:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STAR WARS EPISODE III - REVENGE OF THE SITH
STAR WARS EPISODE III - REVENGE OF THE SITH
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2005-11-17
FILM
(Deze review bevat mogelijk spoilers voor diegenen die de film(s) nog niet gezien hebben.)

Met Revenge Of The Sith komt de Star Wars-saga na 28 jaar tot een einde. Op het witte doek althans. George Lucas, het creatieve brein achter de saga, heeft in Singapore een digitale animatiefilm- en televisiestudio geopend. De televisieserie Clone Wars wordt het eerste project van de studio en wordt een spin-off van de filmreeks. Voor liefhebbers van het genre voorwaar iets om naar uit te kijken. Ze zullen wel nog tot ergens 2007 geduld moeten uitoefenen. Tot zolang kan je nog genieten van de zes Star Wars-films waarvan Revenge Of The Sith op 16 november in onze winkels ligt. De film opent met een veldslag uit de Clone Wars. De Separatisten, onder leiding van General Grievous, hebben Palpatine (Ian McDiarmid) gekidnapt en houden hem gevangen in het ruimtetuig van Count Dooku (Christopher Lee). Anakin (Hayden Christensen) en Obi-Wan (Ewan McGregor) krijgen de opdracht om hem te bevrijden uit de handen van de vijand. We verklappen niets door te zeggen dat ze, uiteraard na een aantal hindernissen te overwinnen, in hun opdracht slagen. Count Dooku kan het (geplande) gevecht met Anakin niet meer navertellen, General Grievous weet echter te ontsnappen en vlucht in een capsule. Eenmaal terug thuis komt Anakin te weten dat Padmé zwanger is. Dit impact van dit heuglijke nieuws is echter van korte duur vanwege zijn steeds wederkerende nachtmerries over de dood van Padmé tijdens de bevalling. Het maakt Anakin onzeker en zo kijkt hij met een sombere blik de toekomst tegemoet. De sluwe Palpatine/Darth Sidious speelt op deze zwakheden handig in en weet Anakin’s vertrouwen te winnen. Palpatine laat uitschijnen dat hij wel verborgen krachten kent die Padmé van een mogelijke dood kunnen redden. Anakin wordt steeds meer de speelbal in de handen van de Jedi en Palpatine, althans zo ervaart hij het. Hij wordt langs beide kanten emotioneel zwaar belast, maar het is uiteindelijk de Duistere Kant die in hem de bovenhand haalt. En zo bekomt Anakin de gevreesde Darth Vader, de nieuwe leerling onder Palpatine/Darth Sidious...



Na 28 jaar komt een einde aan één van de meest invloedrijke filmreeksen ooit gemaakt. George Lucas is de bezieler achter dit epos en weet als geen ander een boeiend verhaal op papier te zetten. Als regisseur heeft Lucas vooral een grote visie op visueel vlak, inhoudelijk is hij niet zo'n grootmeester. Technisch klopt het plaatje tot in de puntjes. De beelden komen op het witte doek perfect tot leven, net zoals Lucas ze in zijn grijze hersencellen heeft opgeslagen. De trukkendoos met de speciale effecten wordt ook in dit deel uit de reeks helemaal benut en als kijker weet je meestal niet meer welke beelden echt zijn en welke uit de computer komen gerold. En dat is volgens ons tevens het minpunt aan de eerste drie episodes. Je mist enige warmte en affectie met de personages, het charisma van enkele personages is daarnaast bijlange niet zo sterk als in IV-V-VI, het ziet er allemaal te gelikt en te perfectionistisch uit. Van de drie eerste delen bevat deze Revenge of the Sith wel de meeste kippenvelmomenten waaronder het gevecht tussen Anakin/Darth Vader en Obi-Wan, tussen Yoda en Darth Sidious, het complot tegen de Jedi, de eerste ademhaling van Darth Vader. Maar afgezien hiervan, blijven wij verstokte fan van IV-V-VI. Noem het gerust nostalgie. Geen nood, Revenge of the Sith is de beste film uit de reeks I-II-III vanwege de scharnierfunctie die de film heeft en vormt tegelijkertijd de link naar de delen IV-V-VI. Een groot aantal vragen worden beantwoord, bekende gezichten sneuvelen, nieuwe personages worden geïntroduceerd.



BEELD EN GELUID
Reeds bij de openingscènes voel je dat het snor zit met de technische kwaliteit van deze release. De Dolby Digital 5.1 EX geluidstrack (448 kbps) mag dus al meteen openen met een ware veldslag. De drums daveren heerlijk doorheen de kamer wanneer we als kijker getuige zijn hoe Anakin en Obi-Wan deze veldslag induiken. Onmiddellijk zoeven de fighters je om de oren en krijg je raket- en laserinslagen die precies en accuraat geplaatst worden. Alle beschikbare kanalen worden hier tot het uiterste gedreven en doorstaan de test met glans. De subwoofer ondersteunt de actie op een sublieme manier waarbij de lage tonen lekker strak zitten zonder in overdrive te gaan. Dialogen worden nergens door dit geweld overstemd en blijven gedurende de hele film duidelijk verstaanbaar en natuurlijk klinken.



De film heeft het oorspronkelijke 2.35:1 anamorfische beeldformaat dat er zeer goed uitziet. De transfer is bovendien rechtstreeks afkomstig van de digitale bron. Op contrast en scherpte is niets aan te merken. Revenge Of The Sith is de meest donkere film uit de reeks en dat heeft zijn weerslag in de keuze van het kleurenpalet. Lucas is natuurlijk een meester in zijn vak en weet perfect hoe hij de verschillende wendingen in de film sfeervol kan overbrengen. De scènes tussen Anakin en Padmé worden gaandeweg donkerder naarmate Anakin zich meer naar de Duistere Kant aangetrokken voelt. Deze donkere scènes bevatten diepe zwarttinten waarbij het contrast mooi afgeregeld is. Een ander voorbeeld is het finale gevecht op Mustafar waarbij de scènes in donkere rode en zwarte tinten gehuld wordt. De dreiging voelt echt aan en de beeldkwaliteit van deze scènes is tiptop!



EXTRA'S (disc 2: door Werner)
Net zoals de voorgaande releases uit de Star Wars-saga, verwent Fox ons hier opnieuw met een hele lading aan extra's.

Audiocommentaar
Op het eerste schijfje vinden we naast de film eveneens een audiocommentaar terug met regisseur George Lucas, producent Rick McCallum, animatie-regisseur Rob Coleman, ILM visual effects supervisors John Knoll en Roger Guyett. De commentaartrack bevat vrij droge en technische materie en gaat dieper in op onder meer sommige wijzigingen in het script, de totstandkoming van de vele speciale effecten, de decors en achtergronden, de verschillende karakters, de fotografie, enz. De commentaartrack is Nederlands ondertiteld en geeft telkens aan wie aan het woord is.



De samenstellers van de Star Wars-discs zijn het aan hun eigen reputatie verplicht om de discs te voorzien van veel en substantiële extra's. Na zes films zou je zeggen dat er een beetje sleet op de formule komt, maar niets is minder waar! Nu de filmreeks voltooid is, en er niets meer te vertellen valt, kan er eindelijk eens wat werk gemaakt worden van vergelijkingen tussen de oude en de nieuwe films, en dit zowel op inhoudelijk als op technisch vlak, wat we merken aan het feit dat er ook veel fragmenten uit de eerste twee delen van de trilogie, en zelfs de oorspronkelijke trilogie, worden gebruikt. Vooral voor de mate van afwerking (anamorfisch, ondertitels...) kan wat ons betreft de extra-sectie op een extra puntje in de kwotering rekenen. Naast de animaties die naadloos aansluiten bij de vorige delen uit de reeks, kunnen we op disc 2 de volgende bonusset terugvinden:

Documentaire "Within A Minute - The Making Of Episode III"
Het is toch nog maar eens gelukt om een andere invalshoek te vinden om het bonusmateriaal te presenteren. "Within A Minute" illustreert aan de hand van een fragmentje van een luttele 49 seconden, een scène uit het finale duel tussen Obi-Wan Kenobi en Anakin Skywalker, hoeveel werk er komt kijken bij de realisatie. Het resultaat is een verbluffende documentaire van 79 minuten waarin het productieproces haarfijn uit de doeken wordt gedaan. Niet toevallig is hiervoor een scène gekozen waarop de Star Wars-fans al een belangrijk deel van hun leven hebben op zitten wachten. Het geheel wordt als een gigantisch levend organigram gepresenteerd, waarbij alle productie-afdelingen beurtelings worden voorgesteld. De scène bevat veel speciale effecten, die uiteraard met de nodige computers worden opgebouwd, maar vereiste bovendien ook een specifieke fysieke training voor Ewan McGregor en Hayden Christensen, die als een chreografie elke beweging van buiten hebben moeten leren, met, ondanks alle computer-wizardry, bijzonder weinig marge voor fouten.

Featurette "It's All For Real: The Stunts Of Episode III"
Voor de laatste reeks lichtzwaard-duels werd voor deze reeks alles uit de kast gehaald. In deze 11 minuten zien we echter ook hoe de techniek in de loop der jaren is verfijnd, en het nu bijvoorbeeld een fluitje van een cent is geworden om digitaal andere gezichten op de uitvoerende stuntlui te kleven.

Featurette "The Chosen One"
Deze 15 minuten durende featurette gaat natuurlijk over de transformatie van het brave jongetje (nuja, de onhandelbare tiener) Anakin Skywalker tot Darth Vader; vooral de make-upaanbreng van de volledig verbrande Anakin maakt indruk.



Exclusief verwijderde scènes met inleiding
Zes verwijderde scènes, samen een kleine tien minuten, bevatten onder meer beelden waarin General Grievous een spionerende Jedi doodt, en de aankomst van Yoda op Dagobah. Het grootste deel laat echter een weggelaten subplot zien waarin onder meer Mon Mothma en Bail Organa de kiemen zaaien voor wat in de "oude" trilogie de Rebel Alliance zal worden. De scènes zijn met of zonder introductie te bekijken, en zijn op een paar computermodellen van aanvallende droids na, redelijk afgewerkt.

Trailers en TV-spots
Hier vinden we twee bioscooptrailers, waaronder één waarin enkele filmfragmenten van het laatste deel worden gekoppeld aan enkele uitspraken die Alec Guiness als Obi-Wan Kenobi deed in Episode IV: A New Hope. Daarnaast vinden we in deze sectie ook de videoclip "A Hero Falls" en 15 televisiespots.

Web Documentaires
De Star Wars-webdocumentaires die oorspronkelijk op starwars.com te bekijken waren tijdens het filmen, vormen ook sinds Episode I al een lange traditie, en zijn op deze dvd allemaal samengebracht, 15 stuks in totaal.

Poster en Print Campagne
Net als bij Episode II werd er een uitgebreide postercampagne gevoerd rond de film; een bonte verzameling van ontwerpen is op deze dvd vervat. Ook een exclusieve fotogallerij en een reeks buitenposters krijgen we in deze sectie te zien.

Trailers spelletjes
En tot slot, om de merchandise-gekte nog wat aan te zwengelen, krijgen we trailers voor de spellen Battlefront II en Empire At War, alsook blijkbaar een speelbare demo van de eerstgenoemde, maar zoiets valt uiteraard buiten het bereik van onze bespreking. Gelieve U tot uw spelletjesboer te wenden.



CONCLUSIE
Revenge of the Sith vervolledigt de Star Wars-saga en Lucas lost grotendeels de verwachtingen in. De film heeft een scharnierfunctie in de gehele reeks en maakt dat de puzzelstukjes op hun plaats vallen en naadloos aansluiten bij delen IV-V-VI. Technisch is deze release opnieuw een voltreffer met een uitmuntende beeldkwaliteit en overdonderende geluidstrack. Na jaren vol ongeduld kan je de zes films in uitstekende kwaliteit op dvd bewonderen. Met de reeks extra's houdt ook deze Star Wars-editie zijn eigen reputatie in ere. Niet te missen in de collectie!


cover



Studio: Fox

Regie: George Lucas
Met: Ewan McGregor, Natalie Portman, Hayden Christensen, Ian McDiarmid, Samuel L. Jackson, Jimmy Smits, Frank Oz, Anthony Daniels, Christopher Lee, e.v.a.

Film:
8/10

Extra's:
9/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
12

Speelduur:
139 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626019183


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1 EX
Frans Dolby Digital 5.1 EX

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Arabisch
Extra's:
Disc 1:
• Audiocommentaar

Disc 2:
• Exclusief verwijderde scènes met inleiding
• Documentaire "Within A Minute"
• Featurette "The Chosen One"
• "It's All For Real: De Stunts Van Episode III"
• Web Documentaires
• Speelbare Star Wars Battlefront Xbox demo en game trailers
• Star Wars Empire At War trailer
• "A Hero Falls" muziekvideo
• Poster en Print Campagne

Andere recente releases van deze maatschappij