:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BOTTOM - SERIES 1, 2 EN 3
BOTTOM - SERIES 1, 2 EN 3
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2006-01-08
SERIE
Richie: What was that film where they ate each other?
Eddie: "Deep Throat", wasn't it?


Bottom is het geesteskind van twee van de strafste tv-komieken van de laatste 30 jaar: Adrian Edmondson en Rik Mayall. Nadat ze begin jaren tachtig al schitterden als Vyvyan Basterd en Rick in The Young Ones beslisten ze begin jaren '90 om zelf een nieuwe serie bij elkaar te schrijven. Bottom was geboren. Terwijl The Young Ones draaide om vier hoofdpersonages (naast Vyvyan en Rick waren er ook nog Neil en Mike) telt Bottom slechts twee vaste hoofdpersonages: Edward "Eddie" Hitler (Adrian Edmondson) en zijn flatgenoot Richard "Richie" Hitler (Rik Mayall). Alhoewel het om twee geperverteerde en gestoorde individuen gaat weten ze als underdog toch de sympathie van de kijker op te wekken. De meeste afleveringen van Bottom vinden plaats in de ranzige flat van het tweetal of in de pub om de hoek. De twee voornaamste personages zijn in feite dermate fascinerend dat ze volstaan om een volledige aflevering te dragen, zonder dat er nog andere personages aan bod zouden komen. De twee vrienden van het duo die in verschillende afleveringen opduiken, Spudgun en Dave Hedgehog (Christopher Ryan die Mike vertolkte in The Young Ones) zijn al even marginaal en gestoord als Eddie en Richie.

Dat Bottom geen serie is die iedereen zal kunnen bekoren mag wel duidelijk zijn. De humor is vaak eerder grotesk dan fijnzinnig. Bottom mag dan wel minder anarchistisch zijn dan The Young Ones, het blijft "wild" en "gevaarlijk" in vergelijking met de hapklare Amerikaanse sitcom troep die de Vlaamse zenders ons doorgaans trachten voor te schotelen. Wat Bottom zo briljant maakt is een mengeling van factoren. Vooreerst zijn Adrian Edmondson en Rik Mayall schitterend als Richie en Eddie. Ze zetten surrealistische personages neer die (op hun manier) toch geloofwaardig blijven. Het fysieke geweld dat ze ten opzichte van elkaar gebruiken, is voor de liefhebbers van over the top comedy hilarisch en burlesk. Naast de magnifieke vertolkingen weet Bottom vooral te imponeren met de vaak waanzinnig grappige dialogen. Op dit vlak kan Bottom zich meten met andere klassiekers als Blackadder en Fawlty Towers. Bottom heeft in de strijd om de "beste comedy ooit" titel een streepje voor op Blackadder omdat de drie Bottom-seizoenen quasi even sterk zijn, bij Blackadder is eigenlijk enkel het vierde seizoen volledig fantastisch.

Onderhand is het genoeg bewezen: een tv-serie verfilmen is vaak een heel slecht idee. Zo werd de fantastische serie The League Of Gentlemen onlangs nog met weinig succes naar het witte doek vertaald. Enkele jaren geleden werd ook het enorm flauwe en duidelijk op het Bottom geïnspireerde Guest House Paradiso op de mensheid los gelaten. Hierin zagen we Rick Mayall als Richard Twat, Adrian Edmondson als Eddie Ndingombaba en Vincent Cassell als Gino Bolognese. Wie enkel de film zag kunnen we onmiddellijk geruststellen: Bottom is vele malen leuker dan het onding Guest House Paradiso.

Eddie: You know, I think I might come back as a bra.
Richie: What?
Eddie: Well, all us Buddhists believe in reincarnation.
Richie: When did you become a Buddhist?
Eddie: About 5 seconds ago. And may I say it has completely changed my life!
Richie: But you can't come back as a bra! That's just stupid! You have to come back as something organic.
Eddie: All right, all right, I'm only a beginner you know! Errr... all right then, I'll come back as... ah! Claudia Schiffer! She's seriously organic!


Door de jaren heen hebben wij de meeste Bottom-afleveringen reeds een keer of tien gezien en nog kunnen we heel erg genieten van de fratsen van het geflipte duo. Als we een top drie mogen samenstellen met onze favoriete afleveringen dan kiezen wij voor afleveringen 1.2 Gas waarin Eddie en Richie binnendringen bij hun buurman Mr. Rottweiler, aflevering 2.3 Burglary waarin het tweetal bezoek krijgt van inbrekers (de eerste aflevering die wij ooit van de serie zagen) en aflevering 2.6 's out waarin beiden gaan kamperen in een park. Deze laatste aflevering van het tweede seizoen kon trouwens niet op het voorziene tijdstip (november '92) uitgezonden worden aangezien er kort voor de uitzending een moord in het park werd gepleegd. De aflevering werd teruggetrokken en pas uitgezonden in 1995, na het einde van de derde serie.

[Woken up in his tent by owl-like sounds]
Richie: Eddie there's someone outside doing owl impressions.
[Hooting noise]
Richie: And not very good ones either.


Van Bottom werden slechts drie seizoenen gemaakt met 6 afleveringen elk. Bizar genoeg krijgen we in deze Bottom-box slechts 17 van de 18 gemaakte afleveringen. Deze drie seizoenen werden eerder door Just Entertainment apart op de markt gebracht en ook toen ontbrak Contest, de derde aflevering van het eerste seizoen. Just Entertainment liet verschillende kopers met klachten weten dat deze aflevering ontbreekt omdat de rechten ervoor niet vrij waren. Of dit echt het geval is kunnen wij u niet bevestigen maar het ontbreken van Contest zorgt wel voor een verlaging van de score voor deze box van 9,5 op 10 tot 8 op 10. Het lijkt ons voor Bottom-fans interessanter om deze box te laten liggen en de losse Just Entertainment releases te kopen van het tweede en het derde seizoen (waar inhoudelijk niets op aan te merken is) en dat diegenen die geen nood hebben aan ondertitels de UK release (met Contest erop) van het eerste seizoen aanschaffen.

AFLEVERINGEN
We krijgen in deze box de volgende afleveringen:

Disc 1:
1.1 Smells
1.2 Gas
1.3 Apocalypse
1.4 Bottoms up
1.5 Accident


OPGELET! ZOALS EERDER VERMELD ONTBREEKT DE EIGENLIJKE AFLEVERING 1.3, CONTEST, WAARDOOR HET EERSTE SEIZOEN UIT SLECHTS 5 IN PLAATS VAN 6 AFLEVERINGEN BESTAAT!

Disc 2:
2.1 Digger
2.2 Parade
2.3 Burglary
2.4 Culture
2.5 Holy
2.6 's out


Disc 3:
3.1 Hole
3.2 Terror
3.3 Break
3.4 Dough
3.5 Finger
3.6 Carnival


Eddie: What was your Red Indian name then? "Running Mouth"? "Sitting Down"? "Talking Bollocks"?
Richie: "Dances With The Wind".
Eddie: That'll be the curry again.


BEELD EN GELUID
Het beeld op deze release lijkt dezelfde kwaliteit te hebben als op de BBC UK-release. Indien men rekening houdt met het feit dat Bottom een tv-serie is uit begin jaren '90 kunnen we over een redelijk goede beeldkwaliteit zonder veel grain of andere printbeschadigingen. Just Entertainment zorgde voor een Engelstalige Dolby Digital 5.1. Als u het ons vraagt is dit een zeer onzinnige upgrade. Zelf hebben we deze Bottom-dvds bekeken via de gebruikelijke tv stereokanalen (zonder gebruik te maken van onze versterker). Het geluid klinkt helder en goed.

EXTRA'S
Op het tweede schijfje krijgen we de volgende extra's: Bottom Fluff 1 (15.02) bloopers en deleted scenes van het eerste seizoen. Bottom Fluff 2 (28.40) bloopers en deleted scenes van het tweede seizoen. Op de disc met het derde seizoen krijgen we tenslotte Bottom Fluff 1 (13.15) met extra materiaal uit het eerste seizoen. Zelf indien men rekening houdt met de aanwezig extra's is de speelduur die Just Entertainment op de verpakking vermeldt (14 uur) te gek voor woorden.

CONCLUSIE
Bottom is de beste Britse comedy serie ooit, geen geringe prestatie gezien de vele pareltjes die over de jaren heen in Albion werden gemaakt. Moeten we uw geheugen nog eens opfrissen? How about: Blackadder, Fawlty Towers, Father Ted, The League Of Gentlemen, The Office, Yes Minister... to name but a few. Bottom hoort thuis in de collectie van iedere zichzelf respecterende comedy liefhebber, of het via deze box dient te gebeuren is maar de vraag.

Eddie: This is a sex shop isn't it?
Shop Assistant: Yes.
Eddie: I'll have five quid's worth then!
Shop Assistant: Very droll sir, I've never heard that one before.
Eddie: Haven't you? Shall I tell it again?
Shop Assistant: No thank you sir, I'd rather have a pineapple inserted violently into my rectum.
Eddie: You've been working here too long mate.cover
Studio: Just Entertainment

Regie: Ed Bye, Bob Spiers
Met: Rick Mayall, Adrian Edmondson, Steve O'Donnell, Christopher Ryan

Film:
8/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1991-1995

Leeftijd:
12

Speelduur:
510 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717344722780


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bloopers
• Deleted scenes

Andere recente releases van deze maatschappij