:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AFTER THE SUNSET
AFTER THE SUNSET
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2005-10-12
FILM
Terwijl veel filmliefhebbers vol verwachting uitkeken naar de release van Ocean's Twelve, moest er nog een andere heistfilm in de bioscoopzalen verschijnen, nl. After The Sunset. De release is meermaals uitgesteld en verscheen uiteindelijk een paar maand later dan gepland en zou ook niet lang op de affiche blijven staan. Toch een vreemde aanpak als u het ons vraagt.

After The Sunset schiet in elk geval vlotjes uit de startblokken met een diamantroof, georchestreerd door meesterdief Max Burdett (Pierce Brosnan). Gefrustreerd slachtoffer van dienst is F.B.I.-agent Stan Lloyd (Woody Harrelson). Als we Max mogen geloven zou het zijn laatste grote werk zijn alvorens hij zich terugtrekt in een tropisch paradijs om samen met zijn grote liefde Lola (Salma Hayek) van zijn pensioen te genieten. De film zou echter wat te kort zijn uitgevallen, mocht er zich geen aller- allerlaatste uitdaging aandienen. Die uitdaging komt er wanneer zakenman Henry Moore (Don Cheadle) Max de opdracht geeft om een diamant op een cruiseschip te ontvreemden. Het belooft geen makkelijke klus te worden met Stan op de hielen. Die krijgt bovendien de hulp van Sophie (Naomie Harris), een politieagente die er al een tijdje op aast om mijnheer Moore bij de kraag te vatten.

Regisseur van dienst is Brett Ratner, die Rush Hour en Rush Hour 2 tot zijn grootste succesnummers mag rekenen. Maar helaas, zoals wel vaker het geval is met de grote Hollywoodregisseurs, verandert niet alles wat ze aanraken in goud. Zo haalden zijn films Red Dragon en The Family Man niet het verwachte succes. After The Sunset behoort tot dat tweede rijtje en is waarschijnlijk zijn grootste box officeflop tot op heden. De man had nochtans alles tot zijn beschikking om flink wat geld binnen te rijven. Zo kon hij een beroep doen op een grote cast en weelderige locaties om een leuke, luchtige, onderhoudende heistfilm te realiseren. Op vlak van stijl valt er hem ook weinig te verwijten en zijn aanpak vertoont ook weinig verschil van zijn vorige producties, maar om één of andere reden slaat de vonk niet over.

Misschien heeft het publiek er zo stilaan genoeg van om Pierce Brosnan aan het werk te zien als dief, al lijken zulke rollen hem op het lijf te zijn geschreven. Misschien hangt er een te sterk Bondgeurtje over zijn vertolking, al hoeft dat geen onoverkomelijk obstakel te zijn en is dat best wenselijk voor dit soort films. Misschien hangt er een te groot vakantiesfeertje over de hele productie. Of misschien is het mindere succes eerder te wijten aan het opmerkelijke gebrek aan promotie in onze contreien. Veel mensen weten immers helemaal niet van het bestaan van deze film af. De hoofdrolspelers valt weinig te verwijten, want ze zorgen allemaal voor vrij genietbaar acteerwerk. Brosnan hoeft duidelijk weinig inspanning te leveren in de rol van Max Burdett. Bij Salma Hayek kunnen we ons nog de vraag stellen of haar aanwezigheid zich beperkt tot de rol van oogstrelend decor – iets waar nauwelijks acteerwerk bij komt kijken en waar ze dan ook moeiteloos in slaagt. Woody Harrelson en Don Cheadle zorgen voor geslaagde ondersteunende rollen, maar ondanks die vrij goede acteerprestaties lijkt er iets te ontbreken. De relaties tussen de verschillende personages zijn weinig overtuigend en er hangt een wat te gemoedelijk sfeertje.

BEELD EN GELUID
De 2.35:1 anamorfische beeldtransfer heeft een gemiddelde bitrate van 5,4 mb/s en biedt een mooie weergave van de film. Het beeld is scherp met een goed zwartniveau en een degelijk schaduwdetail. Met zijn tropische locatie vereist After The Sunset levendige kleuren en die krijgen we ook. Hier en daar zijn wat sporen van edge enhancement merkbaar, maar voor de rest is de transfer vrij van artefacts en beschadigingen. Ook het Dolby Digital 5.1-geluidsspoor biedt een degelijke kwaliteit, al kon het hier en daar wat meer punch gebruiken. De surrounds zorgen hoofdzakelijk voor de weergave van omgevingsgeluiden en treden passend op de voorgrond bij de wat luidere scènes zoals de achtervolging aan het begin van de film. Dialogen worden helder en duidelijk weergegeven zonder synchronisatieproblemen.

EXTRA'S
We hebben hier te maken met een kale uitgave zonder extra's. Liefhebbers van bonusmateriaal zullen volgens de website van Paradiso kunnen uitwijken naar de speciale uitgave die tegelijkertijd verschijnt en die wel de nodige extra's bevat.

CONCLUSIE
Met een succesvolle regisseur, een sterke cast en weelderige locaties heeft After The Sunset alle troeven in handen om een heel aangename film te zijn. Helaas slaagt men er finaal niet echt in om een goede balans te vinden tussen het luchtige en het dramatische. Daardoor zakt deze film stilletjes weg in de grijze middelmaat en stippen we hem eerder aan als huurtip.


cover
Studio: Paradiso

Regie: Brett Ratner
Met: Pierce Brosnan, Salma Hayek, Woody Harrelson, Don Cheadle, Naomie Harris

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
12

Speelduur:
98 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij