:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MISSION, THE
MISSION, THE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-07-17
FILM
Halfweg de 18e eeuw zijn in Zuid-Amerika de missieposten van de jezuïeten de enige vrijplaats waar de Indianen niet door de Spanjaarden of de Portugezen worden opgejaagd voor de slavenhandel. Broeder Gabriël (Jeremy Irons) heeft na lang zwoegen een missiepost opgebouwd, ergens langs het drielandenpunt tussen Argentinië, Brazilië en Paraguay en hij geniet het vertrouwen van de Guarani-indianen. Op één van de tochten buiten de missie wordt hij geconfronteerd met slavenhandelaar Rodrigo Mendoza (Robert De Niro), die al maanden zichzelf kwelt omdat hij zijn broer in een duel heeft gedood. Gabriël daagt hem uit om als penitentie de missiepost te versterken en na een tijdje maakt het eenvoudige maar hartelijke leven een ander mens van Mendoza, die zich ook tot jezuïet laat wijden. De missieposten staan echter sombere tijden te wachten, want het Spaanse grondgebied waartoe ze behoren wordt eerlang overgedragen aan Portugal en de rijke plantages van zelfstandige Indiaanse boeren zijn de heersers al lang een doorn in het oog. Met de zegen van de paus proberen de wereldlijke leiders de controle over de missies te veroveren, zgn. om de "immorele levenswijze" van de Indianen uit te roeien. De paus stuurt een gezant naar de streek die zich van de reële toestand moet vergewissen en alhoewel broeder Gabriël en de zijnen hun uiterste best doen om de gezant de rijkdom van de zelfstandige Indiaanse gemeenschappen te tonen, is de beslissing eigenlijk al gevallen: de missies moeten verdwijnen en de Indianen moeten het oerwoud worden ingejaagd. Broeder Gabriël pleit voor geweldloos verzet, maar de voormalige soldaat Mendoza zal zich niet gewonnen geven zonder een wanhopige, laatste strijd.

The Mission is een aangrijpend drama, zeer stijlvol in beeld gebracht in Roland Joffés welbekende stijl. Wat opvalt is dat de dialogen in sommige stukken van de film bijzonder schaars zijn, zonder dat dit evenwel de duidelijkheid van het scenario aantast. Joffé is als geen ander een meester in het vertellen van een verhaal met beelden, waardoor hij geen grote toegevingen moet doen: anders dan in andere films over inheemse culturen spreken de Indianen onderling hun eigen taal en geen namaak-Engels, wat de authenticiteit ten goede komt. The Mission is echter helemaal geen vrolijke film en het scenario is een opeenstapeling van motieven, doorspekt met schuld en boete. Zoals gewoonlijk acteert De Niro weer boven elke mogelijke kritiek en ook Jeremy Irons levert verdienstelijk werk; de rest van de cast fungeert meer als onderdeel van het decor, want dit is een film waarin de beelden voor zich spreken. Joffé benadert ook de Indiaanse cultuur met enorm veel respect en eerder dan ze te schetsen als de stereotiepe maar goedbedoelende wilden, worden de veelal naamloze Indiaanse hoofdrolspelers zeer menselijk neergezet met hun fouten, maar ook met hun deugden. De eindscène van de film is wel bijzonder gruwelijk, niet zozeer wegens de grafische uitbeelding, dan wel wegens de zinloze slachtpartijen, wat het +16-certificaat volgens mij meer dan rechtvaardigt. De jury in Cannes bedacht deze prent in 1986 terecht met de Gouden Palm.

BEELD EN GELUID
In tegenstelling tot sommige vorige Indies-releases zoals Driving Miss Daisy heeft men nu op het 5.1-spoor wél een evenwicht gevonden tussen dialogen en achtergrondgeluiden, wat een hele stap vooruit is. Alleen klinken sommige scènes vreselijk hol, vooral als er een waterval of een jungle aan te pas komt. Eén van de voornaamste troeven van The Mission is ongetwijfeld de muzikale score van Ennio Morricone, misschien wel één van de beste die hij ooit geschreven heeft. Ze klinkt gelukkig zeer zuiver en is mooi afgewerkt. Alleen wordt in de muziek het ruimtelijk effect van het 5.1-kanaal nauwelijks gebruikt en blijft het voorbehouden voor de actiescènes. Kortom, de 5.1-track is beter in balans, maar een volgende keer schenkt men er best wat meer aandacht aan tijdens het mixen van de muziektrack. Droevig is het anderzijds gesteld met de beeldkwaliteit van deze release. Om te beginnen is het beeld in 4:3; alleen tijdens de begin- en eindgeneriek wordt er even overgeschakeld op de originele aspect ratio, omdat anders sommige titels uit het scherm zouden verdwijnen. Voor een film als deze is de originele aspect ratio onontbeerlijk, al was het maar voor de openingssequentie met de waterval. De beeldband lijkt van een beschimmelde pellicule geplukt: er zitten bij wijlen ongelofelijk veel printbeschadigingen in en de kleuren zijn grauw en afgeleefd. Om eerlijk te zijn: ik had nog een videoband met een tv-uitzending van The Mission liggen en die ziet er ongeveer zo uit. Het enige voordeel van de dvd is het ontbreken van commercials. Maar ik denk niet dat het medium daarvoor uitgevonden is.

EXTRA'S
De dvd bevat naast de film nog een fotogalerij met enkele stills uit de film en biografische informatie over de voornaamste hoofdrolspelers Irons en De Niro, en Joffé; de informatie is allemaal in het Nederlands. Maar toch, zeker als je weet dat de film amper 2 uur duurt en men toch voor een double layer disc heeft geopteerd: ruim de helft van de disk blijft leeg en dat levert meestal geen hoge score op!

CONCLUSIE
Dit is een release die je niet moet kopen voor z'n technische hoogstandjes, maar als de inhoud van de film je aanspreekt. Technisch scoort deze dvd niet heel veel beter dan een voorbespeelde vhs-cassette (behalve dan de slijtage-factor), maar gelukkig is de prijs redelijk. Met een minimum aan zoekwerk kan je deze disk voor minder dan 20 euro vinden, wat overigens de maximumprijs is die je voor een release als deze mag betalen.


cover
Studio: Indies Home Entertainment

Regie: Roland Joffé
Met: Jeremy Irons, Robert De Niro, Liam Neeson, Aidan Quinn

Film:
8/10

Extra's:
1/10

Geluid:
6/10

Beeld:
4/10


Regio:
2

Genre:
Historisch

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1986

Leeftijd:
16

Speelduur:
120 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714025501191


Beeldformaat:
1.33:1 pan&scan PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Fotogalerij
• Cast- & crewinformatie

Andere recente releases van deze maatschappij