:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> COUPLING - SEIZOEN 4
COUPLING - SEIZOEN 4
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2005-10-21
SERIE
Coupling is zo'n serie die niet elke 5 minuten gemaakt wordt, sterker nog: het is een uitermate origineel idee. Liefhebbers van tv-series houden hun hart dan ook vast wanneer dergelijke series in Engeland geproduceerd worden, we kunnen dan wel redelijk zeker zijn van kwalitatieve producties, maar seizoenen van 22 of meer afleveringen kunnen we wel vergeten. Het kan zelfs zijn dat je een tijdje moet wachten op een volgend seizoen.

Seizoen 3 van Coupling verscheen van september tot november 2002 op de Engelse televisie, eenmaal gedaan moesten de fans wachten tot mei 2004 vooraleer er nieuwe afleveringen te zien waren. Op een 5e serie hoeven we volgens bedenker Steven Moffat niet meer te hopen, een kerstspecial lijkt hem nog wel een optie, tenminste als hij de gehele cast weer verenigd kan krijgen. Kerstspecials worden aan de andere kant van het Kanaal trouwens regelmatig gemaakt voor tal van series (zowel nu als in het verleden), temeer door de meestal beperkte duur van de series en het feit dat er met de kerstperiode altijd leuke situaties uitgedacht kunnen worden.

"The BBC asked us for a fifth series, but getting all our cast in the same place at the same time just got too difficult. Also, we all had a lurking suspicion that we'd finished the story with the last one (Nine And A Half Months), and that it was a good note to go out on. Quit while you're ahead, wise people say. But sod those boring wise people, we're gonna do a Christmas Special."

Als er n ding is dat opvalt in serie 4 dan is het dat acteur Richard Coyle niet meer terugkeert als de bizarre Jeff Murdock, een personage dat meer dan eens voor hilarische situaties wist te zorgen. Coyle wordt vervangen door Richard Mylan die het personage Oliver Morris vertolkt. De leegte die Coyle achterlaat is niet makkelijk te vullen en bijgevolg is Mylan niet altijd even overtuigend in de rol, het is namelijk te makkelijk om de vergelijking te maken. Niettemin blijft serie 4 zeker het bekijken waard, met de nodige dosis absurde humor, vreemde situaties, woordspelingen en visuele grappen. Indien de vorige 3 series je wel wisten te bekoren dan kan serie 4 bijna niet teleurstellen.

AFLEVERINGEN
9 1/2 Minutes
We krijgen 3 verschillende versies te zien van dezelfde periode, opeenvolgend bekeken door de ogen van Susan & Steve, Patrick & Sally en Jane & Oliver. Gezien de verschillende perspectieven krijgen sommige dialogen of acties een compleet ander effect of interpreteer je ze helemaal anders. Uitermate grappig.

Nightlines
Steve heeft een steeds terugkerende nachtmerrie: hij wordt geexcuteerd door een foetus. Susan kan dara niet mee om en belt een vriendin op om steun te zoeken, binnen de korste keren wordt het telefoontje doorverbonden en vooraleer Susan er erg in heeft, is de hele groep aan het meeluisteren.

Bed Time
Patrick probeert op elke mogelijke manier bij Sally weg te raken na een intiem avondje, maar op de n of andere manier slaagt Sally er steeds wer in om hem bij haar te houden. Net wanneer Patrick de strijd gewonnen lijkt te hebben, doet Sally het onvoorstelbare...

Circus Of The Epidurals
Susan volgt een curcus om zich voor te bereiden op de geboorte van haar kind, ze vraagt Steve om haar te vergezellen en te steunen. Susan heeft er echter niet veel vertrouwen in en vraagt Sally ook te komen als backup. Maar heeft Sally er wel vertrouwen in?

The Naked Living Room
Het is nu al een jaar geleden dat Oliver en Tamsin uit elkaar gingen, bijgevolg is Oliver's flat een echte varkensstal geworden. Zelfs de porno ligt er gewoon op de vloer naast de lege bierflesjes en chipszakjes. Wanneer Jane zichzelf echter in zijn flat uitnodigd, breekt voor Oliver de hel los. Tijdens een conversatie over Sally's problemen met Patrick beginnen Susan's ween...

9 1/2 Months
Steve spoedt zich met Susan naar het ziekenhuis, daar valt hij in slaap en wordt er in een droom bezocht door Jeff of beter gezegd Jeffina. Vooraleer ze echter in het ziekenhuis raken moeten Steve en Susan nog langs bij zowel Jane, Patrick als Sally en tot overmaat van ramp is Steve zo aan het paniekeren dat hij iedere keer de deur vlak voor Susan dicht doet... Steve lijkt nog niet door te hebben dat zijn hele leven gaat veranderen.

BEELD EN GELUID
Net als bij voorgaande seizoenen valt er niet te klagen over de beeld- en geluidstransfer. Het beeld staat nog steeds in 1.78:1 anamorfisch widescreen op de schijf en ziet er zo goed uit als je kan verwachten voor een recente tv-serie die direct in widescreen op video werd opgenomen. Enige verschil dat we merkten met vorige seizoenen, was dat het beeld hier af en toe een tikkeltje scherper was. Aliasing durft wel nog opduiken bij momenten, maar werkt niet direct storend. Voor het geluid moeten we hte nog steeds stellen met een Dolby Surround 2.0 geluidstrack en daar valt ook weer weinig over te zeggen: kraakhelder en perfect verstaanbare dialogen. Meer heb je voor een serie als deze niet nodig.

EXTRA'S
Wat betreft extra's was het op voorgaande releases maar een uiterste povere bedoening, al moeten we wel eerlijk zijn en zeggen dat het bijgevoegde materiaal nooit gewoon vulsel was, maar wel degelijk een meerwaarde had. Serie 4 lijkt de kers op de taart te zijn geworden. We krijgen op het 2e schijfje namelijk de featurette (nuja, 45 minuten, da's eerder al een documentaire) From Script to Screen te zien, een documentaire die elk punt van de productie belicht, gaande van het schrijven van de scenario's tot het uiteindelijke opnemen met een live publiek (!). Uitermate informatief en zeker de moeite om te bekijken indien je alle afleveringen gezien hebt. Tot slot zijn er ook nog een serie outtakes bijgevoegd en gezien het onderwerp van de serie zitten daar hilarische toestanden tussen.

CONCLUSIE
Serie 4 is de laatse reeks van Coupling afleveringen tot nader order, zelfs al vroeg de BBC om meer. De serie moet in ieder geval niet onderdoen voor z'n voorgangers en is een must voor de liefhebbers. Beeld en geluid zijn weerom van prima niveau en om het nog interessanter te maken krijgen we eindelijk ook een heuse "making of".


cover
Studio: Warner

Regie: Diversen
Met: Jack Davenport, Gina Bellman, Sarah Alexander, Kate Isitt en Ben Miles

Film:
8,5/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
AL

Speelduur:
174 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
Featurette: From Script to Screen,
Outtakes

Andere recente releases van deze maatschappij