sporen van synchronisatieproblemen. De surround speakers zorgen hoofdzakelijk voor de weergave van omgevingsgeluiden.

EXTRA'S
Op vlak van extra's is dit een wat magere release van A-Film in vergelijking met hun recente bonusgeweld. Je kunt kijken naar een korte making of (12 min.) met interviews met Geoffrey Rush en Blake Edwards en een korte kijk achter de schermen. Daarnaast bevat deze dvd 8 verwijderde scènes (22 min.) en trailers voor de film zelf, The Cooler, Super Size Me en Eternal Sunshine Of The Spotless Mind. Jammer dat we geen audiocommentaar krijgen zoals de wat grotere dvd-landen.

CONCLUSIE
The Life And Death Of Peter Sellers is een biografische film waarbij de makers een beeld proberen te vormen van het ware gezicht achter het masker van Peter Sellers. Of hun weergave ook waarheidsgetrouw is, kunnen we moeilijk inschatten, maar ze zorgen in elk geval voor een ontroerende prent tussen al het Hollywood-geweld.


cover
Studio: A-Film

Regie: Stephen Hopkins
Met: Geoffrey Rush, Charlize Theron, Emily Watson, John Lithgow, Miriam Margoyles

Film:
8/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Biografie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
12

Speelduur:
121 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1,
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Making of,
• Deleted scenes,
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij