:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> IEDEREEN BEROEMD
IEDEREEN BEROEMD
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-03-28
FILM
Dominique Deruderre heeft lange tijd niet op de regisseursstoel plaatsgenomen, maar nergens merk je dat bij zijn laatste prent Iedereen Beroemd, waar hij er opnieuw als vanouds tegenaan gaat. De prent vertelt het sombere verhaal van Jean Vereecken (Josse De Pauw), 45 jaar, getrouwd met Chantal en vader van een 17-jarige dochter Marva (Eva Van Der Gucht). Jean en zijn vrouw schuimen allerlei soundmixwedstrijden af in de hoop dat hun dochter Marva ooit eens in de prijzen zal vallen, helaas zonder succes. Met een zekere jaloezie kijken ze op naar zangeres Debbie (Thekla Reuten) die nationaal een groot succes kent en op nummer één staat in de hitlijsten. Maar op een dag slaat het noodlot toe: de fabriek waar Jean werkt, moet wegens financiële problemen mensen afdanken. Jean is één van hen. Hij verliest zijn werk maar durft thuis niets te zeggen. Doorgedreven als hij is, blijft hij verder geloven in Marva's carrière. Wanneer hij op een dag motorpech heeft, ontmoet hij per toeval Debbie, die hij hals over kop kidnapt. Zijn compaan Willy Van Outrève (Werner De Smedt) steekt uiteindelijk een handje toe om de plannen van Jean tot een goed einde te brengen. Michael (Victor Löw), de manager van Debbie, is razend wanneer hij verneemt dat zijn bron van inkomsten verdwenen is maar draait al gauw bij wanneer blijkt dat de platenverkoop de hoogte inschiet. Jean besluit om geen losgeld te eisen, maar vraagt aan Michael om tekst en muziek te schrijven bij een deuntje dat hij voor Marva heeft gecomponeerd. Michael belooft dat hij van Marva een ster zal maken, zolang Jean Debbie nog even gevangen houdt. De geheimhouding duurt echter niet lang, want de politie komt aandraven en dan gaan de poppen aan het dansen...

Deruddere's vorige film Hombres Complicados was een low-budgetproductie dat jammer genoeg geen volk naar de bioscoop lokte, ondanks het feit dat het zeker een meer dan behoorlijke film was. Hetzelfde lot leek Iedereen Beroemd beschoren toen vorig jaar slechts 70.000 tickets verkocht werden. Toen de Oscarnominatie bekend werd, kreeg de film in sommige zalen (oververdiend) een tweede kans. Het is geen innoverende of gedurfde cinema, dat niet, de prent kent eerder een klassieke opbouw en verhaalstructuur. De vertolkingen zijn zeer overtuigend, vooral dan het personage dat Eva Van Der Gucht neerzet, ze komt heel spontaan en geloofwaardig over. Deruderre maakte hier een verstandige keuze en gaf terecht de voorkeur aan Eva (zie ook interview). De wijk waar Jean en zijn gezin wonen, is eveneens zeer herkenbaar, een typische Vlaamse arbeiderswijk dus (hiervoor werden er zelfs opnames gemaakt twee straten verder dan waar ik woon).

De Oscar voor Beste Buitenlandse Film zag Deruderre dan wel door de vingers glippen (die eer viel Crouching Tiger Hidden Dragon te beurt), hij mag uiteindelijk toch meer dan tevreden zijn met deze film.

BEELD EN GELUID
De vermelding op de hoes achteraan deed ons alweer steigeren: een beeldformaat van 1.78:1 maar echter niet anamorf. Met een bang hartje plaatsten we de schijf in de speler en constateerden we dat de kwaliteit al bij al nog meevalt. Het beeld biedt voldoende diepte en scherpte, waarbij ruis met momenten wel aanwezig is. Het contrast is behoorlijk, maar de zwarttinten ogen niet altijd even diep en solide. Algemeen kunnen we stellen dat deze transfer geslaagd is, al moet je geen kwaliteit zoals Hollow Man en dergelijke verwachten. De geluidstrack is een Vlaamse Dolby Surround 2.0 die meer dan behoorlijk klinkt, maar ook niet meer, het is trouwens een dialooggedreven film waarbij af en toe eens een song door de luidsprekers klinkt. Dialogen zijn zuiver en verstaanbaar, en de acteurs hebben geen noemenswaardig accent, dus onze Noorderburen zullen dit wel weten te appreciëren vermits er geen ondertitels aanwezig zijn.

EXTRA'S
Toch enig bonusmateriaal op deze DVD, waaronder een bioscooptrailer, filmografie van de regisseur, een interessant interview met regisseur Deruderre (12 min.), en enkele trailers voor overige A-Video DVD releases (Chicken Run, Costa, Saving Grace).

CONCLUSIE
Iedereen Beroemd is een geslaagde film die een waarheidsgetrouw (en grauw) beeld weergeeft van een minder begoed gezin in Vlaanderen. De DVD is behoorlijk goed, maar komt eerlijk gezegd op alle vlakken toch wat tekort als je vergelijkt met de grotere maatschappijen.


cover
Studio: A-Film

Regie: Dominique Deruddere
Met: Josse De Pauw, Eva Van Der Gucht, Werner De Smedt, Victor Lw, Thekla Reuten, Gert Portael, Alice Reys, Matthias Sercu

Film:
7/10

Extra's:
3/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
AL

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777000342


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:
Vlaams Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Filmografie regisseur
• Interview regisseur
• Trailers A-Video DVD releases

Andere recente releases van deze maatschappij