:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AMERICAN TAIL 2, AN - FIEVEL GOES WEST
AMERICAN TAIL 2, AN - FIEVEL GOES WEST
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2005-09-23
FILM
De familie Mousekewitz is nu wel in New York gearriveerd - ze zijn zelfs allemaal een klein beetje ouder geworden, maar ook in de Bronx is het kommer en kwel door het voortdurende ongenode bezoek van allerlei katten - behalve dan muizenpacifist Tiger (Dom DeLuise) die net op het punt staat te breken met zijn vriendin Miss Kitty (Amy Irving) die naar het wilde westen trekt. En er zijn er nog voor wie de lokroep van het westen klinkt: de sinistere kater Cat R. Waul (John Cleese) verkoopt treintickets naar de andere kant van Amerika met als voornaamste publicitaire troef dat er in de pionierslanden een bestand zou heersen tussen katten en muizen. Ook de Mousekewitzen laten zich beetnemen en vertrekken met have en goed naar het westen. Vooral Fievel (Phillip Glasser), die de ganse dag met een cowboyhoed rondloopt en ervan droomt de assistent te worden van de legendarische sheriff Wylie Burp (James Stewart), ziet het idee wel zitten. Op de trein hoort Fievel echter dat Cat R. Wauls werkelijke zinnens is om van de nieuwe pioniersstad één grote muizenval te maken en zijn vrienden te trakteren op een orgie aan muisburgers. Wauls handlanger, de spin T.R. Chula (Jon Lovitz), gooit Fievel van de trein en laat hem voor dood achter in de woestijn. Ondanks de tot de verbeelding sprekende afmetingen van de woestijn, die voor een klein muisje nog eens een volle maat groter moeten lijken, loopt Fievel in de dorre vlakte de nagereisde Tiger tegen het lijf die door een soort woestijnratindianen aanbeden wordt als hun godheid. Met Tigers hulp kan Fievel zijn familie terugvinden; alleen wil niemand Fievels waanzinnige verhaal over Cat R. Wauls plan geloven. Ook sheriff Wylie Burp niet, feitelijk een afgeschreven oude politiehond en niet de held die Fievel zich heeft ingebeeld. Fievels zus Tanya (Cathy Cavadini) droomt intussen van een carrière op de planken en ze krijgt daarbij de onverwachte hulp van niemand minder dan Miss Kitty. Wat is de wereld toch klein!

An American Tail 2: Fievel Goes West dateert nog uit de tijd dat sequels niet in de eerste plaats bestemd waren voor de 'direct-to-video'-markt en dat is aan de kwaliteit af te lezen. Vijf jaar na An American Tail gaf regisseur Don Bluth de regisseursfakkel door aan het duo Phil Nibbelink/Simon Wells. Die konden op bijna de volledige voice cast van het eerste deel rekenen, waarbij een andere actrice, de iets meer volwassen Cathy Cavadini, de stem van Tanya insprak en vooral inzong. De rol van Tanya vergt voor deze film namelijk iemand die iets meer kan dan een occasioneel liedje zingen. Voor de slechterik van dienst is de Britse acteur John Cleese (Fawlty Towers) aangezocht die niet alleen de affiche versterkt, maar ook een variant op zijn karakteristiek hyperkinetisch typetje mocht neerzetten. Vijf jaar is echter lang en het primair publiek van de film - de kinderen, dus - waren in 1991 waarschijnlijk al lang de affiniteit met de personages kwijt. Home-video was een nog niet zo uitgebreid verschijnsel, toen.

Aanvankelijk volgt het tweede deel erg nauwkeurig het stramien van het eerste deel: de familie Mousekewitz emigreert nog maar eens een stuk verder het Amerikaanse binnenland in. Onderweg raken ze Fievel kwijt die op zijn eentje de zoektocht naar huis aanvat. Het déjà vu-gevoel wordt echter snel weggewerkt: terwijl die verhaallijn in de eerste film de hoofdplot was, krijgt ze in deel twee van de Fievel-franchise een ondergeschikter rol. De rode draad is dit keer vooral het jeugdige enthousiasme waarmee Fievel de oude en belegen politiehond Wylie Burp, tevens de laatste rol in de rijke carrière van Hollywood-icoon James Stewart, tot actie aanzet. De tweede film is een stuk minder naargeestig en minder zwaar op de hand dan de eerste en jammer genoeg zijn de karakters daardoor ook ééndimensionaler. Toch zweeft de geest van Don Bluth nog nadrukkelijk door de film, wat onder meer te zien is in het druilerige New York in het begin van de film.

BEELD EN GELUID
Ten opzichte van An American Tail is vooral de beeldkwaliteit iets verbeterd. Echt storende compressiefouten zitten er niet meer in het beeld, de kleuren zijn even mooi afgelijnd, de decors zijn strak en vibrant en het beeld bevat een rijke detaillering. Ook voor deze prent werd het oorspronkelijke 1.85:1-formaat gerespecteerd. Echter, wat de geluidstracks betreft is deze release nog altijd in hetzelfde bedje ziek als zijn voorganger. De DTS-dubbings in het Duits en het Italiaans hebben plaats moeten maken voor eentje in het Frans, maar dat doet uiteraard niets terzake. We hebben nog steeds een zeer goeie Engelse Dolby Digital 5.1-track tot onze beschikking, een Nederlandse Dolby Digital 5.1-dubbing die een aanfluiting is van elke goede smaak, en ook hier weer geen Nederlandse ondertiteling, of ondertiteling tout court!, wat jammer is, aangezien hierdoor een deel van de heliumstemmetjesdialogen niet goed verstaanbaar zijn.

EXTRA'S
De extra's op deze disk zijn een doordrukje van die van het eerste deel. Het enige verschil is dat de karaokeversie van Somewhere Out There is vervangen door de karaokeversie van Way Out West. Daarnaast krijgen we hetzelfde filmpje opgelepeld om uw kleintjes te leren de afstandsbediening van de dvd-speler te gebruiken, en een trailer.

CONCLUSIE
An American Tail 2: Fievel Goes West steekt alleszins metershoog uit boven de diarree aan crapquels waarmee Disney de markt dezerdagen overspoelt. Voor de film zelf zijn dezelfde technische standaarden gehanteerd als voor deel een, alleen is het ontbreken van Don Bluths rechtstreekse medewerking een gemis. Het opnieuw ontbreken van ondertiteling is een belangrijk minpunt.


cover
Studio: Universal

Regie: Phil Nibbelink & Simon Wells
Met: Phillip Glasser, James Stewart, Erica Yohn, Cathy Cavadini, Nehemiah Persoff, Dom DeLuise, Amy Irving, John Cleese, Jon Lovitz

Film:
6,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1991

Leeftijd:
AL

Speelduur:
73 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582321906


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans DTS 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Geen
Extra's:
• How do I find things?
• Sing along "Way out West"
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij