:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GINGER SNAPS
GINGER SNAPS
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2005-11-29
FILM
De zusjes Ginger (Katharine Isabelle) en Brigitte (Emily Perkins) hebben lak aan alles en iedereen. Ze zijn gefascineerd door de dood en als macabere hobby fotograferen ze elkaar met bloederige make-up en in allerlei doodsposes. Op school zijn ze uiteraard ook niet geliefd. De jongens hebben geen aandacht voor hen en door de meisjes worden ze aangekeken als freaks. Maar wanneer Ginger op een nacht door een wild beest wordt aangevallen, lijkt hun leventje te veranderen! De wonden helen uitermate snel en stilaan maar zeker begint Ginger te transformeren in iets wolfachtigs. Ze springt plots in het oog bij de jongens en staat haar mannetjes tegenover de meisjes. Moeder Pamela (Mimi Rogers) juicht deze verandering toe, want zij denkt dat Ginger eindelijk een vrouw wordt. Brigitte weet wel beter en zoekt naar een oplossing met de ietwat vreemde Sam (Kris Lemche). Maar dan breekt de hel los…

In 2000 kwam regisseur John Fawcett op de proppen met de kleinschalige Canadese horrorfilm Ginger Snaps, met Mimi Rogers als bekendste naam op de affiche. Hoewel de critici op zijn zachtst gezegd gefascineerd waren door de prent, bleef het commerciële succes zowel in Amerika, als Canada uit. Toen Ginger Snaps op video en dvd verscheen, gebeurde er echter iets vreemds! Enkele professoren hadden de film zitten ontleden, met diverse bevindingen.Gaande van de weerwolvenmutatie die een metafoor is voor de vrouwelijke ontplooiing, tot de sterke lesbische ondertonen. Ook het gewone filmpubliek leek plots geïntegreerd door Fawcett’s film. Ginger Snaps stootte dan ook snel door naar de hoogste regionen in zowel de huur, als verkooptop en ook internationaal - voornamelijk op filmfestivals - waren de golven voelbaar. Geheel onverwacht groeide Ginger Snaps uit tot een cultsucces, waardoor er nog twee goed ontvangen sequels volgden, namelijk Ginger Snaps II: Unleashed en Ginger Snaps Back: The Beginning (welke eigenlijk een prequel is).

Regisseur Fawcett heeft inderdaad enkele onderliggende boodschappen en bedoelingen in zijn film geweven, maar feit is dat Ginger Snaps gewoon een steengoede horrorfilm is geworden. Katharine Isabelle, Emily Perkins en de rest van de jonge cast zijn uitstekend en oude bekende Mimi Rogers is hilarisch als de overbeschermende moeder. De ruim aanwezige zwarte humor is vlijmscherp en goed gedoseerd. Het scenario - naar een verhaal van John Fawcett en Karen Walton - is goed geschreven en probeert zoveel mogelijk de gekende weerwolvenclichés om te buigen of te vermijden. Enig minpunt is dat de weerwolven er niet altijd even realistisch uitzien. Maar door het feit dat deze verwezenlijkt zijn zonder gebruik van computereffecten is het de makers vergeven. Hoe dan ook een aanrader!

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch 1.78:1 beeld is bevredigend scherp, met een prima contrast en zwartniveau. Het schaduwdetail is redelijk goed. De kleuren ogen helder, met een oranjeachtige gloed over het beeld. Maar wees gerust dit was de bedoeling van de regisseur! Buiten wat minieme filmgrain en enkele compressiefoutjes, hebben we geen dramatische oneffenheden bemerkt. Om het geluid van deze dvd is al veel te doen geweest. Zo zijn bij de Engelse 2.0-track het linker- en rechterkanaal verwisseld, wat uiteraard een bizar en onnatuurlijk geluidsbeeld oplevert. En het spijtige is dat ondanks deze film al enkele opnieuw is uitgebracht, DFW het niet nodig acht om deze slordige fout aan te passen! Buiten de verwisselde kanalen is het geluid vrij van beschadigingen en worden de dialogen steeds verstaanbaar weergegeven.

EXTRA'S
Allereerst treffen we de originele bioscooptrailer aan. Verder hebben we nog een promotionele 'Making of' featurette (9 min.), met wat beelden van op de set en weinig diepgravende interviewsnippers, en een nutteloze fotogallerij (10 afbeeldingen). Het meest interessante is "About The Werewolf". Enkele pagina’s Nederlandse tekst over de weerwolf.

CONCLUSIE
Ginger Snaps is een uitstekende weerwolvenfilm die onverwachts uitgroeide tot een cultfenomeen. De dvd van DFW laat echter te wensen over. Het beeld is prima, maar het verwisselen van de kanalen en de platte extra features maken van deze uitgave geen aanrader!


cover




Studio: Dutch FilmWorks

Regie: John Fawcett
Met: Emily Perkins, Katharine Isabelle, Kris Lemche, Mimi Rogers, Jesse Moss

Film:
8/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
3/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
16

Speelduur:
104 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8714664005088


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer,
• 'Making Of'-featurette,
• "About The Werewolf",
• Fotogalerij

Andere recente releases van deze maatschappij