:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MATA HARI
MATA HARI
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2006-01-05
FILM
We bevinden ons in Parijs, 1917. Mata Hari (Greta Garbo) is een sjieke, verleidelijke en bovenal elegante Duitse spionne. Haar missie: cruciale documenten ontfutselen van de Russische generaal Serge Shubin (Lionel Barrymore). Zich beroepend op haar verleidingstalenten heeft Mata Hari er weinig moeite mee om de generaal te overmeesteren. Al snel richt ze zich op een volgend doelwit: de jonge en hopeloos romantische luitenant Alexis Rosanoff (Ramon Novarro). Na een slopende missie vindt de jongeman zijn tweede adem in de kans om een optreden van Mata Hari bij te wonen. De exotische danseres heeft er weinig moeite mee om Alexis rond haar vinger te draaien, maar wanneer de jongen hopeloos verliefd op haar wordt, komt haar missie in het gedrang en raken de zaken gecompliceerd.

De naam Mata Hari wordt automatisch geassocieerd met spionage, intrige en sensualiteit. De vrouw die zich de naam toeeigende, werd geboren als Margaretha Zelle in 1876 in het Nederlandse Leeuwarden. Haar aanvankelijk zorgeloze jeugdjaren veranderden met de scheiding van haar ouders. Ze trouwde met een kapitein van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger en kreeg een zoontje. Na het vroegtijdige overlijden van haar zoontje brak er een levensfase aan die haar wereldberoemd zou maken. Ze scheidde van de kapitein en vestigde zich als de naaktdanseres Mata Hari (Maleis voor: Oog van de dag) in Parijs. Zo werd ze al snel beroemd (of berucht?) tot ver buiten de Franse hoofdstad. Ze deelde het bed met tal van hogere militairen en groeide zo uit tot een felbegeerde courtisane. In 1917 werd ze ter dood veroordeeld wegens hoogverraad aan de Duitsers. Kort daarop volgde haar executie, maar het doodvonnis werd hevig bekritiseerd. Mede daardoor geniet Mata Hari van wereldbekendheid en het is dan ook niet verwonderlijk dat haar verhaal een inspiratiebron vormde voor verschillende verfilmingen, toneelstukken, etc. Actrices zoals Magda Sonja, Zsa Zsa Gabor, Jeanne Moreau en Silvia Kristel en natuurlijk ook Greta Garbo kropen in de huid van de zwoele danseres.

De versie die we hier bespreken, kreeg een voorkeursbehandeling van MGM en is een film, die ondanks zijn tekortkomingen, schittert van begin tot einde. Er is geen gebrek aan spectaculaire decors, weelderige kostuums en natuurlijk ook een passionele affaire met een wending. Kers op de taart is een elegante en erotische dansscène met Greta Garbo in de hoofdrol. Ondanks al die appetijtelijke ingrediënten is dit niet zo'n indrukwekkende prestatie van de Zweedse actrice. Garbo lijkt niet echt te kunnen overtuigen in haar dialogen en laat haar zware Zweedse accent met momenten op de voorgrond treden. Bovendien heerst er een zekere spanning tussen de verschillende hoofdrolspelers. Zo slagen noch Lionel Barrymore, noch Ramon Novarro erin om de overtuigende prestaties te leveren die we van zo'n cast verwachten.

BEELD EN GELUID
Mata Hari wordt gepresenteerd met een transfer in het oorspronkelijke bioscoopformaat en ziet er, gezien zijn leeftijd, uitstekend uit. Akkoord, er zijn printbeschadigingen en het contrast laat het hier en daar eventjes afweten, maar we moeten de leeftijd en de toestand van het bronmateriaal ook in rekening brengen. Bijgevolg zijn we meer dan tevreden dat we de film vandaag de dag op deze manier kunnen bekijken. Het Dolby Mono geluidsspoor biedt een goede geluidskwaliteit en de inspanningen van Warner laten zich horen in dit geslaagde eindresultaat.

EXTRA'S
Het bonusmateriaal van deze dvd zich tot een bioscooptrailer (2 min. 35).

CONCLUSIE
Mata Hari moest en zou een showcase worden voor Greta Garbo. Het personage bood haar de ideale opportuniteit om haar schoonheid, haar acteerstijl en haar accent ten volle te benutten. Het is dan ook jammer om vast te stellen dat dat niet 100% gebeurt en dat geldt ook voor de andere hoofdrolspelers. Warner blijft verbazen met uitstekend restauratiewerk en het is dan ook jammer dat ze dat niet verder aanvullen met wat meer bonusmateriaal.

Mata Hari maakt deel uit van de Greta Garbo Collection. Die collectie bestaat uit 8 discs en bevat naast Mata Hari ook de titels Anna Christie, Anna Karenina, Camille, Flesh And The Devil, The Mysterious Lady, Ninotchka en Queen Christina.


cover
Studio: Warner

Regie: George Fitzmaurice
Met: Greta Garbo, Ramon Novarro, Lionel Barrymore, Lewis Stone, C. Henry Gordon

Film:
7/10

Extra's:
1/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1931

Leeftijd:
AL

Speelduur:
85 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321934678664


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Mono 1.0
Frans Dolby Mono 1.0
Italiaans Dolby Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Theatrical trailer

Andere recente releases van deze maatschappij