:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CHITTY CHITTY BANG BANG
CHITTY CHITTY BANG BANG
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2006-02-23
FILM
Wanneer we het over Cubby Broccoli hebben dan denk iedereen uiteraard spontaan aan James Bond, beter bekend als agent 007. Toch heeft Broccoli veel meer op zijn palmares staan dan de Engelse gentlemen die het voor Queen and Country opneemt tegen de slechterikken van de wereld. De Bond-connectie stopt echter niet bij Cubby, ook Gert Fröbe is onder de Bond fans gekend, hetzij dan wel als Auric Goldfinger uit de gelijknamige Bond film Goldfinger. Tot slot werd het verhaal zelf ook geschreven door Ian Fleming, de geestelijke vader van agent 007. Sean Connery in de hoofdrol vond men waarschijnlijk net ietsjes té ?

Zo'n half vergeten pareltje is Chitty Chitty Bang Bang, een musical uit 1968. Het is trouwens het vernoemen waard dat dit de eerste non-Disney film was waarvoor de Sherman Brothers (denk aan een klassieke Disney deuntje en ze hebben het ongetwijfeld geschreven) de songs schreven.

Chitty Chitty Bang Bang start met een klassieke autorally in het jaar 1908, zo eentje zoals je ze de dag van vandaag weinig of niet meer tegenkomt. Voor de toekomstige Chitty Chitty Bang Bang zit de race er echter snel op, want ze eindigt als een brandend wrak aan de kant van de weg.

Jaren later is dat wrak echter het favoriete speelterrein geworden van Jemima en Jeremy Potts die er het hart van in zijn wanneer ze vernemen dat de auto doorverkocht zal worden. Ze smeken hun vader Caractacus (Dick van Dyke), een half mislukte uitvinder, om het wrak te kopen, maar deze weet zo al maar met moeite de eindjes aan elkaar te knopen, laat staan dat hij geld aan een wrak kan gaan uitgeven. Als bij wonder weet Caractacus het geld toch bijeen te krijgen en besluit hij de auto op te knappen voor zijn kinderen. Dat lukt bijzonder goed en het wordt al snel een erg speciale auto. Dat merkt spijtig genoeg ook Baron Bomburst (Gert Fröbe) van het koninkrijk Vulgaria, die de auto maar wat graag in handen zou krijgen. Maar daarvoor zal hij toch iets vroeger moeten opstaan.

Chitty Chitty Bang Bang is een werkelijk fantastische film, en dan fantastisch in de zin van fantasierijk. Fantasie en realiteit worden op een prachtige manier gecombineerd. De liedjes van de Sherman Brothers helpen uiteraard ook en moeten niet onderdoen voor hun voorgaande werk voor Walt Disney. Leuk om weten is dat de instrumentale muziek zelf ook door een ouwe rot in het vak geschreven werd, niemand minder dan Irwin Kostal die voordien als Mary Poppins, The Sound of Music en Brigadoon op zijn palmares had staan. Drie jaar later zou hij de succesvole Disney film Bedknobs and Broomsticks ook nog onder handen nemen.

De prachtige locaties, ontworpen door Ken Adam (alweer een Bond-veteraan), maken optimaal gebruik van de volledige widescreen oppervlakte en geven de film zo net dat ietsje meer dat het allemaal net wat indrukwekkender maakt. Spijtig genoeg is Chitty Chitty Bang Bang veelal ondergeapprecieerd en wordt hij niet in een zelfde adem genoemd met films als Mary Poppins. Hij verdient net nochtans echt wel, we kunnen bijgevolg niet anders dan deze film aanraden aan iedereen die jong en/of jong van hart is.

BEELD EN GELUID
De allereerste dvd-release van Chitty Chitty Bang Bang dateert ondertussen alweer van in 2000. Het spreekt voor zich dat de transfer van deze DVD verre van optimaal was, het was toen immers helemaal niet normaal dat men een klassieker digitaal ging restaureren voor een dvd of home entertainment release. Wat zo mogelijk echter nog erger was, is het feit dat deze release een beruchte pan & scan transfer kreeg. Aangezien Chitty Chitty Bang Bang origineel een beeldverhouding van ongeveer 2.20:1 heeft, zal het u wel niet verbazen dat een 1.33:1 transfer gewoon niet te verantwoorden is.

Spijtig genoeg moesten we 5 jaar wachten vooraleer MGM deze titel een 2e kans gaf. Gelukkig was de nieuwe beeldtransfer het wachten meer dan waard, de anamorfische widescreentransfer is een ware revelatie vergeleken met het pan & scan vehikel. Voor mensen die de film dus enkel kenden van de voorgaande DVD release of de al evenzeer verprutste tv-vertoningen zal de nieuwe transfer net een nieuwe film lijken.

Kwalitatief gezien valt er op de transfer zelf ook weinig of niks aan te merken. Er werd overduidelijk serieus wat opkuiswerk gedaan en bijgevolg beperken vuiltjes, grain en andere beschadigingen zich tot enkele afgezonderde incidenten, veelal in samengestelde shots die sowieso al meer te lijden hadden onder beschadigingen.

Wel moeten we opmerken dat er hier en daar een beetje edge enhancement toegepast werd, gelukkig loopt het wel nergens de spuigaten uit. Schaduwdetail kon bij momenten ook nog net dat ietsjes beter, maar verder valt er qua kleuren, contrast en scherpte compleet niks op te merken. Een erg mooie transfer, die het wachten meer dan waard was.

Ook de geluidstrack werd grondig onder handen genomen, wat resulteert in een erg dynamisch Dolby Digital 5.1 geluidsspoor dat zijn leeftijd niet verraadt. Het is enkel spijtig dat het LFE kanaal, uitgezonderd een paar momenten, weinig of niet aangesproken wordt. Een oerdegelijke geluidstrack die wellicht niemand zal verbazen, maar ook niemand zal teleurstellen.

EXTRA’S
In tegenstelling tot wat je zou denken bevat de single-disc Benelux versie van chitty Chitty Bang Bang nagenoeg alle extra's die de 2-disc versie uit andere regio's bevat. Het enige dat onbreekt is:
- Sing-Along Option
- The Making Of Chitty Chitty Bang Bang The Musical
- Sherman Brothers Demo
- Interactive Games
- Read-along stories

Hiervan is het vooral spijtig dat de Sherman Brothers Demo ontbreekt. Maar afgezien van deze paar items krijgen we dus netjes alles gepresenteerd. Allereerst is er de nieuwe documentaire Remembering Chitty Chitty Bang Bang, gepresenteerd door niemand minder dan Dick Van Dyke zelf, die terugblikt op de productie en de film zelf. Vervolgens een korte featurette genaamd A Fantasmagorical Motorcar over een nog echt bestaand exemplaar van de automobiel uit de film. Onder Vintage Featurettes vinden we 3 korte featurettes terug, die ten tijde van de filmproductie werden opgenomen, ze zijn vooral leuk vanwege hun ouderdom en niet zozeer omwille van de hun inhoud.

Tot slot vinden we op de schijf ook nog een Vintage Advertising Gallery, een trailer voor Chitty Chitty Bang Bang: The Musical en een Photo Gallery terug.

CONCLUSIE
Chitty Chitty Bang Bang is een veelal vergeten klassieker, de titel likt nochtans erg makkelijk in de mond. Maar het is natuurlijk niet makkelijk wanneer je moet opboksen tegen tijdgenoot Walt Disney en films als Mary Poppins, Bedknobs and Broomsticks en Pete's Dragon. Niettemin is Chitty Chitty Bang Bang een noemenswaardige prestatie die we iedereen warm kunnen aanbevelen. Na lang wachten kregen we eindelijk ook een schijf die de film technisch gezien alle eer aan doet met een prima beeldtransfer en een erg goede geluidstrack. De mooie selectie extra's zijn de kers op de taart.


cover
Studio: MGM

Regie: Ken Hughes
Met: Dick van Dyke, Gert Fröbe, Sally Ann Howes, Heather Ripley en Adrian Hall

Film:
9/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Musical

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1968

Leeftijd:
AL

Speelduur:
140 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.20:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1,
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Remembering Chitty Chitty Bang Bang,
• A Fantasmagorical Motorcar,
• Vintage Featurettes,
• Vintage Advertising Gallery,
• Chitty Chitty Bang Bang Musical Trailer,
• Photo Gallery

Andere recente releases van deze maatschappij