:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GOLDEN GIRLS, THE - SEIZOEN 1
GOLDEN GIRLS, THE - SEIZOEN 1
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2005-10-02
SERIE
In 1985 verscheen de eerste reeks van The Golden Girls op de Amerikaanse televisie. Voor NBC was de nieuwe reeks onder toezicht van producer Susan Harris het Paard van Troje dat de kijker op zaterdagavond aan de nationale zender zou binden ten nadele van de concurrentie. Het succes was overdonderend en het eerste seizoen kreeg al meteen de Emmy Award voor beste tv-serie. Tot in 1992 bleven NBC en het kijkend publiek de serie trouw. Toen het format daarop werd afgevoerd wegens falend succes, was één ding duidelijk: The Golden Girls behoorden tot de top van de zgn. sitcoms van de jaren '80. In totaal kwamen 180 afleveringen tot stand plus een piloot.

The Golden Girls gaat niet over de oorlog in Vietnam (M*A*S*H) en ook niet over een bejaarde knorpot en zijn schoonzoon (Archie Bunker in All In The Family), noch over een stelletje ongeregeld in een café in New York (Cheers) of het herkenbare leventje van een geëmancipeerd en gearriveerd zwart Amerikaans gezin (The Cosby Show), allemaal min of meer herkenbare situaties voor het gros van de kijkers. The Golden Girls gaat over vier alleenstaande vrouwen (gescheiden of weduwe) die samenleven in een grote villa ergens in Miami en vriendschap en verdriet met elkaar delen, in goede en in slechte tijden.

Dorothy Zbornak, Rose Lindstrom, Blanche Devereaux en Sophia Petrillo zijn iconen van de televisie in de jaren '80, vooral in Amerika, en bij ons via de wekelijkse afleveringen op BBC en/of de NOS. Het Vlaamse scherm hebben ze nooit gehaald, daarvoor was hun taalgebruik te aangebrand en waren hun dialogen te godslasterlijk, met een té grote entertainment waarde, té weinig opvoedend en té weinig stichtend, zoals dat in sommige kringen ook vandaag nog wordt genoemd. Dat de serie dolle pret in de huiskamer bracht, daar lagen weinig Vlaamse programmaverantwoordelijken van wakker. Dus ging de serie aan de Vlaamse neus voorbij. Maar dat heeft het succes van The Golden Girls in Vlaanderen nauwelijks getemperd. Voor 35-plussers en diehards van het eerste uur zijn The Golden Girls ook vandaag nog synoniem voor die vier sterke, grappige en geëmancipeerde vrouwen die ondanks de pogingen van mooie en charmante heren tot op het eind bij elkaar bleven in hun zonnige optrekje. Na 2 seizoenen kenden ze elk meubelstuk in huis, elke nieuwe versiering en/of verandering.

The Golden Girls bracht de glamour van de gewone Amerikaanse housewife, die na jaren van hard zwoegen en een huwelijk met of zonder kinderen in een luxueuze omgeving kon genieten van haar oude dag, omringd door seksegenoten die het goed met haar konden vinden en haar steun en toeverlaat waren in perioden van groot geluk en momenten van verdriet en pijn. Naast de openhartige en vaak scherpe twistgesprekken, de opvallende en overdadige toiletten en kapsels van de dames en de komische situaties waarin ze elke keer opnieuw verwikkeld raakten door toedoen van één van hen, was het vooral de plotse overgang van humor naar verdriet, van uitbundigheid naar ingetogenheid of van borstklopperij naar schaamte die het verschil maakte met andere series uit die periode. De contrasten in The Golden Girls waren bewust heel sterk zwart/wit uitgetekend, zodat de personages alleen door een zeer gelukkige wending van het scenario de problemen konden afronden of afwentelen, maar meestal verplicht werden om een hele bocht te maken voor zichzelf, de andere karakters en de camera (als oog van de toeschouwer). Dat maakte ze kwetsbaar en sympathiek waardoor de emotionele band met het publiek heel nauw werd aangehaald. Met The Golden Girls leefde je als kijker mee alsof het om je eigen huisgenoten ging, je eigen familie, waarbij alleen de onversneden humor en de haast surrealistische situaties je er aan herinnerden dat het uiteindelijk om een tv-programma ging en niet om een reality show.

De vier vrouwen waren qua uitzicht, karakter en achtergrond een samenraapsel van wat de maatschappij op dat gebied te bieden heeft: Sofia kwam van Sicilië naar de States en trouwde er ene mijnheer Weinstock waarmee ze twee dochters kreeg. De jongste dochter, Dorothy, trouwde met een praatjesmaker van een man, ene Stan Zbornak, waarmee ze een volwassen dochter heeft. Na een slippertje van Stan gingen ze uit elkaar. Dorothy is de man in huis, zou je kunnen zeggen, degene die altijd met de meest realistische oplossingen voor de dag komt, degene die de anderen met elkaar moet verzoenen – vooral Rose en Blanche die zich vaak als water en vuur gedragen – en die haar moeder tempert wanneer die weer cynische of sarcastische opmerkingen begint te spuien. Rose is na de dood van haar man via via bij hun terecht gekomen. Ze is van Scandinavische afkomst en een beetje naïef, een beetje veel zelfs en haar eurocent valt altijd net iets te laat. Blanche is de enige 'echte' Amerikaanse. Haar voorouders kwamen ooit uit Frankrijk, getuige haar mooie Frans naam Devereaux. Blanche heeft negen levens achter de rug: toen ze jonger was, was geen man voor haar veilig, vooral sterke gespierde mannen niet, bodybuilders, en flink voorziene heren. Met de avontuurtjes die Blanche in de loop van de jaren opdiept uit haar gigantisch archief, vul je makkelijk een dozijn vrouwenlevens.

Tegen die achtergrond speelt het leven bij The Golden Girls zich af. Overdag gaan de drie jongere dames naar hun werk – ze zijn ook weer niet zó oud, beste lezer! - en we maken ze dus vaak in de avondlijke uren mee of tijdens het weekend. Heel vaak gaat het om afspraakjes met geïnteresseerde oudere heren, want de dames zien er nog goed en aantrekkelijk uit en hebben ook nog wel eens behoeften. Maar zoals dat vaak gaat op die leeftijd, zijn Dorothy, Blanche en Rose kieskeurig geworden en hebben ze voormalige partners om de nieuwkomers tegen af te wegen. Zelfs Sofia slaagt er uiteindelijk niet meer in om van de straat te raken, ondanks haar verwoede pogingen nu en dan. Andere keren is er grote onrust in huis omdat Dorothy's dochter trouwt en haar ex-man – de schoft – de bruiloft zal bijwonen, of Blanches oudere zus komt op bezoek, een volgens Blanche onmogelijk mens dat wellicht iets van haar nodig heeft; Rose heeft 15 jaar niet meer met een man gevrijd en zorgt voor opschudding wanneer ze met een man thuis komt en er dan niet mee wil slapen en Sofia drijft Dorothy tot waanzin wanneer blijkt dat ze iets heeft met een getrouwde man. Enfin, kort: ondanks hun leeftijd hebben de vier goeduitziende en bij wijlen kattige vrouwtjes nog redelijk veel last van hun hormonen en dat spat in het eerste seizoen van deze reeks (24 afleveringen + de piloot) vaak van het scherm af.

Met voldoende gezonde humor, pittige situaties, snedige en blitse dialogen en een aanstekelijke ondergeschoven lachband, is dit dvd-album van The Golden Girls een prettige nostalgische belevenis voor liefhebbers van het genre. Vergelijkbaar materiaal: Are You Being Served?, Keeping Up Appearances en Absolutely Fabulous.

BEELD EN GELUID
The Golden Girls is videotaped. Dat betekent dat er geen sprake is van vuiltjes of beschadigingen – en alleen in de eerste afleveringen is er af en toe sprake van enkele korte wazige fragmentjes. Maar die blijven tot een minimum beperkt. Voor de rest is deze serie mooi van beeld, scherp zonder de detailwerking die pellicule biedt, maar niettemin meer dan behoorlijk van kwaliteit. Ook de kleuren zijn realistisch en het palet is in elke aflevering uitbundig en divers. Aan de decors en vooral aan de jurken van de dames is bijzonder veel zorg besteed. Het geluid is okay zoals dat hoort bij een tv-serie, geen 5.1 remix of ander gehocuspocus van die aard, maar gewoon goed. Meer hoeft dat niet te zijn.

EXTRA'S
Bij de extra’s is de grote trekker uiteraard de Piloot-aflevering waarmee voor het van start gaan van de serieproductie gepeild werd naar de mening van de financiers en een testpubliek, maar waaruit blijkt dat het vanaf de eerste keer meteen roos was, maar de dames waren dan ook niet aan hun proefstuk toe. Joan en Melissa Rivers over de Mode gaat over de aankleding van de vier dames, de invloed die ze hadden en de ongelooflijke creativiteit die aan de dag werd gelegd om elk personage die kleren aan te passen die het best bij haar paste.

CONCLUSIE
The Golden Girls is voor velen onder onze lezers onbekend terrein, vooral omdat de serie in Europa niet zo'n grote verspreiding kende op televisie. Was Europa er niet aan toe, vond men de serie té Amerikaans, inhoudelijk té vergezocht, té aangebrand voor die tijd? Wie zal het zeggen. Net zoals bij andere series hebben The Golden Girls onvoorwaardelijke fans en evenveel tegenstanders. Doe zelf de proef op de som.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: Terry Hughes, Jim Drake, Paul Bogart
Met: Beatrice Arthur, Betty White, Rue McClanahan, Estelle Getty, Herb Edelman

Film:
8/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1985

Leeftijd:
AL

Speelduur:
617 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418171438


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Engels CC
Extra's:
• Pilootaflevering
• Joan & Melissa Rivers over de Mode

Andere recente releases van deze maatschappij