:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EMPIRE OF THE SUN S.E.
EMPIRE OF THE SUN S.E.
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2005-12-21
FILM
1942. Jim Graham (Christian Bale), een tienjarig Brits kostschools jongentje zit opgesloten in een Japans gevangenenkamp. Zijn ongebreidelde fantasie en onbreekbare spirit vormen zijn enige wapens om te overleven in een steeds vijandigere omgeving. Jeugd en onschuld moeten langzaam baan ruimen voor groeipijnen en volwassen schuldbesef.

Empire Of The Sun moet wel één van de minst, zoniet dé minst bekende film zijn van regisseur Steven Spielberg. Een doodzonde als je het ons vraagt, want de film is een duidelijk ondergewaardeerd meesterwerk dat naar de toekomst toe alleen nog maar kan uitgroeien tot een te ontdekken klassieker. De film is naast een ingetogen oorlogsdrama bovenal een coming-of-age analyse. De jonge Jim groeit stap voor stap uit tot een puber en ontdekt de wereld en zichzelf. Op zoek naar persoonlijke helden en levensvoorbeelden idoliseert hij militaire piloten. In hen ziet hij een symbolische surrogaat-vader waar hij zich aan kan optrekken. Het verhaal is gebaseerd op de autobiografische bestseller van J.G.Ballard en de film is de eerste grote Hollywood-productie ooit die in de Chinese Volksrepubliek gefilmd werd. Naast de nog piepjonge Christian Bale (Batman Begins, American Psycho, Shaft), die hier een prachtige, bekroonde vertolking neerzet, ziet we ook John Malkovich (Being John Malkovich, Con Air) in één van zijn eerste grote filmrollen.

Empire Of The Sun is een eerlijke film die zonder al teveel Spielberg-sentiment een boeiend verhaal boordevol symboliek brengt. Beslist een aanrader voor alle leeftijden.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1 breedbeeld bevat een erg scherp beeld. Op wat lichte edge enhancement na konden we geen nare bijkomstigheden vaststellen. De kleuren en het diepe, volle contrast zijn door de tand des tijds redelijk goed bewaard gebleven. Het Dolby Digital 5.1 geluid focust zich voornamelijk op de voorste kanalen. De dialogen klinken natuurlijk en de muziek wordt mooi gespreid over de frontkanalen. De surrounds treden sporadisch in werking bij de vertaling van omgevingsgeluiden. De subwoofer staat op fluister modus. Een technisch zeer degelijke disc dus met andere woorden.

EXTRA'S
De extra's van de film op de tweede schijf bestaan enkel uit de Bioscooptrailer en de documentaire A China Odyssey. Gelukkig maakt de documentaire veel goed. Met een totale speelduur van ruim vijftig minuten geeft deze zeer informatieve extra ons een blik tijdens het productieproces van de film (1987). We zien een fout geklede eighties Spielberg en een piepjonge Christian Bale die nergens zijn indrukwekkende hoeveelheid acteertalent kan wegstoppen. Spielberg mag dan wel principieel tegen het inspreken van audiocommentaren zijn, door deze documentaire komen we toch veel over zijn visie en manier van regisseren te weten. Een niet te versmaden extra, op een verder kale tweede disc.

CONCLUSIE
Empire Of The Sun is een film die beslist je aandacht verdient. Een zeer knappe Spielberg prent over opgroeien, oorlog, de zin van het leven en hoop. De eerste filmrol van Christian Bale is minstens even sterk dan zijn huidige werk. De extra's zijn voor een Special Edition veel te mager. Gelukkig maakt de uitgebreide documentaire heel wat goed. Empire Of The Sun is aan de juiste prijs een zeer aan te raden film.


cover
Studio: Warner

Regie: Steven Spielberg
Met: Christian Bale, John Malkovich, Miranda Richardson, Joe Pantoliano

Film:
8/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Coming-of-age

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1987

Leeftijd:
16

Speelduur:
145 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Documentaire

Andere recente releases van deze maatschappij