:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KEEPING UP APPEARANCES - SEIZOEN 5 DEEL 2
KEEPING UP APPEARANCES - SEIZOEN 5 DEEL 2
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2006-01-09
SERIE
Net als het tweede seizoen werd ook het vijfde seizoen van Keeping Up Appearances omwille van het aantal afleveringen gesplitst in twee delen. De review van het eerste deel kon U reeds eerder op onze site lezen, met dit tweede deel zijn alle reguliere afleveringen verschenen. Enkel de drie extra lange specials van tussen seizoenen 4 en 5, Sea Fever en Angel Gabriel Blue, en de reeksafsluiter The Pageant ontbreken nog om de volledige collectie strapatsen van the lady of the house compleet te hebben.

Het siert producent/regisseur Harold Snoad en scenarist Roy Clarke overigens dat ze de reeks in schoonheid hebben laten eindigen. Hyacinth Buck... euh Bouquet (Patricia Routledge) doet weer alle moeite van de wereld om haar naaste omgeving de regels van de etiquette bij te brengen, maar de postbode, de melkboer en de krantenjongen - alsook al de rest - loopt zo mogelijk met een boog om haar heen. Arme sukkel Richard (Clive Swift) staat erbij en kijkt ernaar - alhoewel deze selectie afleveringen de énige aflevering bevat waarin Richard eens voor één keer een vuist maakt tegen zijn vrouw. In deze tweede helft van seizoen 5 is de rode draad die door de afleveringen loopt de ultieme poging van Hyacinth om een rol te krijgen in het muziekstuk dat haar buurman Emmet (David Griffin) regisseert, maar hij en de dominee (Jeremy Gittins) gruwen bij het idee dat ze gaat zingen. Misschien dat de mot er een klein beetje begon in te zitten, maar toch weten ze nog enkele keren de klassieke grappen (Sheridan bedelt om geld, de hond in het autowrak blaft Hyacinth omver, Elizabeth (Josephine Tewson) morst koffie) op een nieuwe en onverwachte manier aan te brengen. Verder is alles bij het oude: Daisy (Judy Cornwell) is nog steeds bezeten van verliefdheid voor Onslow (Geoffrey Hughes), maar die is alleen geïnteresseerd in bier, paardenracen en de principes van quantummechanica; Rose (Mary Millar) kan de tel niet meer bijhouden wat het aantal vriendjes betreft, en Violet (Anna Dawson) heeft een Mercedes, een sauna, plaats voor een pony én klinkende ruzie met haar travestiete echtgenoot Bruce (John Evitts).

AFLEVERINGEN
6. The Country House Sale
Hyacinth wordt helemaal opgewonden bij het idee van een openbare verkoop in een statig landhuis. Ze is namelijk van mening dat al wat ooit bezit van de adel is geweest, tweemaal zoveel waard is. Richard heeft maar schrik dat ze zich tot aankopen gaat laten verleiden die boven hun budget liggen. En Elizabeth en Emmet doen alles om op de veiling Hyacinth te ontlopen. Uiteindelijk biedt ze op zes flessen moonshine van de oude dame des huizes. Bij Daisy en Onslow heeft er intussen zich een oud vrouwtje in het autowrak voor de deur haar intrek genomen, die blijkbaar met Daddy gaat trouwen.

7. The Boy Friend
Wanneer Hyacinth hoort dat Emmet een opvoering van The Boyfriend gaat houden, dringt ze zichzelf op de haar gekende subtiele manier op voor een rol. Ze vraagt Elizabeth en Emmet op de koffie, maar voor ze haar vraag kan stellen, krijgt ze alweer eens een noodoproep van Daisy en Onslow. Die zijn door Daddy het huis uit gezet, want die denkt dat hij de opdracht heeft gekregen om het pand tot de laatste man te verdedigen tegen de Duitsers.

8. A Barbecue At Violet's
Hyacinths plannen voor zichzelf in de cast van de musical The Boyfriend in te wurmen, zijn nog verre van afgelopen. Ze gaat ter plekke zich moeien met de repetities, totdat Emmet, de dominee én de cast van angst in de kelder kruipen. Om het gezelschap gunstig te stemmen, nodigt ze iedereen uit voor een barbecue bij Violet in de tuin. Die heeft echter weer klinkende ruzie met Bruce, maar Hyacinth heeft al een plannetje om de aandacht daarvan af te leiden.

9. The Rolls Royce
Hyacinth is compleet pissed off wanneer haar bloemstuk "slechts" als tweede eindigt, na dat van Lydia Hawksworth, dé Lydia Hawksworth die op één van haar candelight suppers haar kiwi's uitgemaakt heeft voor "middenklassers-eten". Om Hawkesworth een lesje te leren, sleurt ze Richard mee naar een Rolls Royce-garage waar ze zich voordoen als geïnteresseerde kopers. Hyacinth zaagt zolang door totdat Richard met haar een testrit maakt naar een hotel-kasteeltje waar mevrouw Hawkesworth al eens een koffie komt drinken. Er zijn echter nog bekende gasten in het hotel: Daisy, Onslow, Rose en Daddy, die denkt dat hij een uitstapje naar Afrika aan het maken is.

10. The Hostess
Hyacinth heeft het in haar hoofd gestoken om zich als de Barbara Cartland van de West Midlands te profileren, en ze heeft een advertentie geplaatst waarin ze haar diensten aanbiedt als "gastvrouwe voor feestjes". Iedereen heeft natuurlijk door dat dit goede voornemen verkeerd geïnterpreteerd kan worden, behalve zijzelf.

BEELD EN GELUID
Op deze laatste disc zijn geen noemenswaardige gebreken te vinden: de beeldkwaliteit is goed, zonder printbeschadigingen of overdadige ruis. Rare onbestemde ondertitels zoals in deel 1 van seizoen 5 hebben we niet meer aangetroffen. De geluidstrack is nog steeds een beetje een zorgenkindje: meer dan een gewone 2.0-stereo verwachten we uiteraard niet, maar het volume is weer redelijk op en neer gaand, met in zijn meest extreme vormen enkele audio-drops, alhoewel deze niet zo catastrofaal zijn als bij het eerste deel van seizoen 5.

EXTRA'S
Ook weer niks, ondanks de vage beloften.

CONCLUSIE
Met deze zevende disc Keeping Up Appearances is de reeks, op de drie speciale afleveringen na, vervolledigd. De releases zullen vooral natuurlijk liefhebbers van Britse comedy aanspreken.


cover
Studio: Warner

Regie: Harold Snoad
Met: Patricia Routledge, Clive Swift, David Griffin, Josephine Tewson, Geoffrey Hughes, Judy Cornwell, Mary Millar, Anna Dawson

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1995

Leeftijd:
AL

Speelduur:
146 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij