:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GILMORE GIRLS - SEIZOEN 1
GILMORE GIRLS - SEIZOEN 1
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2006-03-12
SERIE
Welkom in Stars Hollow, Connecticut, een schilderachtig dorpje in New England dat gesticht is in 1779. Inmiddels heeft het dorp 9973 inwoners en is het de thuishaven van de 32-jarige Lorelai en haar 16-jarige dochter Rory, oftewel de Gilmore Girls.

Lauren Graham speelt de pientere Lorelai, uitbaatster van de historische Independence Inn, moeder van Rory (Alexis Bledel) en eveneens haar beste vriendin, vertrouweling en mentor. Het enige wat Lorelai wil is dat dochterlief dezelfde fouten maakt als zijzelf toen ze tiener was. Lorelai bleef heel lang op veilige afstand van haar ouders, maar nu zijn ze terug en dus ook de kwesties die destijds een wig tussen hen dreven.

Bij momenten zijn er van die series die op het eerste zicht simpeler lijken dan ze eigenlijk wel zijn, dat compleet in tegenstelling tot andere series waarbij het net omgekeerd is. Gelukkig behoort Gilmore Girls tot de eerste groep. Snelle dialogen zijn sinds het succes van The West Wing van de "not-done" list geschrapt en worden door sommige schrijvers met veel plezier gebruikt. Sterker nog, Gilmore Girls moet het hebben van dit soort dialoog, die dan bovendien ook nog eens doorspekt zit met woordspelingen. Er wordt ook continu voortgebouwd aan de algemene verhaallijn, een aflevering missen of overslaan is dus niet aan te raden als je niet hopeloos verloren wil lopen in het geheel.

Maar een serie is natuurlijk maar zo goed als de acteurs die er in meespelen. Gelukkig zit het ook op dat vlak goed. Zowel Lauren Graham als Alexis Bledel zetten ijzersterke prestaties neer die het geheel des te realistischer maken. Ben je bijgevolg iemand die ook kan genieten van een serie doorspekt met humor, zonder belachelijk te worden, en de belangrijke dingen in het leven (of dan toch datgene dat zovelen zo belangrijk vinden), dan kunnen we je maar één ding aanraden: in huis halen deze handel!

AFLEVERINGEN
1: Pilot aflevering
Rory wordt toegelaten tot Chilton, een elitaire school. Beide Gilmores zijn door het dolle heen, maar dan beseft Lorelai dat als ze Rory's studies wil kunnen betalen, ze het moet bijleggen met haar ouders ...

2: The Lorelais' First Day At Chilton
Het is Rory's eerste dag op Chilton. Rory is zenuwachtig en Lorelai die haar wegbrengt in een short en cowboylaarzen helpt niet echt om die zenuwen onder controle te krijgen.

3: Kill Me Now
Rory moet een sport kiezen om aan de sportieve eisen van Chilton te voldoen. Wanneer haar grootvader haar meeneemt naar zijn golf-club begint Rory zich meer en meer op haar gemak te voelen bij hem, tot groot ongenoegen van Lorelai, maar deze heeft het te druk met het regelen van een huwelijk voor 2 identieke tweelingen.

4: The Deer Hunters
'Er botste een hert tegen mijn auto' lijkt een flauwe smoes om te laat te komen op een examen over Shakespeare. Hoewel het bij Rory geen smoes is maar een feit, zou het wel eens grote gevolgen kunnen hebben voor haar eindbeoordeling op school...

5: Cinnamon's Wake
Dat moet wel liefde zijn. Of iets dat er sterk op lijkt. Telkens wanneer Dean in de buurt is krijgt Rory vlinders in haar buik. En dan hebben we natuurlijk nog de geliefde kat Cinnamon die sterft en ervoor zorgt dat het hele dorp bij elkaar komt.

6: Rory's Birthday Parties
De ene dag is de andere niet. Rory krijgt voor haar verjaardag 2 feestjes. Eentje georganiseerd door haar grootmoeder het andere door haar moeder, spijtig genoeg loopt het ene al beter af dan het andere...

7: Kiss And Tell
Rory kust voor het eerst met Dean en dat nog wel in het midden van Doose's Market. Iedereen in het dorp is er van op de hoogte, iedereen buiten Lorelai, en die kan dat maar moeilijk verkroppen.

8: Love & War & Snow
De eerste sneeuw valt in Stars Hollow, waardoor Rory vast zit bij haar grootouders. Lorelai nodigt Max Medina (Rory's leraar) uit bij haar thuis, maar treffen ze Lane aan die duidelijk over haar toeren is.

9: Rory's Dance
Dankzij het schoolbal komt Rory erachter dat haar relatie met Dean toch een beetje meer dan vriendschappelijk is. Maar dan blijft Rory een hele nacht weg van huis...

10: Forgiveness And Stuff
Emily en Lorelai kunnen zelfs voor de feestdagen hun geschillen niet opzij leggen, maar dan gebeurt er juist datgene wat iedereen dichter bij elkaar brengt...

11: Paris Is Burning
Tijdens de ouderavond van Chilton vat 1 typisch Lorelai-moment alle misverstanden over haar relatie met Rory's leraar mooi samen. Paris aanvaardt Rory's vriendschapsaanbod, of toch niet?

12: Double Date
Lorelai laat zich door Sookie overtuigen om mee te gaan op een double-date, maar dit beklaagt ze zich al meteen wanneer ze haar partner ziet. En dan is er nog Lane die haar moeder niks vertelt over haar afspraakje...

13: Concert Interruptus
Juist wanneer Lorelai's huis de losplaats is van een rommelmarkt, komen 3 van Rory's 'schoolvriendinnen' over de vloer. Een concert van The Bangles lijkt Lorelai ideaal om elkaar wat beter te leren kennen...

14: That Damm Donna Reed
Rory verkleedt zich als Donna Reed om Dean te verrassen, en een onverwachte bezoeker zaait onrust in Lorelai's leventje, de Gilmore Girls op hun best.

15: Christopher Returns
Nu Rory's vader beide de meiden verblijft lijkt het tijd voor een verzoening van beide families...

16: Star–Crossed Lovers And Other Strangers
Stars Hollow organiseert alweer het romantische Founders Firelight Festival. Eerst lijkt iedereen verliefder dan ooit, maar dan maakt Dean het uit met Rory en Lorelai kan niet meer tegen haar moeder's gekoppel.

17: The Breakup, Part II
Terwijl Rory zich verzuipt in een to do-lijst om niet te moeten denken haar breuk met Dean, laaien de gevoelens van Max en Lorelai hevig op ...

18: The Third Lorelai
De originele Lorelai is in de stad om Rory 's studiefonds te bespreken, dit is echter niet met het gedacht van Emily en deze doet er alles aan om dit te verhinderen...

19: Emily In Wonderland
Emily leert samen met Rory Stars Hollow kennen, en Luke's oude vlam wil eindelijk een eigen stekje voor hun 2, maar is dat wel te vertrouwen?

20: P.S. I Lo...
Liefde is moeilijk, ruzie gemakkelijk. De Gilmore Girls krijgen zware ruzie wanneer ze halve waarheden ontdekken, en tot overmaat van ramp voor Lorelai zoekt haar dochter Emily op voor onderdak.

21: Love, Daisies & Troubadours
Rory krijgt eindelijk die drie kleine woordjes die Dean al zolang wou horen over haar lippen. En Lorelai krijgt van Max 1000 gele madeliefjes en één brandende vraag...

BEELD EN GELUID
Gilmore Girls dateert van 2000, bijgevolg zou er op technisch vlak niet veel mis mogen gaan met deze release. Dat blijkt ook grotendeels te kloppen want aan de transfers op zich is niet veel op te merken. Wat ons wel opviel is dat er redelijk veel grain aanwezig is in de beeldtransfer, meestal is dit niet echt storend, maar in de iets donkerdere scenes kan het wel storend werken. Iets anders dat we bij redelijk wat tv-series tegenkomen is softness, al is dit in de meeste gevallen veel minder storend dan de aanwezige grain. Wat betreft contrast en kleurverzadiging is alles tiptop in orde en hebben we geen reden tot klagen.

