:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DEMON SEED
DEMON SEED
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2006-01-16
FILM
Onderzoeker Alex Harris is bezig met de ontwikkeling van een speciale computer, die naast een groot geheugen ook over A.I. beschikt die het mogelijk maakt om gevoelens te analyseren en er zelf te ontwikkelen. De computer groeit iets te snel en begint eigenaardige gedragingen te vertonen. Hij voelt zich op een vreemde manier aangetrokken tot Susan Harris, de vrouw van de prof. Wanneer de computer Susan gevangen houdt in haar eigen woonst is hij van plan om haar te bevruchten met zijn kennis. Een hybride baby is op komst.

Regisseur Donald Cammell mag dan wel geen al te grootste dingen gedaan hebben tijdens zijn filmcarrière, Demon Seed blijft zonder meer zijn opmerkelijkste werk. De film werd gemaakt aan het einde van de jaren zeventig, toen Star Wars nog moest verschijnen en het sci-fi-genre redelijk donker was. We denken dan onder meer aan voorgangers als 2001: A Space Odyssey, THX 1138 en Solyaris. Ook Demon Seed is een pikzwarte film, die qua uitwerking toch iets minder serieus overkomt dan de drie zopas vernoemde prenten. De handelingen van de computer en vooral het uitzicht van de baby zijn van een lachwekkend laag niveau. Toch bevat deze productie een typische jaren zeventig sfeer die onvatbaar is voor kijkers die enkel op zoek zijn naar traditionele films. Niet voor niets is Demon Seed uitgegroeid tot een cultklassieker. Geen levensnoodzakelijke titel, maar voor genrefans zeker het bekijken en het verzamelen waard.

BEELD EN GELUID
Het beeld van deze release staat in zijn oorspronkelijke anamorfische 2.35:1 bioscoopformaat op DVD. Het contrast bevat diepe zwartwaarden en is samen met het sombere kleurenpalet verantwoordelijk voor de sterkste kanten aan de beeldkwaliteit. Ook de beeldscherpte is naar goede Warner traditie meer dan behoorlijk. Vuiltjes en beschadigingen blijven zo veel mogelijk achterwege, wat gezien de leeftijd van het bronmateriaal geen vanzelfsprekendheid is. Het Dolby Digital Mono 1.0 geluid voldoet aan de eisen die je hieraan kan stellen. Dialogen zijn goed te volgen, het kanaal is vrij van ruis en vervorming is nergens hoorbaar. Een zeer degelijk technische prestatie.

EXTRA'S
De originele bioscooptrailer is de enige extra. Fear For Her!!

CONCLUSIE
Demon Seed is een bizarre symbiose tussen horror en sc-fi, en werd met een sinister jaren zeventig sfeertje overgoten. De prent heeft ondertussen de status van cult klassieker bereikt. Een speciale film die het vooral moet hebben van de sfeer en waarbij best alle logica overboord dient te worden gegooid. Een aanrader voor genreliefhebbers en mensen die graag het niche-genre bekijken waarin mens en machine dichter naar mekaar toegroeien (zoals Videodrome, Scanners, De Lift).


cover
Studio: Warner

Regie: Donald Cammell
Met: Julie Christie, Fritz Weaver, Gerrit Graham

Film:
6/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1977

Leeftijd:
16

Speelduur:
92 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 1.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij