:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> O.C., THE - SEIZOEN 2
O.C., THE - SEIZOEN 2
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2005-09-25
SERIE
Rijkelui, zonovergoten stranden, paleizen van huizen, met drank overgoten feestjes, seks, intrige, etc. Ten opzichte van het eerste seizoen lijkt er niet veel veranderd in Orange County. Of toch? Hoewel dit tweede seizoen met momenten dicht in de buurt komt van zijn voorganger, lijkt er toch iets niet te kloppen. De reeks balanceerde aanvankelijk tussen een spoof en een tienerdrama en kantelt met dit tweede seizoen eerder naar de dramatische kant. Dat hoeft niet noodzakelijk een probleem te zijn, maar het betekent wel een verschuiving van op karakter gebaseerde verhalen naar een hele reeks plotwendingen.

Het oorspronkelijk gegeven van probleemtiener Ryan Atwood (Benjamin McKenzie), geadopteerd door een rijk gezin, verdwijnt bijna volledig uit het zicht. Het eerste seizoen eindigde met een cliffhanger waarbij Ryan noodgedwongen moest terugkeren naar Chino, in afwachting van zijn eerste kindje. Ook Seth Cohen (Adam Brody) verdween na zijn vele omzwervingen uit het vizier. Maar tegen het einde van de eerste aflevering zijn beide heren alweer terug om hun comfortabele leventje verder te zetten. Nu ja, comfortabel… Een drama zou een drama niet zijn, moest er vanalles beginnen foutlopen en je kunt er prat op gaan dat dat ook nu het geval is. Wat begint als een driehoeksverhouding tussen Ryan, Marissa en haar tuinman DJ (Nicholas Gonzalez), groeit al snel uit tot een vierhoekverhouding wanneer Ryan nieuwkomer Lindsay (Shannon Lucio) leert kennen. Waar je bij het eerste seizoen hoofdzakelijk interactie zag tussen Ryan, Marissa, Seth en Summer, wordt die interactie in het tweede seizoen uit elkaar getrokken door de introductie van nieuwe personages. Zo ontwikkelt het viertal hun eigen aparte verhaallijn. Een andere verschuiving in dit tweede seizoen situeert zich op vlak van de volwassenen. Het eerste seizoenen verdeelde zijn aandacht over de tieners enerzijds en de volwassenen anderzijds. In dit tweede seizoen krijgen de volwassenen een aantal miserabele verhaallijnen te verwerken. Zo brokkelt de liefdevolle relatie tussen Sandy en Kirsten, die toch aan de basis lag van het succesvolle eerste seizoen, geleidelijk aan af. De verhaallijnen zijn dan ook de grote spelbrekers in het tweede seizoen en komen al te geforceerd over. Ze dwingen de hoofdrolspelers om zich aan te passen in plaats van andersom. Ondanks alles, blijft The O.C. toch één van de betere recente dramareeksen en is er voldoende stof om op te waaien. De bedenkelijke handelspraktijken van Caleb komen aan het licht, een mysterieuze, onwettelijke dochter steekt haar hoofd boven water en Ryan blijft het moeilijk hebben om zijn oude en zijn nieuwe leven met elkaar te verzoenen wanneer zijn broer Trey uit de gevangenis wordt vrijgelaten.

AFLEVERINGEN
De 24 afleveringen worden gespreid over 6 disks die elkaar overlappen in de aantrekkelijke verpakking.

1. The Distance
Het einde van de zomer is in zicht, maar er valt nog altijd geen spoor te bekennen van Seth, die er aan het einde van het vorige seizoen van tussen trok. Naast het gemis van hun zoon, zorgen renovatiewerken voor de nodige stress ten huize Cohen. In Chino is Ryan aan zijn nieuwe leven begonnen samen met Theresa. Sandy smeekt hem om Seth te overhalen om terug te komen, maar Ryan aarzelt. Ondertussen zakt Marissa dieper en dieper weg in een zware depressie.

2. The Way We Were
Na een ultieme smeekbede van Ryan, heeft Seth besloten om terug te keren naar Newport Beach. Daar is het hoog tijd om terug naar school te gaan en iedereen kijkt met spanning uit naar de eerste schooldag. De jongens herenigen zich met hun voormalige vriendinnetjes, maar het wordt al snel duidelijk dat hun relatie nooit meer hetzelfde zal worden als vroeger. Caleb wordt achtervolgd door juridische problemen en Hailey heeft slecht nieuws voor Jimmy.

3. The New Kids On The Block
Na zijn vrijlating moet Caleb de zaken eens grondig op een rijtje zetten, maar zijn beslissingen komen verkeerd aan bij Kirsten. Seth is vastberaden zijn vriendschip met Summer te heroveren, zelfs al moet hij daarvoor aan het werk gaan. Ryan heeft een aantal onwennige ontmoetingen met het nieuwe meisje op school, terwijl Marissa geconfronteerd wordt met een overweldigend gevoel van eenzaamheid.

4. The New Era
Er breekt een nieuw tijdperk aan in Newport Beach. Kirsten en Julie moeten een poging doen om samen te werken bij de Newport Group. Ondertussen probeert Sandy te achterhalen wat Caleb allemaal te verbergen heeft. Ryan en Seth gaan op een double date met de twee nieuwe meisjes Lindsay en Alex, maar hun afspraakje loopt helemaal anders af dan ze hadden kunnen vermoeden.

5. The SnO.C.
Het jaarlijkse SnO.C. winterbal komt eraan. Seth wil van de gelegenheid gebruik maken om zijn ontluikende relatie met Alex naar het volgende niveau te brengen, maar Alex denkt daar anders over. De geheime relatie tussen Marissa en de tuinman D.J. komt aan het licht, tot groot ongenoegen van Julie. Ondertussen zet Zach de strijd om een Sethloze relatie met Summer te verkrijgen, onverwoed verder. Sandy slaagt erin het juridische kluwen van Caleb te ontrafelen.

6. The Chrismukkah That Almost Wasn’t
Het ziet ernaar een sombere Chrismukkah te worden in Newport Beach, maar dat is natuurlijk buiten Seth gerekend, want hij kiest voor een globale aanpak. Caleb kijkt aan tegen een zware gevangenisstraf en Sandy probeert hem te overtuigen om zijn geheime relatie met een zekere Renee te bekennen. Caleb geeft toe, maar zijn bekentenis doet behoorlijk wat stof opwaaien ten huize Cohen en Nichol. Julie en Jimmy opmerkelijk veel tijd met elkaar door.

7. The Family Ties
Na de bekentenis van Caleb, proberen de Cohens hun onverwachts nieuwe familielid Lindsay te verwelkomen. Jimmy komt voor een keuze te staan wanneer Marissa zijn relatie met zijn ex-vrouw Julie ontdekt. Seth probeert indruk te maken op Alex door de bad boy uit te hangen zoals Ryan. Summer komt erachter wat Zach allemaal heeft uitgespookt tijdens zijn kerstvakantie terwijl Ryan en Lindsay zich afvragen of het nog gepast is een koppel te zijn.

8. The Power Of Love
Sandy vergeet zijn twintigste huwelijksverjaardag met Kirsten en doet zijn uiterste best om de brokken te lijmen. Ondertussen hangen er donkere onweerswolken boven de relatie tussen Seth en Alex enerzijds en de relatie tussen Ryan en Lindsay anderzijds. De onenigheid tussen Julie en Marissa over haar relatie met D.J. blijft aanslepen. Summer wil haar relatie met Zach naar het volgende niveau brengen.

9. The Ex-Factor
Seth krijgt een domper van jewelste te verwerken wanneer de ex van Alex een bezoekje brengt. Julie heeft een plan om de Newport Group te redden en tot iedereens verbazing zou dat plan wel eens kunnen slagen. Lindsay voelt zich het buitenbeentje wanneer ze samen met Summer en Marissa een avondje gaat stappen. Ondertussen plannen Ryan, Seth en Zach een rustige jongensavond, maar niets loopt volgens plan.

10. The Accomplice
De relatie tussen Sandy en Kirsten komt onder druk te staan wanneer Sandy zijn mentor wil helpen zoeken naar zijn dochter. Die dochter heet Rebecca en ze was de eerste liefde van Sandy. Seth en Zach starten hun eigen stripverhaal gebaseerd op hun leven in Newport en Summer vraagt zich af waarom ze niet mag meewerken. Ryan doet een poging om Caleb en Lindsay met elkaar te verzoenen terwijl Marissa volop rebelleert tegen Julie.

11. The Second Chance
Na de mislukte verzoeningspoging van Ryan besluit Kirsten het te proberen met een etentje. Haar aanwezigheid maakt echter weinig verschil en het etentje mondt uit tussen een robbertje bekvechten tussen de twee kemphanen van dienst: Ryan en Caleb. Tijdens hun ruzie gebeurt het ondenkbare. Ondertussen heeft Sandy Rebecca kunnen opsporen, maar hij houdt dat verborgen voor Kirsten. Marissa en Alex groeien meer en meer naar elkaar toe.

12. The Lonely Hearts Club
Valentijnsdag betekent meer spanningen tussen Sandy en Kirsten. Het gespreksonderwerp daar is Rebecca. Ryan zoekt toenadering tot Caleb in de hoop om Valentijnsdag te kunnen doorbrengen met Lindsay. Seth, Zach en Summer trekken naar San Diego om hun stripverhaal te verkopen. Net wanneer hun idee een succes lijkt te kunnen worden, krijgt Seth een dipje. De ontluikende relatie tussen Marissa en Alex groeit naar een volgend stadium.

13. The Test
Sandy spendeert meer en meer tijd aan Rebecca en daarom begint Kirsten hun gevoelens tegenover elkaar in vraag te stellen. Seth bevindt zich in een neerwaartse spiraal na Valentijnsdag. Marissa confronteert haar angst voor haar relatie met Alex terwijl Caleb bereid is om Lindsay als zijn dochter te aanvaarden op voorwaarde dat er een vaderschapstest gebeurt.

14. The Rainy Day Women
Op een regenachtige dag besluit Lindsay de DNA test te ondergaan, maar dat gebeurt niet zonder hulp van Ryan. De relatieproblemen van Sandy en Kirsten blijven voortduren. Seth denkt nooit meer een kans te maken om Summer voor zich terug te winnen tot op het moment dat ze haar gevoelens niet meer kan verbergen. Nadat ze Julie heeft ingelicht over haar relatie met Alex, verlaat Marissa het ouderlijke huis om met Alex te gaan samenwonen.

15. The Mallpisode
Lindsay verhuist, tegen alle verwachtingen in, samen met haar moeder naar Chicago. Dat zorgt voor een gebroken hart bij Ryan en verwarring bij Caleb. Seth, Summer en Marissa nodigen Ryan uit voor een dagje shoppen in de hoop dat ze zijn gedachten even kunnen verzetten. Ondertussen moet Sandy op zoek naar de verloren trouwring van Kirsten. Wanneer Julie beroep wil doen op een editor voor haar nieuwe lifestyle magazine, wordt ze achtervolgd door haar duistere verleden.

16. The Blaze Of Glory
Het is alweer lente in Newport. Marissa rekruteert Ryan als hulp voor de organisatie van een kampvuur. Alex aanvaardt uiteindelijk dat zij en Marissa te veel van elkaar verschillen om samen te blijven. Seth zit nog steeds in de put en verlangt naar de goede oude tijd, maar Summer port hem aan een stap vooruit te zetten. Julie wordt nog steeds achtervolgd door een afperser en klopt ten einde raad aan bij Sandy.

17. The Brothers Grim
Ryans broer Trey komt uit de gevangenis en neemt contact op. Hij kan rekenen op een hartelijke verwelkoming ten huize Cohen. Ryan blijft echter op zijn hoede en ruikt onraad. Zach keert terug van zijn reis naar Italië en heeft groot nieuws. Summer en Seth vragen zich af wat dat zou kunnen zijn. Julie bekent haar misstap aan Kirsten en samen doen ze beroep op de hulp van Caleb. Ondanks al die problemen wordt hun nieuwe lifestyle magazine Newport Living gelanceerd.

18. The Risky Business
Sandy moet tegen zijn zin optreden als veilingmeester voor een benefietactie. Plots verdwijnt er een belangrijk veilingstuk. Hoofdverdachte van dienst is Trey, die Ryan voorliegt dat hij best voor zichzelf kan zorgen. Het stripverhaal van Seth en Zach wordt terug vanonder het stof gehaald. De jongens worden aangemoedigd door de nieuwe editor van Newport Living, Carter, en dat tot groot ongenoegen van Summer. Marissa neemt haar intrek bij de Cohens.

19. The Rager
De eenentwintigste verjaardag van Trey komt eraan. Marissa plant een verjaardagsfeestje in de hoop om Ryan en Trey terug dichter bij elkaar te brengen. Het feestje draait uit op een ware rave met alle gevolgen vandien en wederom is Trey erbij betrokken. Ook Sandy raakt goed bevriend met Carter. Dat zorgt voor enige verwarring bij Kirsten, die opmerkelijk veel tijd met Carter probeert door te brengen.

20. The O.C. Confidential
Sandy en de jongens bedenken een plan om Trey van een nieuwe gevangenisstraf te redden. Hij wordt namelijk verdacht op het leveren van drugs bij zijn verjaardagsfeestje. Kirsten en Carter vervullen veel meer dan alleen hun professionele plichten en brengen een bezoek aan een wijnboer. Caleb keert terug naar huis en stel zich vragen bij zijn huwelijk met Julie.

21. The Return Of The Nana
Sandy, Seth en Ryan reizen naar Miami voor een bezoekje aan hun oma. Die heeft immers belangrijk nieuws, want ze gaat trouwen. Sandy wil van de gelegenheid gebruik maken om de aanstaande bruidegom eens stevig aan de tand te voelen. Kirsten kan niet mee omwille van haar werk. Ze blijft dan ook alleen achter om te worstelen met haar gevoelens voor Carter. Ondertussen vangt Trey verkeerde signalen op van Marissa.

22. The Showdown
Seth en Zach verklaren elkaar de oorlog om de gevoelens van Summer. Marissa is nog helemaal in de war nadat ze bijna verkracht werd door Trey. Ook ten huize Cohen is er oproer op til, want het gestegen drankverbruik van Kirsten, gaat niet onopgemerkt voorbij aan Sandy. Wanneer hij haar daarmee confronteert, wordt hem dat niet in dank afgenomen. Caleb overhandigt echtscheidingspapieren aan Julie.

23. The O.Sea
Het jaarlijkse bal komt eraan en dat zorgt voor een ruzie tussen Seth en Zach. Wie zal er Summer meenemen en wie krijgt de kans om kennis te maken met niemand minder dan George Lucas? Sandy kiest voor een harde aanpak van het drankprobleem van Kirsten. Ryan begint er langzaam maar zeker achter te komen wat er tussen Marissa en Trey is gebeurd en Julie onderneemt een poging om Caleb te vergiftigen, maar die poging neemt een drastische wending.

24. The Dearly Beloved
Kirsten zit compleet aan de grond na het voorval tussen Caleb en Julie. Ze vraagt aan Sandy om haar te laten opnemen in een instelling. Jimmy Cooper verschijnt weer ten tonele en probeert een band te scheppen met de rouwende Julie. Trey kan niet op het rechte pad blijven en raakt verzeild in een drugsdeal, die uitmondt in een schietpartij. Ondertussen komt Ryan te weten wat er gebeurde tussen Trey en Marissa. Dat leidt tot een bloederige confrontatie.

BEELD EN GELUID
In tegenstelling tot het 1.33:1 beeldformaat van het eerste seizoen, wordt dit tweede seizoen gepresenteerd met een 1.78:1 anamorfische transfer. De serie komt volledig tot haar recht dankzij een scherpe, gedetailleerde transfer met solide kleuren. De donkere scènes vertonen een prima contrast en op wat film grain na, valt er nauwelijks wat aan te merken op de uitstekende beeldkwaliteit. Het geluidsspoor is zoals bij de meeste televisiereeksen op dvd van voldoende kwaliteit. De dialogen klinken helder en natuurlijk. Het frontale geluidsbeeld wordt wat meer gevuld met uitstekende soundtrack.

EXTRA’S
Het bonusmateriaal beperkt zich jammer genoeg tot een audiocommentaar bij de aflevering The Rainy Day Women. Maker Josh Schwartz, producer Stephanie Savage, music coordinator Alexandra Patsavas en editor Matt Ramsey bieden hun kijk op het maken van de serie. Het is een verademing om vast te stellen dat geen van allen de reeks al te serieus neemt. Hoewel iets beter is dan niets, zijn we toch wat teleurgesteld in het bonusmateriaal. Als we een kijkje nemen naar de uitgave aan de andere kant van de oceaan, dan zien we dat die 7 disks telt in tegenstelling tot de 6 disks van deze regio 2 uitgave. Onze Amerikaanse collega’s kunnen bijgevolg genieten van heel wat meer bonusmateriaal waaronder featurettes, verwijderde scènes en een extra audiocommentaar. Gezien het stevige prijskaartje van de regio 2 box, hadden we dan ook wat meer inspanning verwacht.

CONCLUSIE
Veel fans keerden zich tijdens het tweede seizoen tegen The O.C. en op sommige vlakken kunnen we hen geen ongelijk geven. De verschillende verhaallijnen komen iets te geforceerd over, maar het blijft een degelijk gemaakte reeks. Een reeks die bovendien dienst doet als uithangbord voor populaire rockgroepen. Zo passeren groepen als U2, Coldplay en Keane met veel succes de revue. Warner biedt een mooie uitgave met degelijke beeld- en geluidskwaliteit, maar komt in vergelijking met het eerste seizoen een beetje krenterig uit de hoek in het bonusdepartement.


cover
Studio: Warner

Regie: Ian Toynton, Michael Lange, Lev L. Spiro, Michael Fresco, Tony Wharmby, Lesli Glatter, Robert Duncan McNeill, Norman Buckley
Met: Peter Gallagher, Kelly Rowan, Benjamin McKenzie, Mischa Barton, Adam Brody, Tate Donovan

Film:
6/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
6

Speelduur:
1008 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321932711035


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar bij The Rainy Day Women

Andere recente releases van deze maatschappij