:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CHRISTMAS CAROL, A
CHRISTMAS CAROL, A
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2005-12-23
BALLET
A Christmas Carol is een balletbewerking van het boek van de Britse 19de eeuwse schrijver Charles Dickens. Het is een verhaal dat helemaal in de kerstsfeer past en in die periode op de toeschouwer losgelaten wordt. Vooral in Engeland en de Verenigde Staten is het Oliver Twist-achtige kostuumdrama bij jong en oud heel populair. Sinds het begin van vorige eeuw zijn verschillende filmversies, theaterproducties en andere bewerkingen tot stand gekomen, meestal met overweldigend succes. Deze versie, op een scenario van Carl Davis, is een muzikale uitvoering met als belangrijkste accenten de dansers en de choreografie, ontworpen door Massimo Morricone. Af en toe is er ook tekst zoals bij het We Wish You a Merry Christmas, maar de productie moet het vooral hebben van zeer expressieve muziek die actie en sfeer onderstreept en een overdadige, haast stille film-achtige mimiek vanwege de acteurs en dansers. Het geheel doet een beetje oubollig aan, toch is dat onvermijdelijk bij een genre dat het voornaamste uitdrukkingsmiddel, nl. de stem, moet missen.

Maar Davis en Gable hebben van de nood een deugd gemaakt en A Christmas Carol swingt over het scherm in de beste musicaltraditie. De choreografieën spelen zich af op een klein toneel waarop op ingenieuze manier een verdieping is gebouwd om het geheel diepte te geven. Decoronderdelen verdwijnen naar boven, naar opzij of wanden draaien zich gewoon 180 graden naar links en naar rechts waardoor zonder veel herrie een totaal nieuw interieur zichtbaar wordt, terwijl de dansers hun gewone gangetje gaan. Het ballet is traditioneel, met verwijzingen naar de jaren '60, in originele klederdracht, uiteraard, met veel rook en speciale effecten om de geesten zichtbaar te maken die zo’n belangrijke rol spelen in de evolutie van de hoofdfiguur Scrooge (Jeremy Kerridge), een gierig en kwaadaardig individu dat de armen nauwelijks een aalmoes gunt. 86 minuten later is dezelfde man onherkenbaar veranderd en op kerstdag organiseert hij voor de hele buurt een laaiend feest. Wat er ondertussen allemaal gebeurt, dat verneemt u op de dvd. Dat dit kerstverhaal een happy end krijgt, zal niemand verbazen.

A Christmas Carol is een feel good-verhaal, een vertelling die het op het dieptepunt van de winter, wanneer het buiten stormt bij nulgraden, of zachtjes sneeuwt bij 2 graden en niemand nog de deur uit kan door gladheid en pure ellende op straat, zeer goed zal doen bij de gloed van een open haard, een houtkachel of - bij gebrek daaraan - een plasmascherm omgetoverd tot open haardvuur door de wonderen van de dvd-technologie. Het verhaal van Charles Dickens moet van ieder van ons, in deze tijd van bezinning en vrede op aarde voor alle mensen van goede wil, voor even en liefst voor altijd een beter mens maken. A Christmas Carol is een goed begin: het verhaal is okay, de muziek is prettig en gezellig, onderhoudend, de melodieën liggen goed in het oor, met een mooie choreografie, aankleding, oog voor detail en prettig gestoorde personages. Het is allemaal niet meer van deze tijd, maar dat zijn Alexander en Kingdom Of Heaven ook niet. Dus dat is geen punt.

BEELD EN GELUID
Het beeld van deze opname uit 1992 – een videoregistratie – is niet helemaal haarscherp meer, vooral in de donkere scènes is er sprake van verlies en grain. De kleuren hebben aan felheid ingeboet en wat overblijft houdt het midden tussen kleur en zwart/wit, en dat is echt niet alleen toe te schrijven aan het ontbreken van voldoende kleur in decor en kledij. De muziek staat in PCM Stereo en doet het goed in de huiskamer, zij het dat je de bijgeluiden van het podium er moet bijnemen. Maar dat is bij een live-concert ook het geval.

EXTRA'S
Deze dvd bevat geen extra's.

CONCLUSIE
A Christmas Carol van Charles Dickens, hier in een balletversie, is een mooie productie waar de tijd een heel klein beetje aan geknabbeld heeft. De opvoering is zonder meer bijzonder en wordt nooit vervelend, het verhaal moet je als toeschouwer wel kennen en aan de kleintjes vooraf vertellen, want er wordt in deze productie gedanst, gemusiceerd, zelfs gezongen, maar niet gepraat, en overigens: dat zingen is relatief, want het gebeurt niet op het podium zelf. Ach, dit is gewoon een leuke film voor de kids tijdens de kerstvakantie, laat ons zeggen tot een jaar of 10-12 (als u ze in de buurt van de X-box kan weghouden). Zelf zal u er in dat geval ook veel vreugde aan beleven, als u een kerstsfeermens is natuurlijk.


cover
Studio: Arthaus Musik

Regie: Christopher Gable
Met: The Northern Ballet Theatre, Jeremy Kerridge, William Walker, Lorena Vidal, Royce Neagle, Steven Wheeler

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
0

Genre:
Ballet/Dans

Versie:
Europa

Jaar:
1992

Leeftijd:
AL

Speelduur:
86 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
0807280119398


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels PCM Stereo 2.0

Ondertitels:
Engels, Frans, Duits, Spaans
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij