:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KINGDOM OF HEAVEN
KINGDOM OF HEAVEN
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2005-11-17
FILM
In 1184 heeft Balian (Orlando Bloom) net zijn vrouw en kind begraven die zijn omgekomen in de oorlog. Tijdens zijn rouwproces loopt hij Baron Godfrey van Ibelin (Liam Neeson), de aanvoerder van een groep kruisvaarders, tegen het lijf. Deze beweert zijn vader te zijn en vraagt Balian om hem te vergezellen in zijn tocht naar Jeruzalem. Na aardig wat aarzelwerk besluit Balian de knoop door te hakken en zich in de strijd te werpen. Een meesterlijk epos gaat van start.

Kingdom Of Heaven handelt in de eerste plaats over mensen. De epische actie, die zeker ruimschoots aanwezig is in de film en mee de toon bepaalt, is geen doel op zich maar eerder een middel om een boeiend historisch verhaal mee te vertellen. Ridley Scott heeft duidelijk al de kennis die hij met het maken van Gladiator heeft opgedaan in een diepere vorm gekanaliseerd in Kingdom Of Heaven. De film krijgt een extra dimensie omdat één van de hoofdthema’s vandaag nog steeds even actueel is als in het jaar 1184. Er is nog steeds geen rust gekomen in het godsdienstige getouwtrek in de buurt van Jeruzalem. Niet onbegrijpelijk wanneer je weet dat het gebied zowel de bakermat van het jodendom als het christendom is. De grote lijnen in het verhaal van Kingdom Of Heaven omtrent de kruisvaarders, de moslimstrijder Saladin en de bestorming van de stad zijn geschiedkundig correct. Wanneer we de godsdienstige spanningen uit de film projecteren naar vandaag en deze breder bekijken, dan zien we dat binnen de huidige politieke context er vandaag op wereldvlak nog steeds heel wat onrust heerst tussen christenen en moslims. Een moedige stap van Ridley Scott om in het huidige klimaat naar buiten te treden met dit netelige onderwerp. Uiteraard bevat het scenario naast een boodschap ook simpelweg stijlvol entertainment. De romantiek in het script tussen enkele historische figuren werd verzonnen. Hierdoor sluipt er in de vorm van een driehoeksverhouding eveneens een vleugje Griekse tragedie in het scenario. Verder zit er ook een gezonde dosis karakterontwikkeling in de film. De personages groeien en veranderen door hun opgedane ervaringen. Ook al leek Orlando Bloom ons (figuurlijk) iets te mager als acteur om een hoofdrol als heldhaftige en Barmhartige Samaritaan op zich te nemen, toch wist de man ons te imponeren door zijn krachtige acteerwerk. Daarnaast zijn de vechtscènes overdonderend knap geregisseerd. De bestorming van Jeruzalem met reuzenkatapulten en rondvliegende brandende rotsblokken is onvergetelijk.

Toch moet Kingdom Of Heaven in een regelrechte vergelijking met Gladiator de duimen leggen. Gladiator bezit een verder uitgewerkte grandeur, een beter evenwicht tussen de personages en het verhaal; en werd artistiek nog hoogstaander ingeblikt. Scott heeft het niet makkelijk om met zichzelf te concurreren. Toch blijft Kingdom Of Heaven een erg sterke film die perfect naast Gladiator in ieders DVD-rek thuishoort. Het is en blijft een zeldzaam groots epos met een persoonlijke betekenis en een achterliggende boodschap.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1 breedbeeld bevat zeer diepe contrastwaarden. Het zwart is vol en de lichtere vlakken zijn rijk aan detail. Nergens is er aliasing of edge enhancement merkbaar. Het kleurenpalet werd digitaal gemanipuleerd en bevat een warme gloed. De beeldscherpte is fenomenaal. Het geluid komt zowel in Dolby Digital 5.1 als in DTS. Zoals vaker komt de DTS-track beter uit de verf voor wat betreft de dynamiek, de surroundspreiding en het betere detail in het geluid. Alle kanalen komen ruimschoots aan bod en de subwoofer draait overuren. Het neerhalen van de stadsmuur rond Jeruzalem doet je als kijker spontaan bukken voor rondvliegende stenen, gruis en brokstukken. Een overdonderende en technisch uitstekende ervaring.

EXTRA'S
De enige extra op disc 1 is een Gids voor Pelgrims. Dit is een tekstcommentaar dat kan aangezet worden tijdens het bekijken van de film en waarbij tijdens verchillende scènes achtergrond informatie wordt gegeven. Een soort geschreven vorm van een audiocommentaar zeg maar. Wanneer je deze functie activeert kun je wel geen ondertiteling meer lezen bij de film, maar dat is ook nergens nodig uiteraard.

De meeste extra's zijn ondergebracht op de tweede disc. De making-of documentaires van elk ongeveer twintig minuten zijn ondergebracht in een Interactief Productieraster. Je kunt kiezen tussen pre-productie, opnames en post-productie. Waarbij respectievelijk dieper ingegaan wordt op de voorbereidingen van de film, beelden op de set en beelden tijdens de montage en aanbrenging van special effects. Deze drie onderdelen kunnen apart gekozen worden voor zowel de regisseur, de cast als de crew. Dat zijn dus 3 x 3, oftewel 9 gedetailleerde making-ofs. Je kunt ook simpelweg Play All selecteren in het menu. Daarnaast zijn er verschillende Internet Documentaires beschikbaar. Dit zijn promotionele docu-treasers van elke een kleine twee minuten die speciaal voor websites gemaakt zijn, maar dus nu ook gewoon op je TV in de woonkamer te bekijken zijn. Veel van de footage is uit de grote making-of getrokken, waardoor de informatieve waarde eerder laag ligt. In A&E Moviereal en History vs Hollywood zien we twee documentaries van elk een kleine drie kwartier die gemaakt zijn in opdracht van de Amerikaanse televisiezender A&E. Beide documentaires gaan in op de historische achtergrond van de film, toetsen deze aan de werkelijkheid en geven een boeiende kijk op het leven rond de tijd van de Kruisvaarders. De extra's worden netjes afgerond met een bioscooptrailer.

Een audiocommentaar had leuk geweest maar is niet echt noodzakelijk door het tekstcommentaar. Al wat je maar zou willen weten over deze film komt uitgebreid aan bod.

CONCLUSIE
Kingdom Of Heaven mag niet zo sterk zijn als Gladiator, toch is deze epische film een sensatie op zich. Minuscuul en ingetogen bij bepaalde scènes, stevig uithalend en agressief bij de epische gevechten. Naast het zeer genietbare entertainment bevat de film ook nog een zeer actuele boodschap. De technische prestatie van deze double disc is perfect en krijgt dan ook terrecht het label van Top-DVD.


cover
Studio: Fox

Regie: Ridley Scott
Met: Orlando Bloom, Liam Neeson, David Thewlis, Jeremy Irons, Edward Norton, Eva Green

Film:
8/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
2

Genre:
Spektakel

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
16

Speelduur:
139 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626019381


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Gids Voor Pelgrims
• Interactief Productieraster
• Internet documentaires
• A&E Moviereel + History vs Hollywood
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij