:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WRESTLEMANIA 21
WRESTLEMANIA 21
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2005-11-21
SHOW
Aangezien de kennis van onze redactieleden over het Amerikaans worstelen recht evenredig is met de kennis van een miss Belgian beauty-kandidate betreffende de Franse taal, bleven jullie tot op heden verstoken van enig spiergebalde dvd-review. Vrees echter niet want wij door-'worstelden' zojuist een driedelige dvd-set van het prestigieuze Wrestelmania-event. Een beetje research leerde ons dat dit event het jaarlijkse hoogtepunt is van de World Wrestling Entertainment, kortweg de WWE. De fans kijken een volledig jaar naar uit en ook de worstelaars leven en werken er zich jaarlijks met volle overgave naartoe.

Op 3 april 2005 was het opnieuw zover en konden 20.000 aanwezigen voor de 21ste keer genieten van hun gespierde idolen. Locatie was het uitverkochte en beroemde Staples Center in Los Angeles. Hollywood dus, de perfekte plaats om deze sportieve 'acteurs' aan het werk te zien. Het show-element in Amerikaans worstelen is enorm en de wedstrijden zijn dan ook perfekt georchestreerde staaltjes van enerzijds fysieke stunts en anderszijds verbale en mentale intimidatie. Een soort van verkapte opera op steroïden met andere woorden. En alhoewel iedere worstelliefhebber met 100% zekerheid weet dat alles in scène gezet werd en er aan elke wedstrijd uren en uren oefening voorafgaan, dan nog blijft deze sport (want dat is het wel degelijk!) intrigeren. Alhoewel de spektakelwaarde enorm groot is wordt er toch aan het begin van de dvd meerdere malen een 'don't try this at home'-waarschuwing gegeven. De waarschuwing krijgt zelfs ondersteuning door een filmpje waarin we sommige ingewikkelde bewegingen zien misgaan met zware blessures tot gevolg. Een teken dat ook Murphy zich kan moeien met de situatie en dat de kijker vervaarlijk entertainment bieden niet geheel zonder risico's is.

De gespierde en (meestal) afgetrainde macho-gladiatoren dragen klinkende namen zoals daar zijn: Triple H, The Undertaker, Rey Mysterio, Rowdy Roddy Piper, Carlito Caribbean Cool, Stone Cold Steve Austin en natuurlijk de door niet-worstelfans gekende Hulk Hogan. Ze strijden om klinkende wereldtitels zoals het SmackDown WWE en het RAW's World Heavyweight kampioenschap. Elk Wrestlemania-event is tot in de puntjes verzorgd en net zoals bij een soapserie worden gedurende het worstelseizoen verschillende verhaallijnen gevolgd. Men bouwt gestaag de spanning op om tenslotte een climax te bereiken in de verschillende wedstrijden van dit jaarlijks spektakel. Het event en de wedstrijden zelf duren zo'n goeie 4 uur en we krijgen o.a. het volgende voorgeschoteld: een 'money in the bank'-ladderwedstrijd met enkele verbluffende bewegingen, 2 wedstrijden waar titels van worstelaar verwisselen, een sumo-worstelwedstrijd (!) en een zogenaamde 'legend killer'-wedstrijd. Er is echter nog veel meer voorhanden en het is allemaal op z'n Amerikaans, met andere woorden: groot, groter, grootst. Veel vuurwerk, luide muziek, opvallende decors en dit alles overgoten met een serieus patriottistisch sausje.
Vergelijk het met Las Vegas: het is volledig fake en dat weet je ook, maar eenmaal je er bent, kijk je je ogen uit en laat je je volledig meeslepen! Verstand op nul en veel plezier met dit event!

BEELD EN GELUID
Een worstel-dvd bezit niet van de gemakkelijkste beelden om te transfereren naar dvd: veel bewegingen, massa’s kleuren en snel camerawerk. Af en toe compressieproblemen dus met hier en daar aftefacten tot gevolg. De transfert is echter geen volledige ramp want de kleuren zijn helder en er is vrij veel detail aanwezig. Geluid krijgen we voorgeschoteld in een Dolby Digital surroundtrack aan 192 kbps. Dialogen (en er zijn er toch een aantal!) zijn helder, er is ruimtelijkheid aanwezig en het publiek maakt lawaai op een aanvaardbaar niveau. Een beetje research leerde ons jammer genoeg wel dat de regio 1-versie over een 5.1-track beschikt.

EXTRA'S
Aan extra's geen gebrek: zo zijn er een aantal trailer-parodieën (met hun respectievelijke outtakes en bloopers) aanwezig, gebaseerd op bekende films en met een aantal van de worstelaars in de hoofdrol. Zo zien we o.a. Taxi Driver en Basic Instinct passeren. Verder zijn er ook promotionele spots voor de hoofdwedstrijden te bekijken alsook promotioneel werk in Los Angeles zelf.. Motorhead (die op een bepaald een song vertolken in de show) krijgen we backstage te zien samen met Triple H. Verder zijn er een aantal hoogtepunten op de dvd gezet van o.a de 'Undertaker' en 'Kurt Angle' plus de Raw vs. Smackdown Battle Royal is aanwezig (een 30-tal worstelaars die er op het zelfde moment tegenaan gaan. 'Wow!' is hier de enige gepaste uitdrukking). De derde schijf werd volledig gereserveerd voor de 'Hall Of Fame'-show. Aangezien deze apart te verkrijgen was bij vorige Wrestlemania-uitgaves, aanzien we dit eveneens als bonusmateriaal. Elk jaar worden een aantal worstelaars in de kijker geplaatst. Het zijn zij die al een tijdje meedraaien in het circuit en meehielpen om van Wrestlemania een succesverhaal te maken. Deze keer is het de beurt aan o.a. Rowdy Roddy Piper, Hulk Hogan en nog een heleboel anderen. Er zijn enkele ceremoniën waarbij ze gehonoreerd worden en waarbij ze lof toegeworpen krijgen van hun collega's. Jammer dat er geen bonuswedstrijden van de gelauwerden aanwezig zijn (was blijkbaar wel zo op vorige edities) maar het lof dat Hulk Hogan krijgt van collega's, vrienden, supporters en entourage maakt veel goed.

CONCLUSIE
Een perfekte introduktie voor de leek, een must voor de liefhebber. Deze driedelige dvd-box met de 21ste editie van het prestigieuze wrestlemania-event beschikt over een gemiddelde technische kwaliteit, maar naast de show zijn vooral de extra's (o.a. een extra bonusdisc met een volledige hall of fame-show) die met de pluimen gaan lopen. En om met een kreet te eindigen zoals we ze in de goeie ouwe tijd op Canal Plus te horen kregen: wrestle on!!!


coverStudio: Silvervision

Regie: Niet gekend
Met: Triple H, Batista, JBL, John Cena, Akebono, Undertaker, Randy Orton, Eddie Guerrero, Rey Mysterio

Film:
8,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Sport

Versie:
U.K.

Jaar:
2005

Leeftijd:
15

Speelduur:
+-421 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0,
Duits Dolby Surround 2.0,
Italiaans Dolby Surround 2.0,
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Geen
Extra's:
• Hall-Of-Fame Ceremonie,
• 21 wrestlemania trailers,
• Outtakes en bloopers
• Motörhead backstage met triple H,
• Battle Royal,
• Carrièreoverzichten,
• Promotioneel werk in LA

Andere recente releases van deze maatschappij