:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CSI NEW YORK, SEIZOEN 1.1-12
CSI NEW YORK, SEIZOEN 1.1-12
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2005-12-29
SERIE
Detective Mac Taylor (Gary Sinise) staat aan het hoofd van het CSI New York-team. Samen met zijn teamgenoten Stella Bonasera (Melina Kanakaredes), jonge hond Don Flack (Eddie Cahill), Danny Messer (Carmine Giovinazzo), Aiden Burn (Vanessa Ferlito) en dokter Sheldon Hawkes (Hill Harper) tracht hij de moeilijkste misdaden op te helderen.

Na het overweldigende succes van CSI en de mooie kijkcijfers van spin-off CSI Miami beslisten de producenten (ondermeer zender CBS en Jerry Bruckheimer) om met een tweede spin-off te starten, namelijk CSI New York. Dat ondergetekende een grote liefhebber is van deze stad zullen lezers van onze diverse CSI-besprekingen wellicht al gemerkt hebben. De eerste afleveringen die ik ooit zag van CSI en CSI Miami waren tijdens een lijnvlucht van / naar New York. Zo zag ik in januari 2005 ook mijn eerste CSI New York-aflevering tijdens een vlucht met bestemming "The Big Apple". Het feit dat ik bepaalde plaatsen die in de serie gebruikt worden, herken, geeft deze CSI New York toch wel wat extra charme ten opzichte van CSI Miami en CSI Las Vegas (dat trouwens grotendeels in Los Angeles wordt opgenomen). Op inhoudelijk vlak verschilt de gemiddelde CSI New York-aflevering weinig van wat we bij CSI en CSI Miami gewoon zijn. Het gemiddelde niveau van de afleveringen ligt hoog maar jammer genoeg is het tot nu toe quasi onmogelijk om over uitschieters te spreken (als we dan toch één aflevering moeten kiezen dan opteren we voor 1.6 Outside Man), iets dat we eerder ook in mindere mate vaststelden bij CSI Miami. In vergelijking met CSI Miami en vooral de originele CSI zijn we voorlopig toch een stuk minder enthousiast over de cast. Zo weet Gary Sinise ons niet altijd evenzeer te overtuigen als detective Mac Taylor. Sinise, die van nature een kop heeft die hem vooral geschikt maakt om bad guys te spelen, is een acteur die tijdens diverse afleveringen slechts over een heel beperkt aantal gelaatsuitdrukkingen lijkt te beschikken. CSI New York is zonder twijfel de meest rauwe en donkere CSI-reeks en derhalve past de "onderkoelde" vertolking van Sinise in feite wel bij de serie. Een bij momenten grappig personage als Gil Grissom zou zeker uit de toon vallen bij CSI New York.

Wellicht de zwakste schakel uit de cast is acteur Eddie Cahill als detective Don Flack. Wij kenden Cahill enkel vanwege zijn rolletje in Friends als vriend van Rachel, een rol die hem veel meer op het lijf geschreven lijkt. Tijdens deze twaalf eerste CSI New York-afleveringen valt Cahill toch wel uit de toon met zijn vaak ongeloofwaardige vertolking van Flack. Vreemd genoeg zijn er nogal wat CSI New York-fans die dan weer wel razend enthousiast zijn over zijn vertolking. Wellicht moeten we afwachten hoe het personage verder in de serie evolueert. De rest van de cast wordt gevormd door acteurs die bij de meeste kijkers / lezers geen belletje zullen doen rinkelen. Misschien nog de meest gekende naam is Melina Kanakaredes (Stella Bonasera) die ondermeer te zien was in de tv-series Providence en NYPD Blue. Na het zien van deze 12 eerste afleveringen zijn we nog niet 100 % overtuigd door de "chemistry" tussen de diverse hoofdpersonages maar we kunnen in ieder geval over een meer dan veelbelovende start spreken.

AFLEVERINGEN
Deze eerste CSI New York-box bevat de volgende afleveringen:

Disc 1:
1.1 Blink
Rechercheur Mac Taylor ontdekt het lichaam van een vermiste vrouw in Brooklyn Heights. Als hij een tweede slachtoffer op een vuilnisboot vindt, leidt zijn onderzoek hem naar een seriemoordenaar die zijn slachtoffers verlamd en in hun eigen lichaam gevangen neemt. Terwijl hij worstelt met herinneringen aan zijn eigen vrouw, die omkwam tijdens de aanslagen van 9/11, volgt Taylor het spoor van de moordenaar dat leidt naar een levend slachtoffer. Een vrouw die niet kan bewegen, voelen of spreken.

1.2 Creatures Of The Night
Een jonge vrouw overleeft op pure wilskracht een wrede verkrachting in Central Park. Het slachtoffer kan zich de aanranding niet meer herinneren waardoor het onderzoek van rechercheurs Stella Bonasera en Danny Messer wordt belemmerd. Ondanks een overvloed aan bewijs op de plaats van het delict, kunnen de rechercheurs geen verdachte aan de verkrachting verbinden. Stella raakt hierdoor zo gefrustreerd dat zij zich vol overgave inzet om de aanrander te pakken. Ondertussen onderzoeken Mac Taylor en Aiden Burn een schietpartij waarbij een drugdealer om het leven is gekomen. Na inspectie van het lichaam komt Dr. Sheldon Hawkes erachter dat niet alleen de kogel mist, maar dat het slachtoffer ook sporen en beten van een rat op zijn lichaam vertoont. Om het bewijsmateriaal bij elkaar te krijgen, moet het team een bewijsvretende rat zien te vinden in een stad waar zo een zeventig miljoen van die beestjes rondlopen.

1.3 American Dreamers
Een practical joke loopt uit op een moordmysterie als een skelet dat in een tourbus wordt gezet echt blijkt te zijn. Als rechercheurs Mac Taylor en Stella Bonasera proberen het skelet te identificeren en uit te vinden wie die persoon heeft gedood, leidt het bewijsmateriaal ze van het Times Square van 2004 naar het Times Square van 1984. Eén onmiskenbare plek, maar in twee zeer verschillende periodes in de geschiedenis van New York City. Tijdens het onderzoek komt het team erachter dat het skelet van een weggelopen tiener is, die twintig jaar geleden werd vermoord toen een drugsdeal verkeerd afliep.

1.4 Grand Master
Een paar minuten voor hij wordt gekroond zou worden tot onbetwistbare kampioen van het scratchen, wordt de populairste dj van New York dood teruggevonden. Taylor komt terecht in de wereld van chirps, scribbles en stabs, oftewel de wereld van de hiphop. Door het bewijsmateriaal komt Mac steeds meer te weten over de muziekindustrie, hoe bedreigingen, intimidaties en vernederingen ertoe bijdragen dat een opkomend talent het meest recente slachtoffer van de industrie wordt. Rechercheurs Bonasera en Messer onderzoeken de dood van een modeontwerpster die is gevonden in het zwembad van haar penthouse. De zaak leidt ze naar een sushirestaurant dat gespecialiseerd is in het serveren van eten op naakte modellen.

Disc 2:
1.5 A Man A Mile
Een bouwvakker overlijdt door een explosie zevenhonderd voet onder de oppervlakte van de straten van Manhattan. Rechercheurs Taylor en Messer gaan onder de grond en betreden de wereld van de "Sandhogs", mannen die onder New York City werken en leven volgens de code "aan het eind van de dag komt iedereen terug uit de tunnel". Ondertussen onderzoeken Stella en Aiden de dood van een zestienjarig meisje dat op een elitaire privéschool zat, en gewurgd en drijvend in een meertje is gevonden.

1.6 Outside Man
Als een test van vertrouwen stuurt Taylor rechercheurs Danny en Aiden naar één van de heftigste zaken van het team tot nu toe: een meervoudige moord, waarbij werknemers van een restaurant in Brooklyn doodgeschoten en met plastic zakken over hun hoofd werden gevonden. Als ze alle sporen onder de loep nemen, wijst alles op het werk van binnenuit, maar niet op een verdachte. Als een niet-geïdentificeerd been wordt gevonden in een steeg, leidt dit ledemaat Mac en Stella naar iemand die een amputatie heeft ondergaan en die dood is gevonden in zijn appartement.

1.7 Rain
Een roofoverval in Chinatown door drie mannen loopt uit de hand als een beveiligingsbeambte wordt gedood en de andere per ongeluk op een gastank schiet, waardoor twee overvallers levend verbranden. Terwijl ze de roofoverval onderzoekt, brengt Stella een ontvoeringscomplot aan het licht. Hierbij is de manager van de bank betrokken. De plek om losgeld voor de ontvoerders te droppen, wordt geblokkeerd door een onaangekondigde terreuroefening van de politie. Dit maakt de zaak er niet gemakkelijker op. Het team wordt hierdoor gedwongen nieuwe aanwijzingen op te sporen om het ontvoerde kind te vinden.

1.8 Three Generations Are Enough
Paniek breekt uit op een verdieping van de New Yorkse Mercantile Exchange als een achtergelaten koffertje wordt gevonden. De inhoud ervan leidt naar een effectenmakelaar die op mysterieuze wijze verdween, nadat hij de illegale praktijken van een andere makelaar had onderzocht. Mac moet het cryptische bewijsmateriaal in elkaar zien te passen om een nog groter mysterie op te kunnen lossen. Hij komt erachter dat er een dunne scheidslijn is tussen de man die op de beurs werkt en de gewone man van de straat. Ondertussen onderzoekt Stella de dood van een zwanger consulente, die naast de kerk waar ze werkte wordt gevonden.

Disc 3:
1.9 Officer Blue
Een politieman te paard wordt van het dier geschoten en Mac en zijn team kammen de stad uit op zoek naar verdachten. Het enige bewijs dat ze hebben, is de kogel die in het paard zit. Mac moet een pijnlijke beslissing nemen: of het dier sparen of het bewijs gaan analyseren. In de Borough of Queens leidt de moord op een jonge man ondertussen naar een Italiaans restaurant, dat veel meer maakt dan alleen pizza's.

1.10 Night, Mother
Als een jonge vrouw op brute wijze wordt neergestoken, komen rechercheurs Taylor en Bonsera terecht in Stuyvesant Town, het epicentrum van de middenklasse van Manhattan. Een buurvrouw, die helemaal onder het bloed zit, blijkt de moordenares te zijn. Maar in het donker is niet alles wat het lijkt, ondervindt ook Mac als hij het verschil onderzoekt tussen onderbewuste motivatie en bewuste actie. Ondertussen vinden Aiden en Danny de leider van een bende zakkenrollers dood in een steeg. Ze moeten de dieven volgen om de moordenaar te kunnen pakken.

1.11 Tri-Borough
De elektrocutie van een jongeman op het metronet van Brooklyn brengt Mac en Stella in de wereld van de extreme sporten. Risico's nemen hoort hierbij. In Manhattan doet rechercheur Danny Messer een andere risicovolle tak van sport. Hij onderzoekt de moord op een kunsthandelaar, die net een schilderij had verkocht dat blijkbaar 190 jaar geleden al door een brand was verwoest. Als een arbeider die geen lid is van de vakbond dood wordt gevonden in Queens, komt Aiden erachter dat de gevaren van constructiewerk zich ver buiten de grenzen van het bouwterrein uitstrekken.

1.12 Recycling
Mac onderzoekt de dood van een hondentrainer op een hondenshow. De eigenaren van de wedstrijdhonden worden de hoofdverdachten in de moordzaak. Ondertussen sporen Stella en Danny de moordenaar van een fietskoerier op. Hij zakte in elkaar nadat hij in de spits was neergestoken. Als ze binnen een bezorgingsroute van 4,8 mijl de plaats van het delict moeten zien te vinden, stuit het team op een wegblokkade.

BEELD EN GELUID
Net als bij de andere CSI-boxen krijgen we een degelijke, anamorfe 1.78.1 transfer. CSI New York bevat nogal wat donkere scènes, gelukkig biedt deze dvd een goed zwart en contrastniveau. De Dolby Digital 5.1 track slaagt er ondermeer door de omgevingsgeluiden uit de achterkanalen goed in om de kijker mee te sleuren bij de verschillende soorten sfeer die worden opgeroepen.

EXTRA'S
Naast vijf interessante commentaartracks (bij de afleveringen Blink, Creatures Of The Night, Outside Man, Officer Blue en Recycling) krijgen we ook nog de mini-featurette "The science behind the scenes" (6 minuten).

CONCLUSIE
Deze CSI New York-box staat garant voor bijna 500 minuten kwalitatief vermaak. Niet alleen fans van CSI en CSI Miami moeten deze serie zeker een kans geven.


cover
Studio: Indies Home Entertainment

Regie: Deran Sarafian, Tim Hunter, Rob Bailey, Kevin Bray, David Grossman, Alex Zakrzewski, Greg Yaitanes
Met: Gary Sinise, Melina Kanakaredes, Eddie Cahill, Carmine Giovinazzo, Vanessa Ferlito, Hill Harper

Film:
8,5/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
12

Speelduur:
487 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8714025508312


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar,
• Featurette

Andere recente releases van deze maatschappij