:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> INTERPRETER, THE
INTERPRETER, THE
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2005-11-13
FILM
Silvia Broome (Nicole Kidman) is vertaler tolk bij de Verenigde Naties. Wanneer ze ’s avonds laat in de vergaderzaal wat spulletjes komt ophalen onderschept ze een moordcomplot op haar hoofdftelefoon. Blijkbaar zitten er in het donker twee snoodaards allerlei zaakjes te bekokstoven. Wanneer het licht aanslaat en Silvia opgemerkt wordt neemt ze de benen.

Het is meteen het begin van een interessante politieke thriller van de hand van Sydney Pollack (Out Of Africa, Tootsie, The Firm). In tegenstelling tot wat we tegenwoordig gewend zijn van een spionagefilm wordt The Interpreter niet voortgedreven door blitse vuurgevechten of wilde achtervolgingen (ook al zitten er enkele in). Regisseur Pollack kiest ervoor om het verhaal volledig op te hangen aan de twee hoofdrolspelers. Met Kidman en Sean Penn krijg je uiteraard stevig acteerwerk. De sterke dialogen, de vertolkingen en het doorgedreven character-development zijn meteen ook de grootste troeven van de film. Wanneer je dit gegeven als kijker in het achterhoofd houdt, en niet teveel actie verwacht dan is The Interpreter best te pruimen. De breekbare interactie tussen Penn en Kidman doet soms denken aan het dubbelspel dat Penn eerder leverde met Naomi Watts in 21 Grams. Pollack legt verschillende kanten van New York vast op pelicule en wisselt mooie close-ups in breedbeeld af met overzichtelijke panorama's. Hier en daar rammelt het plot een beetje en wordt er teveel uitgeweken (de slappe achtervolging tussen een auto en Kidman op een scootertje is bijvoorbeeld eerder lachwekkend dan spannend), maar over de grote lijn is The Interpreter een genietbaar thriller-drama dat minstens één kijkbeurt waard is. Of je hierbij kiest tussen aankopen of huren hangt er een beetje vanaf in hoeverre je fan bent van Kidman/Penn en/of Pollack.

BEELD EN GELUID
Het beeld van deze release schittert in zijn oorspronkelijke 2.35:1 anamorfisch bioscoopformaat. De kwaliteit is kristalhelder en er is nergens ook maar één spoortje edge enhancement waar te nemen. Uitstekend met andere woorden. Het Dolby Digital 5.1 geluid is van een even zuivere kwaliteit. De dialogen zijn scherp en weerklinken perfect door het centerkanaal. De sub-treedt en handvol keren in actie, maar het is vooral de spreiding bij de voorste kanalen die deze geluidstrack de moeite waard maakt. De muziek van James-Newton Howard komt prima tot zijn recht. Technisch is deze disc zeker in orde.

EXTRA'S
De extra's werden eveneens prima verzorgd. Naast een boeiend Audiocommentaar van de immer droge regisseur vinden we nog een Alternatief Einde van de film terug. Vervolgens kunnen we nog twee en een halve minuut aan Deleted Scenes bewonderen. Van Concept Tot Montage is een tien minuten durende featurette waarin Sydney Pollack een interview geeft over hoe hard hij en zijn crew wel gezwoegd hebben om te komen tot dit filmische resultaat. In Verschillen tussen Pan & Scan en Widescreen krijg je een prachtig voorbeeld van hoe een film er uitziet in een oorspronkelijk breedbeeldformaat, en een geknipte pan&scan-versie. Dit is het ultieme hulpmiddel om ongelovige kijkers (tante Hilda, en nonkel Jos) ervan te overtuigen dat je met breedbeeld méér beeld krijgt ondanks de zwarte banden boven en onderaan het scherm. De regisseur herhaalt zichzelf meermaals zodat de boodschap zelfs bij de minder begaafden blijft resoneren. Ultieme Filmset is een acht minuten durende blik in de VN-gebouwen van New York, waar deze film exclusief, en als eerste prent uit de geschiedenis, mocht gefilmd worden. Ten slotte is er nog Een Dag In Het Leven Van Echte Tolken. Dit is een acht minuten durende featurette waarin enkele tolken, die eveneens dienst deden als raadgevers bij de productie, aan het woord komen. Pure zonde is het ontbreken van de bioscooptrailer. In de plaats daarvan krijgen we nog een overbodige trailer van The Bourne Supremacy. Op dit feit na, en eveneens het uitblijven van een degelijke making-of waarin Kidman en Penn aan het woord komen, is dit een aanvaardbare selectie extra's.

CONCLUSIE
The Interpreter mag dan voor actiefans als thriller of spionagecomplot behoorlijk wat te wensen over laten, deze prent laat zich echter uitstekend bekijken als onderhoudend menselijk drama. De interactie tussen Nicole Kidman en Sean Penn werd door regisseur Sydney Pollack prima geregistreerd. Geen absolute must, maar toch nog uitstekend voer om een regenachtige namiddag mee door te komen.


cover
Studio: Universal

Regie: Sydney Pollack
Met: Nicole Kidman, Sean Penn, Catherine Keener

Film:
7/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
12

Speelduur:
125 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar
• Alternatief Einde
• Deleted Scenes
• Van Concept Tot Montage
• Verschillen tussen Pan & Scan en Widescreen
• Ultieme Filmset
• Een Dag In Het Leven Van Echte Tolken

Andere recente releases van deze maatschappij