:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GODZILLA 2000
GODZILLA 2000
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2005-12-05
FILM
Japan 1999. Het verhaal start bij het Godzilla Prediction Network (GPN) dat bestaat uit Shinoda Yuji (Takehiro Murata), zijn dochter Shinoda Io (Mayu Suzuki) en reporter Ichinose Yuki (Naomi Nishida). GPN speurt het hele land af naar Godzilla. Als deze plots oog in oog staan met het monster moeten ze vluchten. Tegelijkertijd vind de regering een immense meteoriet. Als wetenschappers er onderzoek willen op uitvoeren begint deze op eigen kracht te vliegen. Godzilla gaat op zijn beurt verder met hetgeen waar hij best in is: steden vernietigen! Het leger wordt ingeschakeld om Godzilla tegen te houden. Net als Godzilla het leger wilt aanpakken duikt uit het niets de meteoriet op. De meteoriet valt Godzilla aan en deze laatste doet direct een tegenaanval, waardoor de buitenkant van de meteoriet openbarst en een UFO tevoorschijn komt. De UFO vertrekt en vliegt naar Tokio waar deze land op de hoogste gebouw van de stad. Plots verdwijnen er files van mensen hun computers en als snel blijkt dat de UFO informatie opslorpt en opneemt. Yuki geraakt binnen in het gebouw waar de UFO zich heeft op genesteld en breekt binnen in de infostroom van de vliegende schotel. Zo ontdekt ze dat de UFO uit is naar het DNA van Godzilla om zo een krachtige, buitenaardse tegenstander voor de grote hagedis te creëren. Plots verschijnt een afschrikwekkend monster dat de naam Orga draagt. Kan Godzilla "The King Of Monsters" blijven of moet hij deze keer de duimen leggen...

Na het debacle van Emmerich's Godzilla uit '98 kon het voor Toho niet snel genoeg gaan om hun grootste geldkoe terug met glorie op het grote scherm te brengen. Om te tonen hoe het wel moet en aangezien het monster 45 jaar werd, spaarde men kosten noch moeite. De miniaturen waren nooit eerder zo gedetailleerd en de film zit propvol met over het algemeen prima computereffecten. Dit is trouwens de eerste Toho-film waarin Godzilla even volledig in CGI geanimeerd te zien is! Over 'the Big G' gesproken, de gigantische hagedis kreeg zelf ook een make-over. Weg is de overduidelijk rubberen kindervriend. Want dankzij het nieuwe ontwerp oogt het monster opnieuw gevaarlijk, imposant en erg krachtig (net zoals in de eerste film uit '54). Tevens plaatste men cool ogende pinnen op zijn rug, die hem een nog dreigendere look geven! Regisseur Okawara laat hier zien dat hij een achtergrond heeft in het Kaiju (Japans voor monster) genre en laat de diverse effecttechnieken samensmelten tot een perfect aansluitend geheel. Er zitten uiteraard nog enkele gammele shots in, maar dit draagt enkel maar bij tot de 'monsterfun'. Iets wat men in Hollywood nooit zal begrijpen! De personages zijn zoals steeds bordkarton en zonder enige uitdieping, maar de charismatische cast maken er toch boeiende karakters van. Ondanks het weinig wereldschokkende scenario heeft de film een goed tempo en valt deze nergens dood. Een probleem waar de vorige films wel eens door geplaagd werden! Voeg daarbij een sfeervolle soundtrack (met segmenten van de legendarische Akira Ifukube) en je hebt één van de beste uit de franchise. Godzilla 2000 is top entertainment!

BEELD EN GELUID
Het 2.35:1 beeld is spijtig genoeg niet anamorfisch uitgevoerd, hierdoor varieert het detail en de scherpte. Vooral in de donkere en mistige scènes wordt het beeld geplaagd door een softe aanblik en redelijke wat filmgrain. De kleuren ogen helder en natuurlijk en de gebruikte print is proper. Hier en daar is er wat edge-enhancement toegepast en hebben we enkele digitale compressiefoutjes bemerkt. De Japanse Dolby Surround 2.0-track klinkt helder en natuurlijk, met steeds verstaanbare dialogen. De filmmuziek komt goed tot zijn recht, alsook de vele geluidseffecten. Toch missen de actiescènes de nodige dynamiek en spreiding ten opzichte van de Engelse Dolby Digital 5.1 op de Amerikaanse uitgave. De subwoofer doet gelukkig wél zijn duit in het zakje om de vernietigingen van Godzilla te onderlijnen. Ruis of storingen zijn afwezig.

EXTRA'S
We moeten het hier stellen met de originele bioscooptrailer en promotrailers voor de andere Godzilla films die bij Paradiso zijn verschenen, terwijl de Amerikaanse release een resem leuke extra's had.

CONCLUSIE
Godzilla 2000, de eerste in de populaire Millenniumserie, is een entertainende monsterprent uit de Japanse Toho-stal. De speciale effecten waren nooit beter en Godzilla is terug de dreigende, vernietigende kracht die hij in het origineel was. Een absolute must voor Kaiju-liefhebbers, zeker als je weet dat Paradiso de originele en onverknipte Japanse versie van 107 minuten op deze dvd plaatste! Spijtig dat men niet voluit ging voor de rest van het schijfje.


cover
Studio: Paradiso

Regie: Takao Okawara
Met: Takehiro Murata, Hiroshi Abe, Naomi Nishida, Mayu Suzuki

Film:
8,5/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
12

Speelduur:
107 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5410504969850


Beeldformaat:
2.35:1 niet-anamorfische PAL

Geluid:
Japans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer,
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij