:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MACGYVER - SEIZOEN 1
MACGYVER - SEIZOEN 1
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2005-09-18
SERIE
Wie kan er een bom ontmantelen met een karton melk? Wie kan er een bom maken met behulp van wat kauwgom? Wie opent een slot met een Zwitsers zakmes? In minder dan 10 seconden? Achter zijn rug? Allen in koor: MacGyver, natuurlijk!

Veel gadgets heeft de man niet nodig: enkel zijn zakmes, wat lucifers en een lege rugzak om wat spullen in te stoppen, die hij op zijn weg vindt. Wat er ook gebeurt, hij vindt altijd wel een manier om zich uit de nesten te werken. MacGyver doet beroep op alledaagse objecten en zijn scheikundige kennis om zich de weg naar een succesvolle missie te knutselen. Hij heeft een afkeer van wapens; hij haat het om mensen te doden en hij heeft hoogtevrees. Dat alles kan hem er echter niet van weerhouden om elke uitdaging aan te gaan. Voor het eerste seizoen moeten we alweer een aardige sprong in de tijd maken naar 1985. De reeks was een succes. Getuige daarvan is de looptijd van maar liefst 7 seizoenen. Twintig jaar na datum, komt de serie gedateerd over. Dat komt onder andere tot uiting bij de regelmatige verwijzingen naar de Koude Oorlog. Het acteerwerk komt niet altijd even professioneel over en ook de dialogen zijn verre van realistisch. Dat hoeft ons er echter niet van te weerhouden een gevoel van nostalgie te ervaren bij het prettige weerzien met onze held en zijn trouwe zakmes.

AFLEVERINGEN
De 22 afleveringen van dit eerste seizoen staan gespreid over 6 schijfjes, verpakt in een mooie box met slipcase eromheen.

1. Pilot
MacGyver redt een Amerikaanse piloot die gecrasht was op een hoog klif. Nadien mag hij opdraven om een aantal wetenschappers uit een ontploft laboratorium te redden. Het is een race tegen de tijd voor onze held, want er is een lek geslagen in een vat gevaarlijk zuur. Het leger wil de hele boel opblazen om verder gevaar te voorkomen. Met de hulp van een bevallige assistente slaagt MacGyver erin om het lek te dichten met een aantal repen chocolade.

2. The Golden Triangle
MacGyver raakt verzeild op een autokerkhof waar hij belangrijke documenten moet zien te ontvreemden van een groepje tuig. Voor zijn volgende missie moet hij naar Birma trekken om een container met een dodelijk chemisch goedje op te vissen. Hij wordt gevangen genomen en belandt tussen de slaven die opium moeten oogsten. MacGyver slaagt erin een opstand te ontketenen onder de gevangenen.

3. Thief Of Budapest
MacGyver haalt een gestolen paard terug en moet daarna alweer verder naar Budapest. Daar moet hij een horloge met een microfilm te pakken zien te krijgen. Het wordt hem echter niet makkelijk gemaakt, want de Russische agent die het horloge in zijn bezit heeft, komt om het leven bij een aanrijding. Het horloge wordt gestolen door een zigeunermeisje, die het aan haar oom geeft. Die oom wordt dan weer opgepakt en in de gevangenis gegooid.

4. The Gauntlet
MacGyver slaagt erin een geheime kaart te heroveren. Hij gebruikt de kaart om aan zijn achtervolgers te ontsnappen. In een volgende opdracht moet hij een journaliste redden. De journaliste heeft bewijsmateriaal in haar bezit dat een verband legt tussen een generaal en een illegale wapenhandelaar. De twee moeten zo snel mogelijk de Mexicaanse grens zien te bereiken, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan met een klein leger achter hen aan.

5. The Heist
Een reeks diamanten bestemd voor een verkoop voor een liefdadigheidsactie tegen hongersnood wordt gestolen door de eigenaar van een groot casino. De man legt de diamanten ter bewaring in zijn zwaar bewaakte kluis. MacGyver zal een manier moeten vinden om de zware beveiliging te omzeilen en de diamanten veilig terug te brengen.

6. Trumbo’s World
MacGyver redt een gevangene uit de Pyreneeën en ontsnapt met behulp van een raft. Na de goede afloop moet hij richting Brazilië samen met zijn vriend Dr. Alden. Ze ontmoeten er de aanvankelijk vijandige landeigenaar Trumbo. Ze moeten een gevaarlijk leger mieren dat door de jungle trekt, zien te stoppen. Daarbij komt Dr. Alden om het leven. MacGyver zal er iets op moeten vinden om de mieren uit te roeien vooraleer ze het land van Trumbo veroveren.

7. Last Stand
Ook helden hebben nood aan vakantie, maar voor MacGyver loopt die helemaal fout. Hij rijdt verloren en komt terecht bij een afgelegen landingsbaan. De aanwezigen gedragen zich allemaal heel vreemd. MacGyver komt erachter dat ze allemaal gijzelaars zijn van een groepje criminelen dat een vliegtuig verwacht. Hun plan is om dat vliegtuig te kapen en te gebruiken om een enorme hoeveelheid geld te transporteren. Ook MacGyver wordt gevangen genomen.

8. Hellfire
Tijdens een bezoek aan wat vrienden, ontstaat er een brand in een oliebron. MacGyver en zijn vriend zien geen andere uitweg dan dynamiet te gebruiken om de brand onder controle te krijgen. Ze moeten halsbrekende toeren uithalen om het dynamiet uit een verlaten mijn te halen. Wanneer ze het goedje tot ontploffing brengen, blijkt de brand echter heviger te worden. MacGyver en zijn kameraad zullen hete vuren moeten doorstaan om de zaak op te lossen.

9. The Prodigal
De moeder van een getuige in een rechtzaak ligt op sterven. Hij wil haar dan ook een bezoekje brengen. MacGyver moet ervoor zorgen dat het bezoek kan doorgaan zonder dat de broer van de getuige erachter komt. Die heeft namelijk kwalijke bijbedoelingen. Onze held krijgt zijn handen vol om de belangrijke getuige in leven te houden.

10. Target MacGyver
MacGyver redt een vrouwelijke generaal uit een strandhuis. Hij schakelt haar kidnappers uit met behulp van wat alledaagse keukenapparatuur. Bij de terugkomst van zijn opdracht krijgt MacGyver te horen dat er een prijs op zijn hoofd staat. Hij weigert elke vorm van bewaking en wil een bezoek brengen aan zijn grootvader. Ze krijgen nauwelijks de kans om wat bij te praten, want Mac wordt op de hielen gezeten door de huurmoordenaar Axminister.

11. Nightmares
Wanneer MacGyver thuis komt met belangrijke documenten, wordt hij gedrogeerd. De boodschap is duidelijk: hij krijgt 6 uur de tijd om de documenten over te maken aan zijn belagers; doet hij dat niet, dan sterft hij. MacGyver zou MacGyver niet zijn als hij niet wist te ontsnappen, maar in zijn gedrogeerde toestand maakt hij weinig indruk op zijn omgeving. Hij zal er zelf voor moeten zorgen dat hij het tegengif te pakken krijgt.

12. Deathlock
MacGyver ontsnapt uit Berlijn door een doodskist om te bouwen tot jetski. Een tijdje later komt hij vast te zitten in een landhuis samen met Pete, een code expert van wie onduidelijk is aan welke kant hij staat. Een oude aartsvijand van MacGyver heeft het huis voorzien van een flink aantal booby traps. De vijand is vastberaden om te laten zien dat hij MacGyver te slim is afgeweest. Zijn plan is om MacGyver onschadelijk te maken, maar eerst wil hij toch wat met hem dollen.

13. Flame’s End
Een oude vriendin van MacGyver doet een verontrustende vaststelling. Zij ontdekt namelijk dat er uranium wordt gestolen uit een nabij gelegen nucleaire fabriek. Maar dan wordt ze op mysterieuze wijze om het leven gebracht…of toch niet…

14. Countdown
Een man plaatst een aantal bommen op een oceaanstomer en eist losgeld ter waarde van 6 miljoen dollar. De kapitein van het schip wordt om het leven gebracht wanneer hij op onderzoek gaat. MacGyver wordt samen met zijn vriend Charlie Robinson op het schip gedropt om de bommen onschadelijk te maken. Helaas komt Charlie tijdens een ongelukkig manoeuvre om het leven en moet MacGyver verder met de hulp van de plaatsvervangende kapitein.

15. The Enemy Within
Na een gewaagde ontsnapping uit Oost-Duitsland denkt MacGyver aan een welverdiende vakantie. Pete weet hem echter te overhalen om oppas te spelen voor een Rus die hen kan helpen KGB agenten te ontmaskeren. De vrouw van een vriend van MacGyver weet haar man te overhalen om niet alleen de Rus, maar ook MacGyver uit te schakelen. De positie van Pete als directeur van de Phoenix Foundation hangt bijgevolg aan een zijden draadje.

16. Every Time She Smiles
Wanneer MacGyver op weg is uit Bulgarije met een geheime microfilm in zijn bezit, ontmoet hij Penny Parker, een aantrekkelijke, praatzieke Amerikaanse. Penny is op de vlucht voor haar minnaar Stephen Frolov. Penny verstopt een aantal juwelen in de bagage van MacGyver en maakt hem verdacht. Daardoor moet hij samen met Penny ontsnappen uit Bulgarije. Eerst moeten ze nog een aantal juwelen en de microfilm terug zien te vinden in het huis van Stephen.

17. To Be A Man
Gewond, wordt MacGyver opgejaagd door de Sovjets in Afghanistan. Hij krijgt hulp van een Afghaanse vrouw en haar zoon. De vrouw wordt zelf ook opgejaagd door een Afghaanse crimineel, die er zijn hand niet voor zal omdraaien om MacGyver om het leven te brengen als hij hem bij de vrouw aantreft. Het Russische leger vormt echter een veel grotere bedreiging voor onze held.

18. Ugly Duckling
Een 15-jarig genie hackt per ongeluk een defect raketsysteem. Dat voorval trekt de aandacht van het FBI en een groepje misdadigers. Beiden hopen ze dat het meisje het raketsysteem kan repareren. MacGyver moet helpen te voorkomen dat ze ontvoerd wordt, maar daarvoor zal hij eerst wat moeten doen aan haar belabberde zelfachting.

19. Slow Death
MacGyver moet op een rijdende trein springen om een aantal documenten terug te bezorgen aan de Amerikaanse regering. De trein wordt tegengehouden door een lokale stam, die alle passagiers gijzelt tot ze de moordenaars van de zoon van hun leider hebben gevonden. De leider dreigt ermee om alle moordenaars te executeren. MacGyver besluit de leider te helpen om de moordenaars op te sporen.

20. The Escape
Op vraag van een moeder overste in Noord-Afrika schiet MacGyver een jonge vrouw ter hulp al aarzelt hij even wanneer ze wil dat hij haar man uit de gevangenis bevrijdt. Hij twijfelt echter niet wanneer blijkt dat het om een missionaris gaat die hulp biedt aan kinderen in nood. MacGyver zorgt ervoor dat hij zelf ook in de gevangenis belandt en gaat meteen aan de slag. Daarvoor doet hij beroep op de hulp van een drugdealer die een handeltje voert vanuit de gevangenis.

21. A Prisoner Of Conscience
Pete Thornton onderzoekt de dood van een oude vriend. Het gaat om een Russische dissident wiens dochter ook in gevaar verkeert. Pete moet het meisje helpen ontsnappen aan de klauwen van de geheime politie, die het op haar gemunt heeft. Gelukkig hoeft hij niet alleen aan de slag, want MacGyver achtervolgde hem en verschijnt ten gepaste tijden op het toneel. Tot hun grote verbazing krijgen ze van het meisje te horen dat haar vader helemaal niet dood is.

22. The Assassin
MacGyver doet zich voor als een huurmoordenaar en slaagt er op die manier in om een andere huurmoordenaar bij de kraag te vatten. De man had een aanslag gepland op een aartsbisschop. De situatie wordt echter in de war gestuurd door een vrouw, die zich voordoet als een call girl. Ze heeft het gemunt op het leven van de huurmoordenaar uit wraak voor de moord op haar zus.

BEELD EN GELUID
Het eerste seizoen van MacGyver wordt gepresenteerd in het originele 1.33:1 beeldformaat. De kwaliteit van deze digitaal gerestaureerde transfer is wisselend. Zo wordt je regelmatig geconfronteerd met printbeschadigingen en film grain. Het beeld is overwegend scherp, maar komt met momenten wat gedateerd over door de doffe kleuren. We moeten natuurlijk de leeftijd van dit eerste seizoen in rekening brengen, maar dan nog zijn we teleurgesteld in de beeldkwaliteit. Het monogeluidsspoor levert, zoals verwacht, een beperkte dynamiek, maar zorgt toch voor een duidelijke weergave van de dialogen. Het spoor is voor de rest grotendeels vrij van ruis en andere storende factoren zoals synchronisatieproblemen.

EXTRA’S
Tot onze grote spijt stellen we vast dat er op deze uitgave geen bonusmateriaal aanwezig is.

CONCLUSIE
We mogen er niet blind voor zijn: het eerste seizoen van MacGyver komt gedateerd over, maar dat zal de liefhebbers worst wezen. Paramount biedt je de kans om de serie te herbeleven. Helaas moeten we toch een wat teleurstellende beeld- en geluidskwaliteit vaststellen en is er een totaal gebrek aan bonusmateriaal op deze uitgave. Om het met de woorden van Patty Bouvier (The Simpsons) te zeggen: "Just close your eyes and think of MacGyver!"


cover
Studio: Paramount

Regie: David Abramowitz, Larry Alexander, Judy Burns, Anthony DiMarco, Larry Gross, Stan Jolley, Alan Smithee
Met: Richard Dean Anderson, Dana Elcar, Bruce McGill

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1985

Leeftijd:
6

Speelduur:
1012 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865550731


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Spaans Dolby Digital Mono 1.0
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Grieks
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij