:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CAMILLE
CAMILLE
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2006-01-08
FILM
Het leven in het Parijs van 1847 is één groot feest voor vrouwen zoals Marguerite Gautier (Greta Garbo). Met hun charmes ontfutselen ze een aardig inkomen bij tal van rijke mannen. De liefde van Marguerite is koud en een puur professionele overweging. Het is eerder een manier om de eindjes aan elkaar te knopen dan een inspanning van het hart. De combinatie van haar sluwheid en haar stralende schoonheid leiden tot een rijke en decadente levensstijl. Maar dan gebeurt het ondenkbare: Marguerite ontmoet een man die haar doet geloven. Armand Duval (Robert Taylor) belandt per ongeluk in haar privébox in de opera. Marguerite raakt gefascineerd door zijn onschuldige geflirt en oprechte interesse. Ze probeert zijn charmes te weerstaan, maar het vooruitzicht van een zomer op het platteland blijkt te verleidelijk. Ze begint zich een leven met haar aanbidder voor te stellen waarmee ze voor het eerst op een eenvoudige en eerlijke manier zou kunnen samenleven. Helaas wordt ze achtervolgd door haar verleden. De vader van Armand smeekt haar om zijn zoon te verlaten en zijn carrière en goede naam intact te laten. Marguerite beseft dat ze geen echte liefde waard is en steekt haar geliefde een mes in het hart door hem te verlaten. Niemand beseft echter dat Marguerite ernstig ziek is en niet veel tijd meer heeft. Het is echter de vraag of Armand dat tijdig te weten zal komen zodat ze niet alleen moet sterven.

Camille is gebaseerd op de wereldberoemde roman La Dame aux Camelias van Alexander Dumas uit 1852. Dumas schreef een verhaal over een kennis uit zijn eigen omgeving die op 24-jarige leeftijd om het leven kwam door tuberculose. Ondertussen is zijn verhaal uitgegroeid tot één van de meest epische liefdesverhalen aller tijden. Bijgevolg zijn er ook tal van adaptaties te vinden in de culturele wereld. Toneelstukken, opera’s, films en televisiereeksen vonden hun inspiratie in het verhaal van een vrouw die haar liefde voor een eenvoudige man aan de kant zet om zijn goede naam geen schade te berokkenen. Actrices zoals Sara Bernhardt, Theda Bara, Tallulah Bankhead en Ethyl Barrymore namen allen de beroemde rol op zich. En daarbij vergeten we nog een poging van Kathleen Turner te vermelden. Zelfs op het moment dat regisseur George Cukor aan zijn verfilming begon, bestond er al een stille versie met Rudolph Valentino en Alla Nazimova in de hoofdrollen.

Cukor drukte zijn unieke stempel op de film met tal van rake oneliners voor zijn leading lady. Zijn keuze voor die hoofdrol viel wat onverwacht op Greta Garbo. Zij leek geen voor de hand liggende keuze omwille van haar rokerige stem en mannelijke kenmerken. Het werd dan ook beschouwd als een waagstuk om zo’n romance met tal van weelderige kostuums te maken met een moderne vrouw in de hoofdrol. Zijn keuze bleek echter terecht en de film groeide uit tot een groot succes. Cukor had al eerder samengewerkt met grote sterren in Dinner At Eight en Little Women, maar Camille was zijn eerste samenwerking met Garbo. MGM steunde de regisseur en legde een stevig budget op tafel voor de productie die schreeuwde om een flinke portie Hollywood glamour. Mede dankzij de inspanningen van George Cukor en MGM, wist Greta Garbo een oscarnominatie in de wacht te slepen. Hoewel ze achter het net ving, werd ze uiteindelijk wel gehuldigd met de NYFCC Award (New York Film Critics Circle) voor Beste Actrice.

BEELD EN GELUID
Wederom niets dan lof over de inspanningen van Warner om een transfer af te leveren die de film alle eer aandoet. Het resultaat van die inspanningen is een vrij stabiele print met een degelijk contrast en een solide zwartniveau. Tekortkomingen zoals film grain en beschadigingen nemen we daar graag bij aangezien we toch onder optimale omstandigheden van de film kunnen genieten. Ook het geluidsspoor werd netjes opgekuist en levert een mooie en heldere geluidskwaliteit.

EXTRA'S
1921 Silent Version (69 min.)
De voornaamste extra op deze uitgave is de gelijknamige stomme film uit 1921 met o.a. Rudolph Valentino in de hoofdrollen. Het scenario werd geschreven door June Mathis en de fotografie was van de hand van R.J. Bergquist. Deze extra is een schat uit de kist van Warner en we kunnen hen er alleen maar dankbaar voor zijn dat ze deze versie hebben toegevoegd aan de dvd.

Theatrical Trailer (2 min. 17)
Ook de bioscooptrailer wordt hier meegeleverd.

CONCLUSIE
Cukor's versie van Camille wordt door velen beschouwd als de ultieme adaptatie van Dumas' roman en het succes van de regisseur hield niet op, want hij zou later ook pareltjes als The Philadelphia Story en My Fair Lady de wereld insturen. De film staat bol van passie en drama en natuurlijk ook tal van romantische scènes die Camille aan de top van het lijstje zogenaamde tearjerkers plaatsen. Warner blijft verbazen met indrukwekkend restauratiewerk.

Camille maakt deel uit van de Greta Garbo Collection. Die collectie bestaat uit 8 discs en bevat naast Camille ook de titels Anna Christie, Anna Karenina, Flesh And The Devil, Mata Hari, The Mysterious Lady, Ninotchka en Queen Christina.


coverStudio: Warner

Regie: George Cukor
Met: Greta Garbo, Robert Taylor, Lionel Barrymore, Elizabeth Allan, Jessie Ralph

Film:
8/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1936

Leeftijd:
AL

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Mono 1.0,
Italiaans Dolby Mono 1.0

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• 1921 Silent version,
• Theatrical trailer

Andere recente releases van deze maatschappij