:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FC DE KAMPIOENEN - SEIZOENEN 1-15
FC DE KAMPIOENEN - SEIZOENEN 1-15
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2005-12-05
INLEIDING
Beste lezer,

Ik zou uw intellect beledigen als ik zou stellen dat ik deze box op dit ogenblik reeds volledig heb bekeken. Universal heeft met deze box, waarop op 30 schijfjes de volledige 15 seizoenen van de populaire TV1-sitcom FC De Kampioenen zijn versluisd, niet alleen het grootste dvd-pakket ooit als single release uitgebracht, ik moet ver in mijn geheugen reiken om zelfs internationaal een release te vinden die qua grootte vergelijkbaar is. In Groot-Brittanië komt er eerlang een box met alle negen seizoenen van The X-Files uit, maar dat telt volgens mij niet, omdat dit een samenraapsel is van reeds eerder uitgebrachte, losse DVD-boxen.

Heeft Universal zich vergaloppeerd dan? Ik denk het niet. Voor zoveel inhoud te bevatten krijg je met deze box waar voor je geld, en de vierkante voetbal-vorm (yep!) is ook nog eens een stuk compacter dan mijn schap vol videobanden, die nu eindelijk naar het stort kunnen. Nochtans is de releasepolitiek die aan deze mega-box voorafging, een verhaal op zich waard. Universal heeft de eerste twee seizoenen als losse uitgaven uitgebracht op elk een dubbel-dvd, en de echte supporter van de slechtste voetbalploeg van Vlaanderen met de release van de 15 seizoenen ineens verplicht tot een dubbele aanschaf. Het is anderzijds normaal dat, voorafgaand aan een in grootte vooralsnog ongeëvenaarde box als deze minstens een paar proefballonnetjes moesten worden opgelaten, maar het is blijkbaar de bedoeling dat de vijf digistacks met elk drie seizoenen, verdeeld over 6 schijfjes, later ook los in de handel zullen komen, en dan zal je sowieso ook weer de eerste 2 seizoenen dubbel moeten kopen als je ook seizoen 3 wil.De indeling is daarnaast op inhoudelijk vlak misschien wat ongelukkig: de grootste castwissels vonden immers plaats na seizoen 4, met het vertrek van Carry Goossens en Walter Michiels, na seizoen 8, met het vertrek van Jacques Vermeire, en na seizoen 10, met het vertrek van diens invaller, Jacob Beks, alhoewel niet iedereen dit laatste betreurde. Niet zo heel grote fans, die bijvoorbeeld alleen de seizoenen met DDT of met Oscar Crucke willen aanschaffen, worden in dit systeem verplicht om er telkens één of twee seizoenen bij te nemen die ze eigenlijk niet willen. We zouden dan ook gepleit hebben om de seizoenen ook los per stuk uit te brengen, maar het heeft niet mogen zijn. Wie echter heeft gewacht om de volledige reeks aan te schaffen, of de rechthebbenden graag rijk maakt met een double dip, zal met deze box zijn geluk niet opkunnen.

De reacties van mijn collega's hier op DVD Info was al redelijk meewarig toen ik aankondigde dat ik de bespreking van het eerste seizoen van FC De Kampioenen op mij zou nemen. Nu ik de taak van het bespreken der 30-discbox ook nog - vrijwillig - op mij heb genomen, liggen ze allemaal plat van het lachen, maar het raakt me de kouwe kleren niet. Maar wat het bespreken betreft, herbergt deze box een dilemma. Als we moeten wachten tot we alle dvd's besproken hebben - we zetten er vaart achter, maar we kunnen geen wonderen doen, en uw nederige dienaar heeft, onvoorstelbaar maar waar, nog een leven buiten dvd's ook - dan zijn we al gauw enkele maanden verder. Bespreken we de dvd's nu dadelijk, kunnen we enkel wat sample-afleveringen tot ons nemen, en kunnen we U niet garanderen dat we de hele box op fouten hebben gecontroleerd - en dat is aardig nodig bij deze box - wat ik persoonlijk dan weer niet aanvaardbaar vind. Daarom deze tussenoplossing: U ziet hier voor U de eerste keer (en hopelijk als het aan mij ligt ook voor de laatste keer) een "dynamische" bespreking: de inhoud ervan wordt, aflevering per aflevering, aangevuld, alsook onze bevindingen over beeld, geluid en extra's, alhoewel we deze laatste proberen eerder af te werken. De cijfers die we aan de bespreking toekennen, splitsen we op per seizoen apart, en uiteindelijk zou U dan na een paar maanden de bespreking volledig moeten kunnen lezen.Wat de eerste twee seizoenen betreft, zijn de transfers gelijk aan de besprekingen die U hier en hier al kon lezen, zij het dat het menu wat geüniformiseerd is, en nu ook seizoen 1 van Nederlandse ondertitels voor gehoorgestoorden of Nederlanders die geen Vlaams verstaan, voorzien is.

Alle afbeeldingen (C) VRT


Pagina: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9
coverStudio: Universal

Regie: Willy Vanduren, Eric Taelman, Dirk Corthout, Stef Desmyter, Etienne Vervoort, Anne Ingelbrecht
Met: Marijn Devalck, Carry Goossens, Danni Heylen, Walter Michiels, An Swartenbroeckx, Ann Tuts, Loes Van den Heuvel, Jacques Vermeire, Johny Voners, Jacob Beks, Herman Verbruggen, Ben Rottiers, Jaak Van Assche, Tuur De Weerdt

Film:
t.b.c./10

Extra's:
2/10

Geluid:
t.b.c./10

Beeld:
t.b.c./10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1990-2005

Leeftijd:
AL

Speelduur:
11520 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Vlaams Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands CC
Extra's:
• Bloopers,
• Fragment uit De Droomfabriek,
• Documentaire "15 jaar De Kampioenen"

Andere recente releases van deze maatschappij