:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GODZILLA, MOTHRA AND KING GHIDORAH: GIANT MONSTERS ALL-OUT ATTACK
GODZILLA, MOTHRA AND KING GHIDORAH: GIANT MONSTERS ALL-OUT ATTACK
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2006-01-03
FILM
Japan wordt al een tijdje geteisterd door een resem bizarre natuurrampen. Maar als er onder bizarre omstandigheden een Amerikaanse atoomonderzeeër zinkt, staat het leger en de regering in rep en roer. Zou Godzilla dan toch terug zijn? Yuri Tachibana (Chiharu Nîyama), een ambitieuze reporter bij een lokale sensatiezender, denkt alvast van wel! Ze trekt op onderzoek uit en stuit op een oude legende over drie heilige monsters die Japan zullen beschermen tegen het ultieme kwaad. Als Godzilla vijftig jaar na de vernietiging van Tokio opnieuw opduikt, zijn er op drie plaatsen in Japan meldingen van monsters…

Toen regisseur Shusuke Kaneko in 2001 aankondigde om eindelijk een Godzilla-film voor zijn rekening te nemen, ging er voor de vele fans een grote droom in vervulling. De fel geprezen regisseur is namelijk verantwoordelijk voor de ondertussen legendarische moderne Gamera-trilogie, die door kenners en liefhebbers wordt beschouwd als dé beste serie Kaiju-films ooit gemaakt! Voorts maakte de man ook nog blockbusters zoals Pyrokinesis (2000) en Azumi 2: Death Or Love (2005). Kaneko maakt er een erezaak van om niet zo maar een zoveelste met effecten overladen vehikel te maken en verliest elementen zoals verhaal, karakteruitdieping en samenhang niet uit het oog. De verwachtingen over wat hij met Godzilla zou doen waren dan ook uitermate hooggespannen. De regisseur is een absolute meester in sfeerschepping en dat merk je onmiddellijk bij de opening van de prent. De muziek van Kô Ôtani sluit perfect aan bij de beelden en ondanks het feit dat er eigenlijk geen monster te zien is tot bijna 40 minuten in de film, zit je geboeid te kijken. Dat komt omdat er duidelijk meer moeite in het - spiritueel getinte - verhaal gestopt is en de personages meer zijn dan bordkartonnen karakters die normaliter een "Big G"-film bevolken. Het acteerwerk is bovendien prima.

Kaneko negeert al de vorige films en introduceert Godzilla, Mothra And King Ghidorah: Giant Monster All-Out Attack (kortweg "GMK") als een directe sequel op het origineel uit 1954. De film zit dan ook tjokvol met verwijzingen naar en hommages aan Ishirô Honda’s klassieke origineel. Voorts rekent hij in de openingsminuten af met Emmerichs fel verguisde Godzilla (1998), door te stellen dat de Amerikanen denken dat het Godzilla is, maar de Japanse experts ervan overtuigd zijn dat dat niet het geval is. Als de monsterpret eindelijk losbarst wordt ze de botsing tussen klassiek en modern. De speciale effecten (CGI, miniaturen en allerhande cameratrucs) zijn weliswaar uitstekend, maar de retro-ogende monsters lossen - althans bij ondergetekende - niet de verwachtingen in. Na Godzilla 2000 en Godzilla Vs. Megaguirus is het ontwerp Godzilla teruggedraaid naar het verleden en verliest het onderwerp van zijn kracht. Ook Baragon en King Ghidorah zien er maar teleurstellend uit en zijn overduidelijk van rubber. Mothra heeft er echter nog nooit zo realistisch uitgezien! Het is dankzij dat feit en de knappe computereffecten dat de gevechten tussen de monsters een festijn zijn om naar te kijken.

Hoewel Godzilla, Mothra And King Ghidorah: Giant Monster All-Out Attack niet de ultieme Godzilla-prent is geworden die de fans gehoopt hadden, is het toch één van de betere afleveringen uit de langlopende reeks. Dankzij Kaneko's strakke regie, het hoge tempo en de verbluffende speciale effecten verveel je je geen minuut. Ten zeerste aanbevolen voor de kaiju-fans!

BEELD EN GELUID
Het anamorf 2.35:1-beeld oogt scherp met heldere en natuurlijk kleuren. De print heeft bovendien geen last van dramatische vuiltjes of beschadigingen. Wel hebben we wat minimale filmgrain bemerkt. De Japanse Dolby Surround 2.0-track klinkt prima, met goed verstaanbare dialogen. De muziek en de geluidseffecten hadden echter meer baat gehad bij een Japanse Dolby Digital 5.1-track, die overigens wel op de regio 1 aanwezig is.

EXTRA'S
Enkel de originele bioscooptrailer en promotrailers van de andere films uit de collectie.

CONCLUSIE
Ook al zijn we niet echt helemaal weg van de door Kaneko's gekozen monsterontwerpen, is zijn Godzilla, Mothra And King Ghidorah: Giant Monster All-Out Attack wel één van de beste afleveringen uit de langlopende filmserie. Beeld en geluid van de Paradiso-dvd zijn dik in orde. Een must voor de fans!


cover
Studio: Paradiso

Regie: Shusuke Kaneko
Met: Chiharu Nîyama, Ryudo Uzaki, Masahiro Kobayashi, Shirô Sano

Film:
8/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
12

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5410504969867


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Japans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij