:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WISE GUYS
WISE GUYS
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2006-01-29
FILM
Harry (Danny DeVito) en Moe (Joe Piscono) zijn twee slungelige kerels die zich in het maffiawereldje willen opwerken. Ze zijn het beu om steeds de meest onzinnige klusjes op te knappen en besluiten het over een andere boeg te gooien. Wanneer maffiabaas Castello (Dan Hedaya) hun 10 000 dollar toevertrouwd om in te zetten tijdens de paardenraces loopt het mis. Harry zegt dat het paard waar ze op gaan wedden geen schijn van kans heeft om te winnen. Het tweetal besluit het geld op een ander paard in te zetten dat beslist zal winnen, het gewonnen bedrag zelf op te strijken en zogezegd met lege handen naar Costello terug te keren. Een goed plan, ware het niet dat het paard van Costello wint en ze met lege handen moeten terugkeren. Als wraak zet Costello Harry en Moe tegen mekaar op en daagt de ene uit om de andere te vermoorden. Kan hun vriendschap deze test overleven?

Regisseur Brian DePalma waagt zich, zoals zijn grote voorbeeld Alfred Hitchcock, eens aan een komedie waar de suspense niet de belangrijkste factor vormt. Spijtig genoeg zien we hier nergens ook maar één greintje van DePalma's kunnen. De man had hier duidelijk een mindere periode in zijn carrière. Wise Guys is dan ook een beetje een manier voor DePalma om tussen Scarface en The Untouchables wat stoom af te blazen. Ook Danny DeVito is in deze prent eerder een irritante driftkikker die teveel suiker gegeten heeft, dan een grappig hoodpersonage. Als een dolgedraaide ratelende praatmachine werkt hij meer op de zenuwen van de kijker dan dat hij grappig overkomt. Ook het scenario en de grappen zijn van een bedenkelijk niveau. Wise Guys is een samenraapsel van middelmatigheden.

BEELD EN GELUID
Het beeld werd vastgelegd in een anamorfische 1.85:1 verhouding. Dit is het originele negatief van de film. De kleuren ogen redelijk flets en konden gerust rijker. De zuiverheid en scherpte is ook voldoende, maar kan bezwarend subliem genoemd worden. De geluidstrack is een standaard 1.0 monorack. Er is geen tot weinig ruis, en er is nergens vervorming bespeurbaar.

EXTRA'S
De enige extra is de bioscooptrailer

CONCLUSIE
Wise Guys is één van de minst sterke films van regisseur Brian De Palma. Een talentvolle regisseur in minder goeie doen is nog steeds beter dan een crapmeister als pakweg Uwe Boll op zijn beste dag. Wise Guys plaatst zich dan ook in verhouding met andere doordeweekse komedies op een kwalitatief aanvaardbare lijn. Enkel aan te raden van fans van Danny DeVito of verzamelaars van al het werk van De Palma.


cover
Studio: Warner

Regie: Brian DePalma
Met: Danny DeVito, Joe Piscopo, Harvey Keitel, Dan Hedaya

Film:
5,5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1986

Leeftijd:
12

Speelduur:
87 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij