:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MUPPET FAMILY CHRISTMAS, A
MUPPET FAMILY CHRISTMAS, A
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2005-12-23
FILM
A Muppet Family Christmas (het lidwoord is om mysterieuze redenen van de titel verdwenen) is een special uit 1987 waarin Jim Henson zijn drie voornaamste creaties, The Muppets, de inwoners van Sesamstraat en The Fraggles bij elkaar laat komen om Kerstmis te vieren in het huisje op het platteland van Ma Fozzie. Fozzie (Frank Oz) denkt hiermee zijn moeder aangenaam te verrassen, maar Ma (Jerry Nelson) stond juist op het punt om kerst door te gaan brengen in warmere oorden. Ze had het huis intussen onderverhuurd aan Doc (Gerry Parkes) en zijn hond Sprocket (Steve Whitmire) uit de reeks Fraggle Rock, die gehoopt had op een rustige kerst. Eén voor een komen er oude bekenden binnen en maakt Ma zich problemen waar ze iedereen te slapen moet leggen. Eerst komen de inwoners van Sesamstraat kerstliedjes zingen, en laat de Swedish Chef (Jim Henson) zich door de kerstkalkoen (Steve Whitmire) in zijn oor blazen dat aan Big Bird (Carroll Spinney) véél meer vlees zit, dan hebben Kermit (Jim Henson) en Robin (Jerry Nelson) onder de fundamenten van het huis een ontmoeting met de Fraggles, en op de koop toe geraakt Miss Piggy (Frank Oz) niet tot bij de farm, want ze is te lang aan het winkelen geweest (yep, voor sloefen in de vorm van zwemvliezen!) en zit vast in een sneeuwstorm.

Inhoudelijk stelt deze A Muppet Family Christmas echt níks voor, maar dit is een DVD die je voor de aparte sfeer in huis moet halen! Ik geloof niet - en ik beschouw mezelf toch als een kenner - dat Jim Henson ooit bij leven zijn drie voornaamste creaties in een andere TV-special heeft samengebracht dan deze - vier als je het filmpje uit Muppet Babies apart meerekent - en de man maakt zelf overigens nog een cameo ook als de sukkel in de keuken die voor dat zooitje ongeregeld de afwas moet doen. Afgezien van een paar obligate grappen, zoals Statler (Richard Hunt) en Waldorf (Jim Henson weer) die de act van Fozzie met de grond gelijk maken, Animal die bewijst over maar één hersencel te beschikken en de Swedish Chef die weer iets onverstaanbaars mompelt terwijl hij het kerstmenu aan het voorbereiden is, is dit eigenlijk een langgerekte buiten reeks-aflevering van The Muppet Show, maar dan met veel meer (kerst)liedjes dan anders. Dit is tegelijkertijd de sterkte en de zwakte van deze TV-special: voor fans van de show zijn we aan het preken voor de bekeerlingen, maar novicen in de rare wereld van Jim Henson zullen maar niet begrijpen wat Bert en Ernie en de Fraggles plots in de show komen doen. Alle karakters hebben overigens maar een paar lijntjes tekst, en van een echt bindende verhaallijn is er absoluut geen sprake, maar als apotheose beschouwd van al wat Henson ons in zijn rijkgevulde carrière geschonken heeft, kan dit staalkaartje tellen. Een paar tongue-in-cheek grappen, zoals Bert en Ernie die bijna hysterisch worden over de eerste letter van elk woord, om vervolgens droogweg te verklaren dat "where they come from, this is considered small talk", en Count Von Count, die uiteraard alles minutieus zit na te tellen, zullen de niet-kenner spijtig genoeg voorbij gaan.

BEELD EN GELUID
De beeld-en geluidskwaliteit van deze release zijn standaard televisievoer: stereo 2.0 en een gewoon fullscreen 1.33:1-beeld, afkomstig van een gedateerde videobron. Niet eens zo heel slecht in vergelijking met contemporaine voorbeelden, maar toch zal deze release de geschiedenis ingaan als dé blunderrelease van Bridge van het decennium. Het aangeboden filmmateriaal duurt maar liefst tien uur (!), maar slechts de eerste 47 minuten - de eigenlijke speelduur van de release - zijn bespeeld. Daarna gaat het beeld voor de resterende 9 uur en 13 minuten op zwart. De op de hoes aangegeven speelduur van 225 minuten (!) is nog niet bij benadering juist. En om het verhaal helemaal compleet te maken: in hun oneindige wijsheid hebben ze bij Bridge besloten om de muzikale nummers niet te ondertitelen - niet dat de overige ondertiteling zeer goed gedaan is, maar soit. Iets dergelijks wordt natuurlijk problematisch als méér van de helft van de show uit liedjes bestaat. Het enige wat we uit deze release kunnen besluiten is dat er bij Bridge niet de minste vorm van kwaliteitscontrole aan de release van deze disc vooraf gegaan is, en dat het blijkbaar prioriteit nummer één was om deze disc nog voor Kerstmis in de winkelrekken te krijgen.

EXTRA'S
De enige extra's zijn - bijna traditioneel - wat cross-promotionele trailers.

CONCLUSIE
Fans van de Muppets zullen deze disc, al was het maar uit volledigheid, in huis willen halen, en op de show zelf valt inhoudelijk weinig aan te merken. We hebben echter nog nooit een disc besproken met zoveel technische flaters en onjuistheden. Beschamend!


cover
Studio: Bridge Entertainment

Regie: Eric Till
Met: Jim Henson, Frank Oz, Dave Goelz, Richard Hunt, Jerry Nelson, Kathryn Mullen, Carroll Spinney, Gerry Parkes, Karen Prell, Steve Whitmire

Film:
7,5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1987

Leeftijd:
E

Speelduur:
47 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8711983464759


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij