:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SEVEN SINNERS
SEVEN SINNERS
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2006-02-15
FILM
Bijou Blanche (Marlene Dietrich) wordt na het zoveelste rel in een nachtclub door de plaatselijke rechter met een stel landlopers uitgewezen. Ze is saloonzangeres op de eilanden in de Stille Oceaan en is de oogappel van elke Amerikaanse marine-soldaat en –officier uren in het rond. Een stomer voert haar weg van het eiland, maar eigenlijk is er geen plek meer waar ze naartoe kan: op alle eilanden is ze verbannen wegens de rellen die ze veroorzaakt. Niet dat ze zelf vecht of conflicten uitlokt, haar aanwezigheid is genoeg om de mannen op te hitsen en na een paar glaasjes bier of champagne gaan ze telkens opnieuw met elkaar op de vuist om een linke of verkeerde
opmerking over elkaar en over Bijou.

Gelukkig voor Bijou is er op het eiland Boni Komba een nieuwe gouverneur aangesteld die meereist. Daar kan ze dus naartoe, terug naar café Seven Sinners waar ze al eerder voor tumult zorgde en drie jaar geleden is uitgewezen. Haar verschijning wordt door de baas van het café niet echt op prijs gesteld. Hij herinnert zich maar al te goed het vernielde interieur dat hij regelmatig mocht laten afvoeren. Maar Bijou belooft dat ze het kalmpjes aan zal doen en alleen nog de harten zal breken. De aanwezigheid van Tony (Billy Gilbert), een oude bekende van Bijou, zorgt evenwel voor spanning. Tony beschouwt de sexy zangers als zijn persoonlijk bezit. Hij kan haar geflirt met de marine nog net door de vingers zien, maar niet voor lang meer. Wanneer Bijou smoorverliefd wordt op luitenant Brent (John Wayne) raakt Tony zijn geduld op.

Aanvankelijk laveert Bijou voorzichtig tussen de gevaarlijke klippen van café Seven Sinners door en doet geen moeite om haar genegenheid voor luitenant Brent te verstoppen, maar Brents superieuren zijn niet zo gelukkig met zijn avontuurtje met de destroyer, zoals ze Bijou noemen. Bovendien blijkt de dochter van de gouverneur, Dorothy Henderson (Anna Lee), een boontje voor Brent te hebben en haar vader zet dus heel hoog in om Bijou uit de buurt van Brent te houden.

Seven Sinners is een Dietrich-classic. Regisseur Tay Garnett bouwt voort op het imago dat eerder collega’s voor de succesvolle vedette hebben bedacht en hij deinst er niet voor terug om haar op het podium te zetten met precies dezelfde witte marine-outfit waarmee Dietrich ook in eerdere films te zien was. Seven Sinners is op die manier eerder een makkelijke remake zonder veel risico’s. De film, naar een oorspronkelijk verhaal van Ladislas Fodor en Laszlo Vadnai, zorgt op het einde voor een onverwachte afloop waardoor deze productie toch overeind blijft. Waarmee niet is gezegd dat Seven Sinners een slechte film is. Tay Garnett was niet de eerste de beste in zijn tijd. Hij maakte films sinds 1924 en realiseerde o.a. SOS Iceberg (1933) met Leni Riefenstahl in de hoofdrol en Trade Winds (1938) met Joan Bennett, producties die geen mega-succes garandeerden, maar hem in Hollywood in elk geval voldoende krediet gaven om ook met een grote ster als Marlene Dietrich aan de slag te gaan. De zwakte van het verhaal vangt de regisseur op met een stevige portie humor in de persoon van een goochelaar en een aan lager wal geraakte matroos die Bijou gezelschap houden en haar beschermen tegen te opdringerige zeelieden. Marlene Dietrich acteert voor een keer zonder de gebruikelijke glamour, John Wayne moet het evenwel afleggen tegen acteurs met een mindere rol. Zijn luitenant Brent is niet veel meer dan boordkarton, een rol die weinig mogelijkheden biedt. Hij moet het vooral hebben van zijn good looks. Brodericik Crawford (als de dikbuikige matroos Finnegan) en Mischa Auer (als de goochelaar Sasha) zorgen voor de grappige noot en steken John Wayne een hele film lang de loef af. Zelfs de mysterieuze Antro (Bijou’s voormalige kennis), gespeeld door Oskar Homolka, blijft langer op het netvlies plakken dan de latere cowboy-held.

BEELD EN GELUID
Seven Sinners geeft geen aanleiding tot grote klachten wat betreft het beeld, het contrast en de kwaliteit van de gebruikte kopie voor deze transfer. De film heeft de tand des tijds goed doorstaan en wat ie aan beschadigingen had opgelopen is netjes weggewerkt. Van vuil en andere vlekken is nauwelijks sprake. De geluidsband staat in Surround 2.0, maar eigenlijk gaat het om een mono-track. De klank is goed, de stemmen klinken natuurlijk, de muziekfragmenten met Dietrich realistisch dan voorheen en zonder hoorbare verdoffing. Een zeker geruis is altijd aanwezig.

EXTRA'S
Deze dvd bevat geen extra's.

CONCLUSIE
Seven Sinners is een middelmatige film zonder grote verrassingen op het slot na dat voor die tijd en de vedette in kwestie zeer a-typisch is. Maar daarmee is alles gezegd. Er is sprake van een déjà vu-effect, van scènes die al eerder in Dietrich-films onder gelijkaardige omstandigheden aan bod kwamen en dat leidt tot een licht gevoel van ontgoocheling. Marlene Dietrich ziet er beeldig uit en is in topvorm en dat maakt veel goed.


cover
Studio: Universal

Regie: Tay Garnett
Met: Marlene Dietrich, John Wayne, Albert Dekker, Broderick Crawford, Anna Lee, Mischa Auer, Billy Gilbert, Richard Carle, Oscar Homolka, Samuel S.Hinds, Reginald Denny

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1940

Leeftijd:
12

Speelduur:
85 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Surround 2.0 Mono

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij