:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RONIN
RONIN
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-04-18
FILM
Ergens in een café in Frankrijk heeft de IRA-terroriste Deirdre (Natascha McElhone) een rendez-vous met vijf gangsters, de Amerikaan Sam (Robert De Niro), de Fransman Vincent (Jean Reno), de ex-DDR'er Gregor (Stellan Skarsgard), en verder Spencer (Sean Bean) en Larry (Skipp Sudduth). Allen zijn ze perfect opgeleide huurlingen, die hun verleden liefst trachten te vergeten en voor de rest bereid zijn om elke klus uit te voeren, als er maar een deftig prijskaartje aan vasthangt; ze worden ronin genoemd naar analogie met de meesterloze samoeraï uit het feodale Japan. Deirdre heeft hen ingehuurd om een koffertje afhandig te maken bij een deal waarbij deze wordt verkocht aan Russische spionnen. De IRA zou maar wat graag de inhoud bemachtigen, maar beschikt niet over voldoende financiële middelen om het gewoon te kopen. In ruil voor een vette cheque worden de vijf geacht om vooral geen vragen te stellen over hun opdracht, iets waar vooral Sam moeite mee schijnt te hebben. Sam blijkt de briljantste van het vijftal te zijn, en vooral door zijn observatiewerk stellen ze een gewaagd plan op om op gewelddadige wijze het koffertje te stelen. Spencer kan de druk niet meer aan, en haakt af nog voor de raid begonnen is. De huurlingen vertrouwen elkaar voor geen cent, maar tussen Sam en Vincent groeit er gaandeweg een zekere vorm van verstandhouding, nadat ze een paar keer elkaars leven redden. Op het cruciale moment blijkt Gregor er een hidden agenda op na te houden, en hij neemt de benen mét de buit, met de bedoeling om die voor eigen rekening aan de man te brengen. Zijn poging om zijn medeteamgenoten om te brengen mislukt jammerlijk, en enkel Larry laat het leven. De overblijvers zweren wraak, en Deirdre en haar geheimzinnige opdrachtgever, de internationaal gezochte Ierse terrorist Seamus (Jonathan Pryce) bewegen hemel en aarde om het koffertje terug in handen te krijgen, en weten Gregor in Parijs terug op te sporen. Er zijn echter nog meer geïnteresseerde partijen, niet in het minst Sam en Vincent, die graag zouden willen weten om welke reden ze er bijna het leven bij hebben ingeschoten.

Als betere aktiefilm komt Ronin zeker goed uit de test; de spectaculaire schiet- en achtervolgingsscènes door de straten van Nice en Parijs volgen elkaar in een hels tempo op. Qua acteerwerk moet je in een prent als deze geen hoogstandjes verwachten, maar toch tilt vooral De Niro door zijn flamboyante acte de présence het geheel flink boven de middelmaat uit. Toch twee minpuntjes: de romance tussen Sam en Deirdre is er volledig met de haren bijgesleurd, en was beter geheel uit de plot geschrapt, en het einde van de film is een beetje een anticlimax, en laat je wat verweesd (en vooral verward) achter. Wat de stunt- en vliegwerk betreft krijg je met deze film waar voor je geld; vooral de minutenlange achtervolgingsscène waarbij zowel de vluchtenden als de achtervolgers kilometers lang spookrijden dat het een lust is, heeft een hoge amusementswaarde en, te tellen aan het aantal auto's dat tot schroot wordt herleid, een al even hoog 'wried aksident'-gehalte, en blijft daarom lange tijd nazinderen op het netvlies.

BEELD EN GELUID
Een actieprent als deze verdient een goede beeldtransfer en een stevige geluidstrack. Aan beide voorwaarden is ruimschoots voldaan. Het beeld is 16:9-enhanced, en qua scherpte, kleuren en stabiliteit van het beeld valt er op deze schijf niets aan te merken. De 5.1-mix klinkt soms vrij overdonderend, en dat gaat af en toe ten koste van de dialogen, maar niet in die mate waarin sommige films van kleinere studio's, zoals Driving Miss Daisy, op dit gebied tekort schieten. Bij achtervolgingen en schietpartijen is zoiets natuurlijk maar van secundair belang. Als er DVD's bestonden die ook nog geur konden afscheiden, mankeerde hier nog net een vleugje verbrand rubber en kruitdamp om de illusie perfect te maken.

EXTRA'S
Qua extra's valt deze release eigenlijk een beetje tegen. Je vindt een bioscooptrailer, er staat een commentaartrack van regisseur Frankenheimer op, een korte documentaire over de achtervolgingsscènes, en een alternatief einde, dat echter slechts zeer summier verschilt met het feitelijke einde van de film. Om het in slagerstermen uit te drukken, "het had wat meer" mogen zijn.

CONCLUSIE
Twee uurtjes pretentieloos vermaak, toch met iets meer diepgang dan de meeste carchase-and-gunfight-prenten. En ongetwijfeld een must-have voor fans van De Niro, alhoewel Jean Reno en Stellan Skarsgard ook best te pruimen zijn.


cover
Studio: MGM

Regie: John Frankenheimer
Met: Robert De Niro, Jean Reno, Natascha McElhone, Stellan Skarsgard, Sean Bean, Jonathan Pryce

Film:
7,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1997

Leeftijd:
16

Speelduur:
117 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626001553


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Pools
Extra's:
• Trailer
• Director's commentary
• Alternatief einde
• Korte documentaire

Andere recente releases van deze maatschappij