:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BATMAN BEGINS
BATMAN BEGINS
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2005-11-10
FILM
Batman Begins gooit het roer van een in de goot terechtgekomen filmreeks volledig om. Dat was nodig om de gigantische katers te doen vergeten die we overhielden aan zowat elke Batman-film die na de eerste van Tim Burton in 1995 werd uitgebracht. De eerste Burton was verre van perfect maar had een knappe visuele sfeer, een verduiveld sluwe Jack Nicholson als The Joker en een hit-soundtrack van Prince. De tweede Burton was al van een buidend mindere kwaliteit en wat Joel Schumacher er van bakte zullen we, rekening houdend met sommige andere knappe films uit 's mans oeuvre, maar snel met de mantel der liefde bedekken. Tijd dus voor Christopher Nolan om opnieuw vanaf nul te beginnen. Hij start de film met een flashback uit de kindertijd van Bruce Wayne en gunt ons tijdens het eerste half uur een boeiende blik op de reden waarom Wayne uitgroeid tot Batman, een onderwerp dat zelfs in de strip amper aan bod komt. Door de realistische benadering van de film schept Nolan (die eerder reeds wereldklasse maakte met The Following, Memento en Insomnia) een geloofwaardig motief voor het ontstaan van de vleermuisman.



Christian Bale, die net na zijn rol in The Machinist moest transformeren van graatmagere bonestaak naar stevig uit de kluiten gewassen spierbundel verdient extra veel bewondering voor zijn toewijding en zijn doorgedreven vorm van method acting. Gezond lijkt het ons allemaal niet, maar dat is nergens aan zijn vertolking te merken. Hij is als eerste acteur in staat zowel geloofwaardig over te komen als Bruce Wayne én Batman. Bale functioneert optimaal tussen de topcast die rond hem verzameld werd. Michael Caine is schitterend als Britse butler. Liam Neeson schittert voor het eerst in zijn leven in een dubieuze slechterikkenrol. Tom Wilkinson, bekend van karakterrollen in films als In The Bedroom, is nog goorder dan goor als de slijmerige leider van de onderwereld. Overtuigende klasse!

Batman Begins is een blockbuster met visie en diepgang die nog rijker wordt door de schitterende cast en vertolkingen. Deze film mag samen met de Spider-Man-reeks van Sam Raimi op het hoogste schavotje gaan staan voor wat betreft comicbook verfilmingen.



BEELD EN GELUID
Het anamorfisch beeld met een aspect ratio van 2.40:1 werd in zijn oorspronkelijke bioscoopformaat glashelder op DVD omgezet. Het contrast is erg vol en diep, wat door het donkere karakter en kleurenpalet van de productie erg belangrijk is. De beeldscherpte is fenomenaal goed en heel de film is vrij van compressiefoutjes of andere ongelijkmatigheden. Het Dolby Digital 5.1 geluid is geen rechtstreekse bewerking van de bioscooptrack maar werd speciaal ge-remixed voor deze disc om het bombastische karakter van sommige scènes intens in de huiskamer opnieuw te kunnen beleven. De track klinkt zeer dynamisch en bevat een erg warme low-end en mid-low regio waar de subwoofer zich in zijn nopjes mee zal voelen. De dialogen weerklinken steeds verstaanbaar uit het centerkanaal en worden nergens door de overige kanalen overstemd. De surrounds zijn zeer actief en haast constant in beweging. Een erg dynamische, warme en ruimtelijke geluidstrack die enkel nog geperfectioneerd had kunnen worden met een DTS-spoor.



EXTRA'S
De extra's zijn op prachtige wijze ondergebracht in een comicbook menu. Je bladert door een stripverhaal en kunt bepaalde tekeningen selecteren als extra's. Zeer origineel gevonden en uiteraard zeer toepasselijk bij een film als deze.

The Journey Begins
Dit is een behind the scenes blik van ongeveer een kwartier waarbij Christopher Nolan en mede-scenarist David S.Goyer uitleggen hoe ze bij mekaar terechtgekomen zijn en hoe het basisidee voor de film ontstaan is.

Gotham Rises
Een featurette van een kleine veertien minuten die het production design van Gotham City belicht.

De Weg Naar Ontdekking
Een diepere blik op de Oosterse gevechtsschool waar Bruce Wayne aan het begin van de film in terecht komt.

Shaping Of Mind & Body
Extra aandacht voor de gebruikte vechtstijlen en hoe deze in de film geïntegreerd werden.



Tumbler
De Batmobile, een stevig staaltje autodesign van Hummer en Lamborghini, was in volle gorie te bewonderen op filmfestivals en de E3-videogame conference in LA begin dit jaar. Het is meteen ook de eerste vleermuisauto die er onwaarschijnlijk stoer uitziet.

Genesis Of The Bat
Een korte promo voor een nieuwe stripreeks van Frank Miller voorafgegaan door een korte Batman historie.

Saving Gotham City
Een gedetailleerde blik op de stunts en special effects die in de film gebruikt werden.

Trailer
Uiteraard mag ook de bioscooptrailer van de film niet ontbreken.

Naast al dit lekkers zijn er ook nog enkele easter eggs terug te vinden en bevat de schijf een DVD-Rom sectie die afspeelbaar is op een PC/MAC. De extra's hadden nog uitgebreid kunnen worden met een audiocommentaar en een typische making-of, maar afgezien daarvan is dit een Special Edition om duimen en vingers bij af te likken.



CONCLUSIE
Batman Begins is een zeer sterke comicbook-verfilming en is de eerste prent in de filmgeschiedenis die de vleermuisman als een volwaardig personage behandeld. Regisseur Christopher Nolan blikte een zeer volwassen en visueel verbluffende prent in terwijl het acteerwerk van een minstens even hoogstaand niveau is. Koppel deze sterke film aan een uitstekende transfer en dito extra's en je krijgt een double-disc DVD die je blindelings kunt aanschaffen. Deze topper mag in niemand zijn collectie ontbreken!


cover




Studio: Warner

Regie: Christopher Nolan
Met: Christian Bale, Liam Neeson, Michael Caine, Katie Holmes, Gary Oldman, Cillian Murphy, Tom Wilkinson, Rutger Hauer, Morgan Freeman

Film:
8,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
2

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
12

Speelduur:
134 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321932729597


Beeldformaat:
2.40:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Behind The Scenes,
• Shaping Mind & Body,
• The Tumbler,
• Gotham City Rises,
• Saving Gotham City,
• Genesis Of The Bat,
• Confidential Files,
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij