:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FINDING FORRESTER
FINDING FORRESTER
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-08-28
FILM
Jamal Wallace (Rob Brown) is een zestienjarige zwarte uit de Bronx die zijn dagen vult met basketbal en boeken lezen. Af en toe probeert hij ook wat te schrijven, maar heeft nooit iemand iets laten lezen. Zijn vrienden dagen hem op een avond uit om voor de kick in het appartement van een nurkse oude man in te breken; Jamal gaat de uitdaging aan maar verliest in het appartement zijn rugzak met zijn schriftjes in. De man, William Forrester (Sean Connery) bezorgt hem niet alleen zijn tas terug, maar heeft ook zijn schrijfsels aan een nauwkeurig onderzoek onderworpen - en ook waar nodig zijn kritiek erover neergepend. Forrester blijkt overigens niet de eerste de beste; ooit heeft hij de Pulitzer-prijs gewonnen, maar daarna heeft hij zich uit het publieke leven teruggetrokken. Door zijn basketbaltalenten krijgt Jamal de kans om op een prestigieuze middelbare school les te volgen; hij wordt er goede maatjes met Claire Spence (Anna Paquin), de dochter van de directeur, en komt in aanvaring met de leraar literatuur, professor Crawford (F. Murray Abraham), die meent dat Jamals opstellen geplagieerd zijn. Jamals literaire kant wordt op regelmatige basis wel door Forrester bijgeschaafd, en de jonge zwarte haalt tegelijkertijd de oude wereldschuwe Schot uit zijn isolement.

Finding Forrester
is in vele opzichten een doordrukje van één van Gus Van Sants vorige films, Good Will Hunting, waar wiskunde vervangen is door literatuur. De film ontloopt spijtig genoeg niet de klassieke clichés die aan dit genre eigen zijn; zwarte jongen uit een kansarm milieu krijgt de kans om een stapje hoger op de sociale ladder te klimmen, en verliest daardoor enerzijds het respect van zijn jeugdvrienden, en wordt door de hogere kaste als oud vuil aanzien, op de al even klassieke love interest na - een leuk gecaste Anna Paquin, bij SF-liefhebbers beter bekend als Rogue uit X-Men. Ik weet niet in hoeverre het onderwijssysteem zoals het in dit soort films geschetst wordt in Amerika inderdaad strookt met de werkelijkheid; zo blijft het voor ons Europeanen sociaal vreemd waarom middelbare scholen bereid zijn om beurzen toe te kennen louter voor sportieve prestaties, die dan nog eens blijken door te wegen op totaal niet-gerelateerde gebieden, zoals Jamals verdediging wanneer hij van plagiaat wordt beschuldigd. En uiteraard blijkt de underdog uiteindelijk een miskend genie, die enkel dankzij de morele en praktische hulp van zijn mentor zichzelf kan ontplooien. Anderzijds worden onderwerpen als sociale uitsluiting en racisme vrij nuchter en zonder moraliserende boodschap - da's ook al wat waard - aangereikt. De film draait voornamelijk op het contrast tussen de ervaren acteur Sean Connery en de jonge debutant Rob Brown, die wonderwel aan elkaar gewaagd zijn. Sean Connery bewijst met zijn rol toch dat hij nog altijd het talent niet kwijt is om in prenten met meer diepgang te schitteren dan in zijn recentere, meer actie-gerichte films zoals Entrapment of The Rock. Gus Van Sant heeft wel een grote opmerkzaamheid voor de kleinmenselijke trekjes, en schetst de zogenaamde marginale milieu's, net als in Good Will Hunting, tenminste niet af als een stelletje incompetente losers met uitsluitend criminele interesses. Bij de bijrolletjes vallen twee namen op: rapper Busta Rhymes, die op zeer ingetogen wijze gestalte geeft aan Terrell, de grote broer van Jamal, en Matt Damon, die op het einde een klein onbeduidend rolletje heeft, waarschijnlijk om Van Sant te bedanken voor de eerder vermelde Good Will Hunting die zijn doorbraak betekende. Finding Forrester is een lange en soms minder modieuze film, maar daarom niet minder interessant.

BEELD EN GELUID
De film is enkel voorzien van een Engelse 5.1-track, die met een bitrate van 448 Kbps meer dan voldoende de noden van de film dekt. Speciale geluidseffecten moet je niet verwachten, want de film draait toch voor 90 % op de dialogen tussen Connery en Brown, maar sporadisch, tijdens de basketbalwedstrijden van Jamal bijvoorbeeld, wordt er toch een goede ruimtelijke indruk weergegeven. Als we dan toch een klein puntje van kritiek mogen geven: het beeld is, vooral in de eerste helft van de film, t.t.z. vòòr de layer change, soms wazig, de kleuren lopen wat door elkaar, in de eerste pakweg twintig minuten zijn de nachtelijke scènes soms moeilijk te zien, en hier en daar is er zelfs een klein beetje edge enhancement te bemerken; kijk maar eens naar de scène waarin Claire Jamal ontmoet op school de dag na de eerste basketbalwedstrijd. Echt onoverkomelijk is het zeker niet, maar we misten toch wel enigszins - zeker voor een release van Columbia Tristar - de snijdend scherpe beelden zoals we die van releases als Gladiator en Hannibal gewoon zijn.

EXTRA'S
We weten niet waaraan we het verdiend hebben, maar voor de zoveelste keer blijken bij een Columbia-release alle extra's weer eens in slechts één taal ondertiteld te zijn, namelijk het Nederlands, wat in de kwotering altijd goed is voor een puntje extra; mooi zo! De extra's op deze disc zijn echter minder talrijk dan we gewoon zijn. We krijgen wel hele mooie geanimeerde menu's voorgeschoteld, voorzien van een mooi streepje muziek. De DVD bevat twee documentaires, de eerste is een HBO-special over het maken van de film, duurt ongeveer een kwartier, en is zoals de meeste dergelijke featurettes een aangedikte trailer, waarin alle acteurs nog maar eens hun verplicht nummertje komen doen over hoe goed de film wel is. Leuk maar steriel en niet veel zeggend. De tweede documentaire (12 minuten) belicht de zoektocht naar een geschikte acteur voor de rol van Jamal, en het dient gezegd dat ze met Rob Brown alles behalve een slechte keuze hebben gemaakt; we gaan in de toekomst hopelijk nog meer van deze jongen horen. De disk bevat voorts nog twee deleted scenes (zonder ondertitels, want het zijn muzikale stukken) met koorzang, die verder niet relevant in de verhaallijn waren, een paar pagina's filmografieën van Gus Van Sant, Sean Connery, Anna Paquin en F. Murray Abraham, en drie theatrical trailers, één van Finding Forrester zelf en twee cross-promotionele trailers van First Knight (wegens ook met Sean Connery) en All The Pretty Horses (wegens ook met Matt Damon). Eerder een beperkte selectie dus, want er was misschien toch nog plaats geweest voor een uitgebreidere documentaire of een commentaartrack.

CONCLUSIE
Een lekker trage film zonder actie of geweld, helemaal in dezelfde stijl als Good Will Hunting, maar toch zeker een must voor de schare trouwe Sean Connery-fans.



cover




Studio: Columbia Tristar

Regie: Gus Van Sant
Met: Sean Connery, Rob Brown, Anna Paquin, F. Murray Abraham, Busta Rhymes, Matt Damon

Film:
7,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
U.K.

Jaar:
2000

Leeftijd:
12

Speelduur:
130 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5035822174535


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Grieks, Tsjechisch, Hongaars, Bulgaars, Pools, Kroatisch, Hebreeuws, Hindoestaans, Arabisch, Turks
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• 3 bioscooptrailers
• Making of-documentaire (15 min)
• Documentaire casting Rob Brown (12 min)
• Cast & crew-informatie
• 2 verwijderde scènes

Andere recente releases van deze maatschappij