:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MADAGASCAR
MADAGASCAR
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2005-11-22
FILM
Vier dieren uit New York Central Zoo, de leeuw Alex (Ben Stiller), de hypochondrische giraf Melman (David Schwimmer), de zebra Marty (Chris Rock) en het bemoederende nijlpaard Gloria (Jada Pinkett Smith), leiden een prinsenleventje. Vooral Alex is geboren om met zijn smoel op allerhande merchandising te prijken. Marty lijdt op zijn tiende verjaardag aan een identiteitscrisis, en wil graag een keer de vrije natuur in, zeker nadat hij heeft gezien hoe de vier pinguïns Skipper (Tom McGrath), Private (Christopher Knights), Kowalski (Chris Miller) en Rico (John DiMaggio) willen ontsnappen naar hun natuurlijke habitat, Antarctica. Marty neemt de benen, en zijn drie vrienden gaan hem achterna. Veel verder dan het Grand Central Station geraken ze echter niet, en na hun capriolen pleiten enkele dierenactivisten om hen terug in de vrije natuur los te laten. Zo gezegd, zo gedaan, en de vier worden nog diezelfde dag verscheept naar Afrika. Spijtig genoeg zitten ze net op het vrachtschip dat de pinguïns hebben besloten te kapen, en met hun gebrekkige stuurkunsten belandt het viertal als schipbreukeling op Madagascar (wat een kleine flaw in het scenario is, want Madagascar ligt helemaal niet tussen Amerika en Afrika, tenzij ze vanuit New York een omweggetje maken via India, wat onnozel is. Doch dit terzijde).



De inheemse bevolking van lemur-apen, onder leiding van King Julien (Sacha Baron Cohen), aanziet de nieuwkomers als beschermers tegen hun aloude natuurlijke vijand, de Fossa - een soort hyena - die het in hun broek doen van de schrik voor Alex. De aap Maurice (Cedric the Entertainer) wantrouwt echter het zooitje ongeregeld, dat feitelijk nog nooit in een wildernis heeft overleefd, en tot dan toe hun eten altijd voorgeschoteld kreeg. Vooral Alex zal moeten aanpassen, want een dieet van sappige biefstukken zoals hij gewoon is, kan hij op Madagascar wel vergeten. En de verleiding om zijn tanden te zetten in zijn beste vriend Marty de biefstuk - pardon, de zebra - wordt op de duur wel héél erg groot... de natuur kan je niet dwingen.



"I'm gonna kill you, Marty! And then string you! Then take you up and clone you! And kill all your clones!"

Met Madagascar probeert Dreamworks alweer een nieuwe stijl van computeranimatie uit: in plaats van de rondere vormen uit onder meer Shrek en Shark Tale zijn de dieren uit deze film redelijk ruw geanimeerd met een redelijk bescheiden aantal polygonen - eigenlijk terug back to basics. Als gevolg hiervan gaat de film artistiek compleet de andere richting uit dan Robert Zemeckis met The Polar Express deed: de animaties zijn veel cartoonesker en de manier waarop de karakters zich bewegen zijn redelijk abrupt. Niet dat dit een bezwaar hoeft te zijn, want met Madagascar trekken regisseurs Eric Darnell en Tom McGrath de kaart van de slapstick-comedy, die helaas iets té vaak overhelt naar grappen over lichaamsvochten en rectale thermometers, maar die ook enkele volwassen knipogen bevat naar films als American Beauty en Planet Of The Apes. McGrath laatste heeft overigens voor de grap zelf meegedaan aan de voice casting, en eindigde zowaar met de rol van Skipper, de "leider" van het squadron pinguïns. De grootste troef van Madagascar is dus zeker niet te zoeken bij het scenario, want dat is flinterdun én heeft een hoog déjà vu-gehalte, maar eerder bij de sympathieke karakters. Wie Chris Rock, David Schwimmer én Ben Stiller alledrie tegelijk kan casten als minzame personages, heeft toch wel zijn strepen verdiend. Dé sterren van de film zijn echter de psychotische pinguïns; we hebben meer dan één kijker horen verklaren dat zij eigenlijk de reden zijn om naar Madagascar te gaan kijken, want elke scène met hen in is hilariteit alom.



BEELD EN GELUID
Net zoals de meeste CGI-films is er op het beeld niet veel aan te merken: de digitale transfer zorgt voor een perfecte compressie zonder noemenswaardige fouten. Zelfs de layer change zit op het meest geschikt denkbare moment, namelijk de scène waarin Alex knock-out wordt gespoten. Net zoals Shrek is de soundtrack een samenraapseltje van oudere en nieuwere popmuziek, en in tegenstelling tot de meeste Disneyfilms zijn er geen liedjes of zo speciaal voor de film geschreven. Dit gezegd zijnde is de soundtrack soms een beetje overweldigend, maar de dialoog gaat er niet aan tenonder, en ook de split-surroundeffecten blijven netjes doorklinken. Voor wie een gedubde geluidstrack onmisbaar is moeten we helaas vaststellen dat de Nederlandse soundtrack een 5.1-uitvoering heeft gekregen, terwijl de Vlaamse op 2.0 is blijven steken.



EXTRA'S
Ook de manier waarop de extra's worden gepresenteerd, doet qua naamgeving en volgorde volledig denken aan de release van Shrek. De disc begint met een preview van de nieuwe Dreamworks-film Over The Hedge met de onwaarschijnlijke combinatie Bruce Willis/William Shatner en de nakende dvd-release van Wallace & Gromit: The Curse Of The Wererabbit. In een reeks grappige menuschermen vinden we het leeuwendeel (!) van de extra's in de "special features"-sectie. Deze begint met een montage "Mad mishaps" van 2 minuten, een reeks verkeerd gerenderde scènes waarin ogen rondvliegen in het niets, lichaamsdelen in elastiekjes veranderen en de figuurtjes een bad hair day hebben. In "Meet The Wild Cast" (8 min.) stellen enkele stemacteurs, waaronder Ben Stiller, Jada Pinkett Smith en Cedric the Entertainer, hun personages voor. "Behind The Crates" (23 min.) is een redelijk deftige making of-documentaire, en "The Tech Of Madagascar" is een featurette van 5 minuten die meer focust op de technische aspecten van het maken van de film. Op een tweede menuscherm kan je een ondertitelde commentaartrack van regisseur Eric Darnell en Tom McGrath activeren. "Enchanted Island" toont ons in een blitzbezoek het echte eiland Madagascar, met zijn unieke flora en fauna. In een Previews-sectie krijg je cross-promotionele trailers voor Shrek 2 en Shark Tale voorgeschoteld, en afsluiten doen we met een bescheiden reeks conceptuele schetsen, onderverdeeld in New York, The Ship en uiteraard Madagascar zelf.



Nog meer extra's vinden we in de DreamWorks Kids-sectie, alhoewel het meeste bonusmateriaal daar zoals de titulatuur al aangeeft op de jongere kijker is gericht. Hier vinden we naast een muzikale clip voor "I Like To Move It, Move It" ook nog vijf spelletjes terug, en een DVD rom-sectie.

Er is echter ook een 2-disc versie uit van Madagascar, waarbij de tweede disc voor de volle 100 % gewijd is aan de vier pinguïns. Inhoudelijk stelt de disc niet veel voor, maar die heeft toch een hoge gimmick-waarde die zijn extra geld waard is. Centraal staat de kortfilm "The Madagascar Penguins in A Christmas Caper" (12 minuten) die nog te zien was in het voorprogramma van Wallace & Gromit: The Curse Of The Wererabbit, voorzien van audio in 5.1 in Engels, Nederlands, Duits en Frans, en onder meer Nederlandse ondertiteling. Net als een volwaardige film beschikt deze disc ook over een bonussectie. Hierin vind je eerst een commentaartrack terug, ingesproken door drie van de vier pinguïns - alleen John DiMaggio (ook bekend als Bender uit Futurama) ontbreekt op het appel. Een 6 minuten durende making of-documentaire waarin wordt uitgelegd hoe de pinguïns het van nevenfiguren tot hoofdfiguren hebben geschopt, vind je in "Behind The Igloo". In "Meet The Penguins Of Central Park Zoo" (5 min.) brengen we een bezoekje aan de pinguïnkolonie in de échte New York Zoo, voorzien van commentaar van de verzorgers. "Learn To Draw Skipper" en "Ask Skipper" zijn twee interactieve featurettes voor de kleintjes.



"Silly Penguin Tricks" bevat acht filmclips (ze beginnen die rare gewoonte toch niet over te nemen van Dutch Filmworks zeker) met daarin uiteraard... de pinguïns. Dan staat er nog een korte vermelding van de easter eggs, waarvan er ook ééntje op disc 1 terug te vinden is, maar dat hadden we intussen zelf al uitgevonden. Ze zijn overigens niet zo heel goed verstopt. Afsluiten doen we met een spelletje "Penguin Escape", waarin je de pinguïns van het schip moet loodsen, en ook hier een DVD rom-sectie.

CONCLUSIE
Madagascar is een hilarische CGI-prent voor jong en oud, met niet altijd even verfijnde humorm (aan wat dacht U bij de naam Ben Stiller misschien?), maar toch zeer zeker de moeite waard. De 2-discversie zal vooral liefhebbers van pinguïns in al hun facetten bekoren.


cover




Studio: Universal

Regie: Eric Darnell & Tom McGrath
Met: Ben Stiller, Chris Rock, David Schwimmer, Jada Pinkett Smith, Sacha Baron Cohen, Cedric the Entertainer, Andy Richter, Tom McGrath, Christopher Knights, Chris Miller, John DiMaggio

Film:
8/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9/10

Beeld:
10/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
6

Speelduur:
80 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050583025100


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Vlaams Dolby Surround 2.0
Nederlands Dolby Digital 5.1



Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
Disc 1:
• Cross-promotionele trailers
• Audiocommentaar
• Bloopers
• Documentaire "Meet The Wild Cast"
• Documentaire "Behind The Crates"
• Documentaire "The Tech Of Madagascar"
• Documentaire "Enchanted Island"
• Conceptuele schetsen
• Videoclip
• 5 spelletjes
• DVD rom-sectie
• Easter egg

Disc 2:
• Kortfilm "The Madagascar Penguins in A Christmas Caper"
• Audiocommentaar
• Documentaire "Behind The Igloo"
• Documentaire "Meet The Penguins Of Central Park Zoo"
• Interactieve featurettes"Learn To Draw Skipper" en "Ask Skipper"
• Filmclips "Silly Penguin Tricks"
• Spelletje
• DVD rom-sectie
• Easter eggs

Andere recente releases van deze maatschappij