:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SITCOM
SITCOM
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2005-11-15
FILM
Een keurig Frans gezin komt volledig op zijn kop te staan wanneer de vader (François Marthouret) van op zijn werk een laboratoriumrat meeneemt. Het diertje weet namelijk bij iedereen verborgen driften naar boven te brengen. Zo storten dochter Sophie (Marina de Van) en haar vriend zich op kinky sex en kondigt de keurige zoon Nicolas (Adrien de Van) aan dat hij homo is. Intussen gaat de emotioneel verwaarloosde moeder (Evelyne Dandry) op zoek naar liefde en lichamelijk contact.

Sinds een aantal jaar wordt de Franse veelfilmer François Ozon (samen met regisseurs als Lars Von Trier, de broers Dardenne en Emir Kusturica) beschouwd als één van de vaandeldragers van de huidige Europese film. Wie films van zijn hand zag als Swimming Pool en 8 Femmes weet dat Ozon wel degelijk veel in zijn mars heeft. Zelf weten we het vaak te appreciëren dat Ozon er niet voor terugschrikt om tegen heilige huisjes te trappen of dat hij het experiment niet schuwt. Het maakt hem aan de ene kant zo interessant als cineast maar het zorgt er soms ook voor dat zijn films, of althans stukken van zijn werk, niet erg verteerbaar zijn. De experimenteerdrift bij Sitcom doet ons echter vaak serieus de wenkbrauwen fronsen.

De regisseur weet de thematiek van Sitcom, seksuele verlangens en de daaruit voortvloeiende frustraties, niet altijd even doordacht uit te werken. De mengelmoes aan stijlen die Ozon bij Sitcom hanteert en het spelen met de conventies van het soapgenre zijn eerder een irritatiefactor dan een verrijking. Het is veelbetekenend dat de Sitcom ondanks de beperkte speelduur (77 minuten!) niet de hele tijd weet te boeien. De film wordt ook helemaal niet geholpen door de hoogst irritante personages (net zoals bij de gemiddelde soap) en het wel erg matige acteerwerk. Na een eerste kijkbeurt jaren geleden waren we weinig gecharmeerd door Sitcom, na een tweede kijkbeurt met deze dvd-release konden we onze mening jammer genoeg niet bijstellen.

BEELD EN GELUID
Het beeld oogt (ondanks het feit dat het letterboxed is) redelijk. Het contrastniveau is goed maar het zwartniveau kon zeker beter. Grain of andere printbeschadigingen komen quasi niet voor. De Franse surround track klinkt goed genoeg voor een dialooggerichte film als Sitcom.

EXTRA'S
Op deze Sitcom dvd-release krijgen we naast trailers voor Sitcom, 5 x 2 en Goutes D'Eau ook de kort film Une Robe D'Été uit 1996 en het 50 minuten durende Regarde La Mer uit 1997.

Une Robe D'Été (15 minuten): Het zomerjurkje uit de titel verhuist na een stoeipartij in het bos van de oorspronkelijke eigenares naar een homoseksuele jongen.

Regarde La Mer vertelt het verhaal van de jonge rugzaktoeriste Tatiana die bij de jonge moeder Sasha gaat aankloppen met de vraag of ze haar tent mag opzetten in diens tuin. Alhoewel Sasha argwaan heeft stemt ze toe...

CONCLUSIE
Sitcom is een erg matige film die deels genekt wordt door het zwakke scenario, de irritante personages en de experimenteerdrift van Ozon. Met Regarde La Mer en Une Robe D'Été, die beiden als extra op deze dvd te vinden zijn, weet het Franse enfant terrible ons in ieder geval meer van zijn kunnen te overtuigen.


cover
Studio: Homescreen

Regie: François Ozon
Met: Evelyne Dandry, François Marthouret, Marina de Van, Adrien de Van

Film:
4,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1998

Leeftijd:
16

Speelduur:
77 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789056752019


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers
• Kortfilms

Andere recente releases van deze maatschappij