:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CRASH
CRASH
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2006-03-12
FILM
Een huisvrouw, een procureur, een overspannen Iraanse winkelier, twee detectives, een zwarte televisieregisseur, een Mexicaanse slotenmaker, twee jonge carjackers en een corrupte verkeersagent wonen allemaal in Los Angeles. In de komende 36 uur botsen hun levens, zowel letterlijk als figuurlijk. Ze worden geconfronteerd met hun vooroordelen, achterdocht en met hun al dan niet latent racisme.

Paul Haggis is één van de grootste nieuwe ontdekkingen binnen de Amerikaanse cinema van de afgelopen jaren. Na het schrijven van heel wat scripts voor doordeweekse TV-series als L.A. Law en Walker, Texas Ranger waagde hij zich aan het iets ambitieuzere script van Million Dollar Baby, waar hij samen met regisseur Clint Eastwood een Oscar voor in de wacht sleepte. Voor Crash (niet te verwarren met het gelijknamige Crash, een surrealistische erotische thriller van David Cronenberg) wist Haggis in 2006 opnieuw 3 Oscars binnen te rijven. Een bekroning die zeker terecht is.

Crash mag dan wel door velen als een eenvoudige, rustig verder kabbelende prent beschouwd worden; wie de productie eventjes grondiger onder de loep neemt, zal opmerken dat deze eenvoud een vals opgeroepen indruk betreft. Haggis introduceert op een beperkte tijdspanne, van nog geen twee uur, meer dan twaalf volwaardige (hoofd-)personages. Enkel en alleen voor deze prestatie verdient hij het nodige lof. Waar bepaalde TV-series na een volledig seizoen afleveringen nog steeds de grootste moeite hebben om het publiek te betrekken bij de talrijke personages, speelt Haggis dit huzarenstukje klaar in een mum van tijd. Niet één van de personages in Crash voelt aan als overbodig. Bovendien schuwt Haggis inhoudelijk geen enkel element aangaande racisme. We krijgen hier, op één moment na, geen visceraal geweldadige scènes zoals in rauw-realistische rassendrama's als American History X of The Believer, maar eerder psychologische confrontaties die door middel van auto's, aanrijdingen en aanvaringen visueel en fysiek kracht worden bijgezet. Het xenofobisme in Crash schuwt ook elke vorm van cliché. Het racisme wordt niet enkel in een blank-zwarte context weergegeven, maar in al haar facetten. Strubbelingen tussen zwarten, Aziaten, latino's, blanken en spanningen omtrent interraciale relaties, het komt allemaal aan bod. In het huidige racistische klimaat van L.A. (waar op straat zelfs echte vetes worden uitgevochten tussen zwarten en latino's) kwam Crash dan ook aan als een serene weerspiegeling van de werkelijkheid.

Het enige puntje van kritiek dat we over Crash hebben, is dat de achterliggende symboliek achter een bepaalde scène (kleine [spoilers]wanneer het dochtertje in de armen springt van de slotenmaker die bedreigd wordt met een pistool door de Iraanse winkelier[/spoilers]) er te vingerdik opligt. Wie oplettend de film gevolgd heeft kan zonder de melige dialoog van het meisje, en het visueel onthullen van de "clou" even later in de Iraanse winkel, best voor zichzelf uitmaken hoe de vork nu precies aan de steel zit. Op deze ene scène na, waar Haggis de kijker haast letterlijk bij het handje neemt, is het resterende deel van de film pure klasse. De speelduur van de prent is voorbij voor je het weet, zodat wat ons betreft alles minstens dubbel zo lang had mogen duren.

Een must voor filmliefhebbers!

BEELD EN GELUID
De mooie cinematografie van de prent is heel warm en open. Op de disc wordt het beeld wel niet weergegeven in het oorspronkelijke 2.35:1 anamorfische bioscoopformaat. Voor een onduidelijke reden werd geopteerd voor een anamorfische verhouding van 1.85:1. Dit verknalt echter op geen enkel moment de filmbeleving, ook al blijft de vraag hoe het oorspronkelijke beeldformaat had uitgepakt en waarom dit op de Beneluxversie niet aanwezig is. Het contrast is er vol en diep en de beeldscherpte is perfect. Het geluid komt staat zowel in Dolby Digital 5.1 als DTS op de disc. De DTS track is dynamischer, beschikt over een breder frequentiebereik en klinkt iets innemender dan de Dolby tegenhanger. De dialogen weerklinken perfect door de center, terwijl de mooi muziek van Mark Isham door alle kanalen wordt weergegeven. De surrounds en de subwoofer treden sporadisch in actie voor het weergeven van omgevingsgeluiden. Werkelijk schitterend dat de regio 2 Benelux-editie over een DTS-soundtrack beschikt, de UK en US versie moeten het stellen met enkel een Dolby Digital 5.1-track. Dit is zonder meer een schitterende beeld- en geluidstransfer!

EXTRA'S
De eerste disc bevat naast de film ook een Audiocommentaar verzorgd door Paul Haggis en enkele van de castleden. Laat je zeker niet afschrikken door de afwezigheid van deze feauture op de hoes, ook al wordt er nergens melding van gemaakt, dit schitterende en uitgebreide commentaar maakt wel degelijk deel uit van de extra's.

Op de tweede disc staat het resterende deel aan toeters en bellen. De grootste extra hier zijn de interviews. Naast een interview met de regisseur/scenarist kunnen verder nog tien andere Interviews geselecteerd worden met de belangrijkste acteurs uit de cast (Matt Dillon, Don Cheadle etc.). Er is eveneens een functie voorzien om alle interviews na mekaar te bekijken, waarmee de totale speelduur oploopt tot ruim drie kwartier. De B-Roll neemt een kleine tien minuten in beslag en gunt ons een blik op de set, tijdens het drukke werkschema van de crew. De Behind The Scenes duurt een dikke tien minuten en werpt een licht op enkele set-pieces van de productie, afgewisseld met interviews. De extra's worden netjes afgerond met een muziekvideo van de artiest Kansascali. Verder verzorgt de regisseur een korte Introductie Van De DVD die hooguit twintig seconden in beslag neemt. Leuk voor een keertje, maar deze feature valt zeker uit de toon met de kwaliteit van de overige extra’s. Ook het achterwege blijven van de bioscooptrailer voelt aan als een gemis.

CONCLUSIE
Crash is een must-see voor elke filmliefhebber. Universal brengt de film uit in een schitterende 2-Disc special edion die door de uitstekende beeld- en geluidskwaliteit al ruim de moeite is. De extra's doen er nog een schepje bovenop, zodat geen enkele DVD-verzamelaar om deze titel heen kan.


cover
Studio: Universal

Regie: Paul Haggis
Met: Don Cheadle, Matt Dillon, Art Chudabala, Sandra Bollock, Tony Danza, Brendan Fraser, Thandie Newton

Film:
8,5/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
12

Speelduur:
108 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582401615


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar
• Interviews
• Selected B-Roll
• Behind The Scenes
• Videoclip
• Introductie regisseur

Andere recente releases van deze maatschappij