Als geluidstrack krijgen we de min of meer standaard Dolby Digital 2.0 track. Let wel op, het gaat hier niet om een matrix-gecodeerde surround track wat bijgevolg rare effecten kan geven wanneer je toch via Dolby Prologic naar de serie kijkt. De track op zich is zo goed als die wel kan zijn gezien het origineel, een 5.1 of 2.0 surround track zouden slechts een minieme meerwaarde gehad hebben wat ons betreft.

EXTRA'S
Wanneer we zouden gaan verkondigen dat er een massa extra's aanwezig is, zou dat zwaar gelogen zijn. Niettemin is er toch een mooie selectie aanwezig die enkel naar meer smaakt.

Allereerst is er de mini-documentaire Welcome to "The Gilmore Girls" waarin we samen met de cast en crew terugblikken op het eerste seizoen. Dit alles aan de hand van interviews en beelden uit de serie. Uiterst leuk, maar had wel iets langer gemogen dan 21 minuten. Er moet toch wel wat meer te vertellen zijn over een serie van meer dan 900 minuten?

Verder vinden we op schijfje drie ook nog de compilatie Gilmore-isms terug, uiteindelijk een montage van enkele van de meest typerende Gilmore momenten uit dit eerste seizoen. Een 2e kleine extra vinden we nog terug op disc 6 in de vorm van 3 Additional Scenes, respectievelijk uit de afleveringen Love & War & Snow, Forgiveness and Stuff en Emily in Wonderland.

Tot slot vinden op disc 6 ook nog een visuele commentaar / triviatrack terug van de aflevering Rory's Dance (terug te vinden op disc 3). Aangezien er hier en daar dingen in het beeld verschijnen (vandaar de benaming visuele commentaar) staat de aflevering als het ware 2 maal op deze set, één keer de normale versie en één keer de versie met extra weetjes. Over het algemeen genomen zat er wel wat interessante informatie tussen, maar we zouden toch liever een iets langere "making of" zien dan dit soort extra's in de nabije toekomst. Tenslotte is niet iedereen zomaar te vinden om nog eens ongeveer 42 minuten te spenderen voor enkele wetenswaardigheden. Niettemin leuk dat men dit toevoegt, een aangename afwisseling van de reguliere selectie aan extra's (of gebrek daaraan).

CONCLUSIE
Eigenlijk oogt de serie Gilmore Girls op het eerste zicht verdacht simpel en eenvoudig, maar schijn bedriegt want al snel ontplooit het geheel zich tot iets dat je gedurende meer dan 15 uur aangenaam weet te verrassen. Zowel beeld als geluid zijn dik in orde, enkel de extra's mogen volgende keer iets uitgebreider. Indien je de reeks ergens tegenkomt voor ongeveer de helft van de standaardprijs (die toch wel met de haren getrokken is) dan kunnen we je maar één ding aanraden: kopen en kijken!


cover
Studio: Warner

Regie: Lesli Linka Glatter, Arlene Sanford, Adam Nimoy, Alan Myerson, Michael Katleman, Sarah Pia Anderson, Rodman Flender, Bethany Rooney, David Petrarca, Lev L. Spiro, Bruce Seth Green, Nick Marck, Perry Lang, Amy Sherman-Palladino
Met: Lauren Graham, Alexis Bledel, Melissa McCarthy, Keiko Agena, Yanic Truesdale, Scott Patterson & Kelly Bishop

Film:
8,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
AL

Speelduur:
903 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931717670


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Grieks, Hebreeuws, Arabisch, Italiaans CC
Extra's:
• Welcome to "The Gilmore Girls",
• Gilmore-isms,
• Gilmore Goodies and Gossip for "Rory's Dance",
• Additional Scenes

Andere recente releases van deze maatschappij