:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NINOTCHKA
NINOTCHKA
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2005-12-25
FILM
Een trio van Russische afgevaardigden met name Iranoff, Buljanoff en Kopalski wordt naar Parijs gestuurd om de kroonjuwelen te verkopen (niet die van henzelf natuurlijk). De hertogin Swana (Ina Claire), die de juwelen ooit in haar bezit had, stuurt haar vriend, graaf Leon d’Algout (Melvyn Douglas), op pad om de diamanten te heroveren. Hij tovert het Russische drietal om tot ware kapitalisten door hen mee uit eten en drinken te nemen doorheen gans Parijs. Vervolgens stuurt Moskou de humorloze, hondstrouwe Ninotchka (Greta Garbo) achter het trio en de diamanten aan. Wanneer Leon haar probeert te overmeesteren met zijn charme, repliceert ze hem dat liefde niet meer of niet minder is dan een chemische reactie. Zelfs zijn kussen slagen er niet in haar van het tegendeel te overtuigen. Uiteindelijk lukt het hem toch om haar voor hem te winnen wanneer hij per ongeluk de grond op dondert in een sjiek restaurant. Zo tovert hij voor het eerst in haar leven een lach op haar gezicht. Terwijl Leon verliefd op haar begint te worden, zet ze het niet alleen op een shoppen, maar ook op een zuipen.

"Garbo lacht" bloklettert de tagline van Ninotchka en die twee woordjes vormen een uitstekende samenvatting van de uitstraling van deze film. Regisseur Ernst Lubitsch plaatst de actrice op het voortoneel als een ernstige communiste die zich laat verleiden door de glinsterende bubbels van champagne en de charmes van een playboy. De combinatie van een farce, romance en satire maakt van Ninotchka een bijzondere film, die er toch in slaagt om de intensiteit van Garbo te behouden. Veel films uit het oeuvre van Garbo steunen alleen op haar aanwezigheid voor hun uitstraling, maar dat is niet het geval met Ninotchka. Lubitsch baseert zich op een script van niemand minder dan Billy Wilder, Charles Brackett en Walter Reisch en voegt er zijn magische toets aan toe. Garbo kreeg doorheen haar carrière nauwelijks een tegenspeler zo glad als Melvyn Douglas tegenover zich. Douglas speelt de rol van playboy met de perfecte combinatie van vastberadenheid en speelsheid. Het is dan ook mooi om te zien hoe Garbo zich daaraan aanpast. De scène waarin Douglas erin slaagt om Ninotchka aan het lachen te brengen door gewoonweg van zijn stoel te donderen blijft een hoogtepunt in de geschiedenis van komedies en romances.

De film staat ook bekend als één van de vroegste satires op het communistische Rusland van Stalin. Dat lijkt vandaag de dag niet zo bijzonder, ware het niet dat de film werd gereleased tijdens de Tweede Wereldoorlog, een maand na de inval van Duitsland in Polen. De Russische afgevaardigden worden afgebeeld als komische stereotypes die zich laten verleiden door het kapitalisme. De film werd bij zijn release geband in de toenmalige Sovjetunie. Lubitsch liet zich daardoor niet uit zijn lood slaan en zou enkele jaren later nog een grotere oorlogskomedie maken onder de titel To Be Or Not To Be. Ninotchka werd genomineerd voor 4 Academy Awards, waaronder de Oscar voor beste film, beste actrice, beste originele verhaal en beste screenplay. Helaas moest de prent viermaal in het zand bijten. Hoewel Garbo nooit een Academy Award heeft gewonnen, kreeg ze in 1954 toch een ereprijs voor een carrière gevuld met onvergetelijke acteerprestaties.

BEELD EN GELUID
De transfer biedt een bevredigende beeldkwaliteit en beantwoordt aan de verwachtingen voor een film uit 1939. Het contrastniveau en schaduwdetail zien er goed uit. De transfer biedt ook een degelijk detailniveau, maar is natuurlijk niet volledig vrij van printbeschadigingen. Ook is er een dosis film grain aanwezig, maar dat hoeft niemand te verbazen gezien de respectabele leeftijd van de film. Gelukkig blijven digitale artefacts achterwege. Het monogeluidsspoor biedt ook een degelijke geluidskwaliteit met een duidelijke weergave van de dialogen.

EXTRA’S
Jammer genoeg beperkt het bonusmateriaal van deze dvd zich tot een bioscooptrailer (2 min. 11).

CONCLUSIE
Ninotchka behoort tot één van de meesterwerken van regisseur Ernst Lubitsch, die gekend is voor stijlvolle, gesofisticeerde komedies. Dit was de 26ste film van Greta Garbo en wordt door velen beschouwd als haar laatste grote prestatie. De dvd biedt een degelijke beeld- en geluidskwaliteit, maar beperkt zich helaas tot een minimum aan extra. Dat hoeft je er echter niet van te weerhouden om van deze klassieker te kunnen genieten.

Ninotchka maakt deel uit van de Greta Garbo Collection. Die collectie bestaat uit 8 discs en bevat naast Ninotchka ook de titels Anna Christie, Anna Karenina, Camille, Flesh And The Devil, Mata Hari, The Mysterious Lady en Queen Christina


cover
Studio: Warner

Regie: Ernst Lubitsch
Met: Greta Garbo, Melvyn Douglas, Ina Claire, Bela Lugosi, Sig Ruman

Film:
8/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1939

Leeftijd:
AL

Speelduur:
106 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321934678664


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Mono 1.0
Frans Dolby Mono 1.0
Italiaans Dolby Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Theatrical Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij