:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> INFERNAL AFFAIRS II
INFERNAL AFFAIRS II
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2005-11-22
FILM
1991. De onderwereld van Hong Kong staat op zijn kop wanneer onbekenden de machtige triadeleider Kwun het hoekje om helpen. Iedereen ziet de onverwachtse opening als een kans om aan de macht te komen. Maar dan ontpopt Kwun's zoon Ngai Wing-Hau zich als een echte leider en dit komt de politie extreem goed uit! Want Chen Wing Yan, Hau's halfbroer die alle banden met Kwun verbroken had en net bij de politie werkt, kan zo makkelijk terug een positie innemen in het misdaadimperium van Hau. Sam, de meest loyale van Hau's mannen, stuurt op zijn beurt eveneens een mol - Lau Kin Ming - naar de politieschool.

1994. Ming heeft zich snel opgewerkt in de politierangen. Hau neemt enkele meedogenloze beslissingen en ook de trouwe Sam is een doelwit. Drie jaar later - wanneer de Engelsen Hong Kong terug overdragen - dendert alles naar een explosieve climax...

Eind jaren negentig leek het of de 'Hong Kong'-cinema op sterven na dood was. Inferieure producties werden in de bioscopen gekatapulteerd, met een resem flops en financiële dompers tot gevolg. De liefhebbers zochten hun heil dan maar in Japan, Thailand en (vooral) in Zuid-Korea. Maar dan kwamen regisseurs Andrew Lau en Alan Mak in 2002 op de proppen met Infernal Affairs, een stijlvolle, eigentijdse en vakkundig gemaakte politie annex misdaadthriller. Deze film sloeg in als een atoombom en verpulverde alle bioscooprecords! Ook de critici waren het er unaniem over eens dat Infernal Affairs een absoluut meesterwerk is. Een jaar later kwamen Lau en Mak al aanzetten met Infernal Affairs II. En hoewel niet zo perfect in elkaar gepuzzeld als het origineel, is de sequel wederom een briljant gemaakt gangster/politiedrama, met een uitstekende cast. Vooral Anthony Wong (Hard-Boiled, Full Contact) is ijzersterk in zijn rol van hoofdcommissaris Wong. Eric Tsang (Hitman, Divergence) is eveneens erg goed op dreef. Ook de jonge garde leveren erg straf acteerwerk af! De kenners zullen trouwens HKL's Bey Logan herkennen in een piepklein rolletje. De intense scènes van geweld wisselen elkaar af met de bijna poëtische beelden, die steevast een emotionele snaar zullen raken bij de kijker. Maar verwacht wederom geen schietscènes zoals bijvoorbeeld in John Woo's A Better Tomorrow-trilogie, want ook in de sequel zijn het de onderhuidse spanning en de innerlijke conflicten van de personages die de spanning ten top drijven. Ten zeerste aanbevolen!

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch 2.35:1 beeld oogt bevredigend qua scherpte, met heldere en natuurlijk ogende kleuren. De gebruikte print is proper, maar sporadisch komen er wel eens kleine vuiltjes voorbij. We hebben enkele digitale compressiefoutjes en wat minimale filmgrain kunnen waarnemen. De Cantonese Dolby Digital 5.1-track klinkt dynamisch, met heldere en goed verstaanbare dialogen netjes uit de center. De geluidseffecten en epische filmmuziek komen prima tot uiting. Ruis of storingen hebben we niet direct opgemerkt. Er is ook een Cantonese DTS-track aanwezig. In de actievollere scènes klinkt deze een tikkeltje voller, maar het verschil is marginaal.

EXTRA'S
Hoofdbrok is de 22 minuten durende 'Making of'-documentaire, met een resem informatieve cast- en crewinterviews. In Confidential File (6 min.) zien we een ceremonie voor vlotte opnamen, maar dan zien we in enkele korte 'behind the scenes'-beelden dat dit blijkbaar toch niet zo goed geholpen heeft! Verder hebben we een drietal deleted scenes (samen ongeveer 8 min.), zonder enige duiding waarom deze het eindproduct niet hebben gehaald. Tenslotte hebben we nog de originele bioscooptrailer en promotietrailers voor Ong-Bak, Nang Nak en The Eye.

CONCLUSIE
Infernal Affairs II is een ijzersterke sequel op dé beste politie/gangsterfilm van de laatste jaren. De perfectie van het origineel haalt men niet, maar desalniettemin is het smullen geblazen van de intriges, verassende plotwendingen en dubbele bodems. A-Film neemt netjes de extra's van de Engelse Tartan uitgave over en maakt tevens enkele fouten goed. Een absolute must voor de liefhebbers van de betere film! De echte fans van de Aziatische cinema hebben deze ongetwijfeld al een tijdje in de kast staan€...


cover
Studio: A-Film

Regie: Andrew Lau en Alan Mak
Met: Edison Chen, Shawn Yue, Anthony Wong, Eric Tsang, Francis Ng, Chapman To

Film:
9/10

Extra's:
5,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
12

Speelduur:
115 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Cantonees Dolby Digital 5.1,
Cantonees DTS 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer,
• The Making of IAII,
• Confidential File,
• Deleted scenes,
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij