:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PRIDE AND PREJUDICE
PRIDE AND PREJUDICE
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2006-02-27
FILM
De familie Bennet, een gezin met 5 dochters op het Engelse platteland, raakt in grote opwinding wanneer het nieuws circuleert dat op het nabijgelegen landhuis een nieuwe, jonge en ongetrouwde edelman z'n intrek neemt. De Bennets hebben zelf een klein landgoed waar ze kunnen van leven, maar door gebrek aan een mannelijke opvolger (dochters kunnen niet erven) komt het na de dood van de heer des huizes toe aan de familie van zijn neef. Dus moet er voor de vijf dochters een goede partij worden gevonden, of tenminste eentje die later voor de rest van de familie kan zorgen.

Mr. Bingley (Simon Woods), de nieuwe hoop van alle jonge meisjes in Myreton, valt tijdens het eerste bal voor de oudste Bennet-dochter Jane (Jena Malone), een schuchter maar beeldmooi meisje met een grote zin voor verantwoordelijkheid. Mr. Darcy (Matthew Macfadyen), de vriend van Mr. Bingley, is minder sympathiek, of in elk geval zeer gereserveerd en onbehouwen. Hij schrikt Lizzy (Keira Knightley) – de tweede Bennet-dochter – met een paar onkiese opmerkingen af waardoor hun relatie voor lange tijd gestoord is. Mr. Darcy zorgt ook voor misverstanden tussen Bingley en Lydia en maakt zich op die manier persona non grata in Lizzy' ogen. De situatie verergert alleen maar bij het verschijnen van Mr. Wickham (Rupert Friend), een militair die Mr. Darcy beter schijnt te kennen en die Lizzy vertelt over de slechte manier waarop hij door Darcy is gehandeld. Wanneer Mr. Darcy uiteindelijk zijn fierheid opzij zet en Lizzy zijn liefde verklaart, is dat zo wat het pijnlijkste moment uit zijn jonge leven.

Pride And Prejudice behoort tot de grote meesterwerken uit de 19de eeuwse Britse literatuur. In Angelsaksische landen voert het boek al decennialang het klassement aan van de populairste boeken ooit. Sinds 1938 is Jane Austens verhaal zo’n tien keer bewerkt voor televisie en cinema. De versie van Joe Wright is de laatste in de rij en kon in de bioscoop op evenveel bijval rekenen als alle eerdere versies. Net als Wuthering Heights van Emily Brönte is Austens tijdloze meesterwerk een mengeling van drama, romantiek, hoopoplopende gevoelens, liefde en verdriet, gesitueerd in de prachtige omgeving van het Engelse platteland tussen burgerij en lagere adel, vol grappige en humoristische scènes en figuren, met originele plotwendingen op bijna elke pagina. Joe Wright wringt de inhoud van het vuistdikke boek in 120 minuten en maakt van de film een aangename en aantrekkelijke kijkervaring die tegen hoog tempo aan het oog voorbijtrekt. Keira Knightley, Jena Malone, Brenda Bethyn, Donald Sutherland, Matthew Macfadyen, Judy Dench en Tom Hollander, allemaal spelen ze hun rol met overgave, voldoende kleur en geloofwaardigheid. Speciale aandacht is geschonken aan het decor waarbij Wright heeft gepoogd om een zo realistische mogelijke reconstructie te maken van het leven in de 19de eeuw, zonder overdrijvingen. De manier waarop hij het landhuis van de Bennets in beeld brengt en de bedrijvigheid die hun inkomen genereert is ongeëvenaard.

Een vergelijking met de BBC-serie Pride And Prejudice uit 1995 is uiteraard onvermijdelijk. Er is vóór en tégen beide producties, toch draait de keuze onvermijdelijk uit in het voordeel van de 300 minutendurende productie van Simon Langton. Het is niet helemaal terecht om het verloop van beide films met elkaar te vergelijken gezien de verschillen in lengte. De personages van Joe Wright zijn wellicht een stuk realistischer dan die in de BBC-reeks, toch slaagt Matthew Macfadyen er niet in om ons Colin Firth als Mr. Darcy te doen vergeten. Macfadyen doet zijn best, maar tegen het mysterieuze, twijfelende en getormenteerde personage dat Colin Firth 10 jaar eerder neerzette is hij niet opgewassen. Ondanks een schitterende prestatie moeten ook Brenda Blethyn (als moeder Bennet) en Tom Hollander (als Mr.Collins) het afleggen tegen resp. Alison Steadman en David Bamber uit de miniserie, allebei een beetje karikaturaal uitgebeeld, maar net zoals Barbara Leigh-Hunt (als Lady Catherine de Bourgh) onvergetelijke figuren die voor lange tijd hun beste karakterisering hebben gekregen van Simon Langton.

BEELD EN GELUID
Pride And Prejudice heeft als beeldformaat 2.35:1 en die norm is (gelukkig) bewaard voor de transfer naar dvd. De kleuren van de film zijn verzadigd en tegelijk zacht, alsof er een lichte mist in de scènes hangt. Het prachtige Engelse landschap, volgroen met sprookjesachtige kastelen en landhuizen erin, komt ook in deze verfilming ten volle tot zijn recht. Geen vuiltjes of beschadigingen hier, maar veel ruimte voor details en scherpte. Het geluid is sober en romantisch, met een soundtrack in Dolby 5.1 die in deze rustige film voor weinig opzienbarende resultaten zorgt. De klanken zijn natuurlijk en realistisch en worden via het midden gereproduceerd. Bijgeluiden en klanken uit de omgeving zitten op de flanken van het klankbeeld en worden door de surround en de achterste kanalen extra gesteund waardoor een ruim en breed stereo-effect ontstaat. De muziek klinkt als een sprankelende waterval, waarbij de druppels vervangen zijn door pianotokkels. De gekozen fragmenten liggen goed in het oor en geven de film een sfeer van rust, onschuld, warmte en comfort.

EXTRA'S
Een pak extra's op deze dvd: Commentaar van de Regisseur laat ons de film zien aan de hand van weetjes en faits divers van Joe Wright, de regisseur. Het is een interessante manier om de constructie achter de productie vanuit een ander standpunt te bekijken. Dating in het 19de Eeuwse Engeland is een korte inleiding tot de versiertechnieken van die tijd waarbij vooral de nadruk lag op fysieke afstandelijkheid, de aanwezigheid van een chaperonne, het bewaren van de status en het in acht nemen van rituelen en gebruiken qua begroeting en omgang. De statige Huizen uit Pride And Prejudice biedt de mogelijkheid om de vijf belangrijke locaties (Chatsworth House, Wilton House, Groombridge Place, Basildon Park en Burghey House) via een kort filmpje te bezoeken. De Familie Bennet biedt aan de hand van interviews met Joe Wright en de acteurs inzicht in de karakters van de leden van de Bennet-familie en de algemene trend van die tijd om jonge meisjes vanaf hun jeugd te confronteren met de optie 'trouwen'. Het Leven van Jane Austen is een korte schets van de auteur en het belang van haar oeuvre. Setdagboeken is een korte sequentie waarin de deelnemers vertellen over de sfeer tijdens de opnamen. Fotogalerijen van de 19de eeuw biedt precies wat de titel zegt voor kijkers met interesse voor stills naar aanleiding van de productie van de film. De foto's komen uit beroemde collecties en zijn opgedeeld in kleding, accessoires en inrichting. Stamboom Pride And Prejudice is een toepassing waarmee de kijker de karakters uit Pride And Prejudice kan oproepen en voor de USA is er een Alternatief einde gemaakt, eigenlijk een verlengstuk dat totaal overbodig is en de kracht van het Europese eindbeeld helemaal teniet doet.

CONCLUSIE
Pride And Prejudice in de versie van regisseur Joe Wright is een aantrekkelijke en goed gemaakte romantische film op basis van het meesterwerk van 19de eeuwse Bitse schrijfster Jane Austen. Wright respecteert de toon en het complexe verhaal en probeert de inkortingen tot de minder essentiële onderdelen van Austens story te beperken zodat er geen sprake is van amputatie. Ernstige, droevige, emotionele, romantische en grappige fragmenten zijn in die mate gedoseerd, dat de belevenissen van de familie Bennet en hun buren Mr. Bingley en Mr.Darcy in sneltreintempo en op een aangename manier over het tv-scherm glijden, terwijl Wright er uiteindelijk toch 120 minuten pellicule veil voor heeft. De karakters zijn goed uitgewerkt en getekend, de sfeer is perfect gevat, de buitenopnamen allermooist. Het resultaat is een film van meer dan gemiddelde kwaliteit die het werk van Jane Austen alle eer aan doet.


cover
Studio: Universal

Regie: Joe Wright
Met: Simon Woods, Keira Knightley, Jena Malone, Matthew Macfadyen, Rupert Friend, Judy Dench Brenda Bethyn, Donald Sutherland, Tom Hollander

Film:
7,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
AL

Speelduur:
120 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Commentaar van de Regisseur
• Dating in het 19de Eeuwse Engeland
• De statige Huizen uit Pride & Prejudice
• Het Leven van Jane Austen
• Setdagboeken
• Fotogalerijen van de 19de eeuw
• Stamboom Pride & Prejudice
• Alternatief einde USA

Andere recente releases van deze maatschappij