:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RESIDENT EVIL 2 - APOCALYPSE
RESIDENT EVIL 2 - APOCALYPSE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2005-09-20
FILM
De hoge piefen van het allesbeheersende superbedrijf Umbrella besluiten om The Hive - het hypermodern geheim ondergronds laboratorium uit de eerste Resident Evil - te openen, zodat er kan onderzocht worden wat er is fout gegaan. Hiermee ontsnapt het gevaarlijke T-Virus en al snel is de besmetting uitgebreid over heel Raccoon City. Umbrella besluit om hun 'foutje' in de doofpot te stoppen en plaatst de stad onder valse voorwendselen in quarantaine. In de chaotische ruïnes van het door bloeddorstige zombies belaagde Raccoon City, proberen Alice (Milla Jovovich) en een groepje S.T.A.R.S.-leden - waaronder op kop Jill Valentine (Sienna Guillory) en Carlos Olivera (Oded Fehr) - te overleven. Maar dan krijgen ze plots Umbrella’s ultrageheim wapen Nemesis achter hun aan…

Hoe komt het toch dat regisseur Paul W.S. Anderson er steevast in slaagt om coole ideeën om te vormen tot platte, commerciële Hollywoodrommel? U weet vast nog wel dat we niet wild waren van de eerste Resident Evil en recentelijk hielp hij nog Alien Vs. Predator vakkundig om zeep. Wij waren dan ook zéér blij toen we vernamen dat Anderson de regie van de sequel Resident Evil: Apocalypse zou overlaten aan Alexander Witt, welke een indrukwekkende carrière heeft opgebouwd als second-unit regisseur voor belangrijke blockbusters zoals onder andere Speed, The Bourne Identity, Daredevil en Pirates Of The Caribbean: The Curse Of The Black Pearl.

In de hoofdrol zien we wederom Milla Jovovich als de mysterieuze Alice. En ondanks dat het allemaal soms wat met de haren getrokken lijkt dat deze ranke deerne bloeddorstige monsters en zombies in het zand laat bijten, is het een fijn weerzien! De cast werd verder aangedikt met een resem nieuwkomers, die het er stuk voor stuk goed vanaf brengen. Vooral Sienna Guillory is uitstekend gecast als Jill Valentine, één van dé belangrijkste personages uit de originele videogames, zodat de fervente Resident Evil-fans gerust kunnen ademhalen.

En dan zijn we tevens aangekomen bij het sterkste punt van de sequel. Want de makers hebben duidelijk hun uiterste best gedaan om het uitzicht en de bekende sfeer van de games over te brengen naar de film. Zo zijn sommige sequenties gewoon volledig overgenomen en hebben de gelijknamige personages (zoals Jill Valentine, Carlos Olivera en de Nemesis) bijna dezelfde eigenschappen meegekregen als in de populaire games.

Maar hoe blijft Resident Evil: Apocalypse overeind als volbloed zombiefilm? Ondanks dat Alexander Witt het net als Anderson veel te braafjes houdt, voelt de sequel toch aan als een echte zombiefilm. Sommige van de apocalyptische scènes lijken zo weggelopen uit Romero's Land Of The Dead en de film bevat zowaar enkele geslaagde creepy scènes! De prent heeft een goed tempo en omdat het origineel een onverwachte hit werd, werden er meer middelen ter beschikking gesteld. Dit vertaald zich in - Dank u God! - betere speciale effecten en een resem inventieve en over-the-top actiescènes.

Resident Evil: Apocalypse zal de geschiedenis uiteraard niet ingaan als hoogstaande cinema, maar het is des te meer een amusante en bij momenten behoorlijk spannende adrenalinestoot. En dit dachten de bioscoopbezoekers er blijkbaar ook van, want de 70 miljoen $ kostende zombie-sequel bracht wereldwijd maar liefst 129 miljoen $ in het laatje. Het derde deel uit de succesvolle franchise, Resident Evil: Afterlife, is voorzien voor 2006 en volgens geruchten is Constantine Films ondertussen ook al bezig met de eerste voorbereidingen voor deel 4.

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch uitgevoerde 2.40:1 beeld oogt haarscherp, met een uitstekend contrast en zeer goed schaduwdetail. Het zwartniveau is solide en de kleuren ogen realistisch. De gebruikte filmprint is uitermate proper en vuiltjes zijn niet aan de orde. Digitale compressiefouten hebben we niet direct bemerkt, maar wel wat minieme filmgrain. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt ruimtelijk en behoorlijk agressief, met heldere en goed verstaanbare dialogen. De filmmuziek en de geluidseffecten brengen leven in de aanwezige kanalen en de subwoofer zorgt voor de nodige extra accentuering bij de vele actiescènes. Ruis en storingen zijn niet aanwezig. De Engelse DTS 5.1-track biedt iets meer detail en verdient dan ook onze voorkeur.

EXTRA'S
De gewone versie moet het stellen met de bioscooptrailer en drie promotietrailers. Maar voor de echte liefhebbers bracht maatschappij Paradiso een speciale - uit twee schijfjes bestaande - editie uit, voorzien van de nodige extra's en met een fraaie kartonnen slipcase er omheen.

Het extra bonusmateriaal op disc 2 bestaat eerst en vooral uit 12 minuten verwijderde scènes 19 stuks plus alternatief einde, en een niet al te grappige gag reel van drie minuten. Een stuk beter is de zeer comprehensieve documentaire "Game Over: Resident Evil Reanimated" (50 min.), waarbij we een degelijk overzicht gepresenteerd krijgen over de realisatie van deze sequel. Deze documentaire wordt gevolgd door een stuk of wat kortere documentaires: Corporate Malfeasance is een 3-minuten durend werkstuk over de Umbrella Corporation, in Game Babes krijgen we een portret van Milla Jovovich en Sienna Guillory (11 min.), en Symphony Of Evil (8 min.) is gewijd aan de speciale effecten. Tot slot vinden we nog een dik tiental interviews (samen een drie kwartier), wat Behind the scenes-restmateriaal en een reeks trailers en TV-spots terug. Ten opzichte van importversies moeten we hier vooral de drie commentaartracks op de eerste disc missen.

CONCLUSIE
Dankzij een geslaagde zombiesfeer, een goed tempo en enkele spectaculaire actiescènes, kijken we ondertussen zelfs uit naar het derde deel in de franchise! Beeld en geluid zijn uitstekend en qua extra's moet deze gewone versie het stellen met enkele trailers. Maar voor de echte fans bracht Paradiso een Special Edition op de markt, bestaande uit twee schijfjes.


cover
Studio: Paradiso

Regie: Alexander Witt
Met: Milla Jovovich, Sienna Guillory, Oded Fehr, Thomas Kretschmann, Mike Epps,
Sandrine Holt, Sophie Vavasseur, Jared Harris

Film:
7,5/10

Extra's:
7,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
16

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5410504969591


Beeldformaat:
2.40:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
Disc 1:
• Bioscooptrailer
• Cross-promotional trailers
Disc 2:
• Verwijderde scènes
• Gag reel
• Documentaire "Game Over: Resident Evil Reanimated"
• Featurette "Corporate Malfeasance"
• Featurette "Game Babes"
• Featurette "Symphony Of Evil"
• Interviews
• Behind the scenes
• Trailers & TV-spots

Andere recente releases van deze maatschappij