:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EVERYBODY LOVES RAYMOND - SEIZOEN 4
EVERYBODY LOVES RAYMOND - SEIZOEN 4
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2006-03-15
SERIE
We hebben er een tijdje op moeten wachten, maar eindelijk is het zover: het vierde seizoen van Everybody Loves Raymond is beschikbaar op dvd. Dit seizoen houdt vast aan het geslaagde stramien van de vorige seizoenen en doet het zo mogelijk nog beter. Patricia Heaton (Debra) was zwanger tijdens de opnames van het derde seizoen en stond bijgevolg wat minder in de kijker, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt, want de actrice komt grappiger uit de hoek dan tevoren. Daarmee bewijst ze meteen dat ook zij beschikt over het nodige komische talent, dat in de voorgaande seizoenen misschien wat minder tot uiting kwam. Ook komen de kinderen ditmaal wat meer in de schijnwerper te staan. Ze zijn immers wat ouder geworden en krijgen de kans zichzelf te bewijzen in een aantal afleveringen. Het wordt ondertussen meer en meer duidelijk waarom Everybody Loves Raymond het maar liefst 9 seizoen heeft volgehouden. De personages hebben een uitstekende wisselwerking, de verhalen zijn grappig en de dialogen zijn goed geschreven. Kortom, dit is een voorbeeld van een uitstekende sitcom.

AFLEVERINGEN
1. Boob Job
Debra raakt van streek na Ray's iets te enthousiaste reactie op de borstvergroting van een vriendin. Ze organiseert een experimentje om uit te zoeken of Raymond wel tevreden is met haar lichaam.

2. The Can Opener
Debra en Ray hebben een dispuut over een nieuw aangekochte blikopener. In een reeks flashbacks vertellen ze elk hun versie van het verhaal. De rest van de familie aarzelt niet te lang om een kant te kiezen.

3. You Bet
Ray krijgt argwaan wanneer Frank plots opvallend veel interesse voor het werk van zijn zoon toont. Debra ziet het kwaad er niet van, maar ze krijgt ongelijk wanneer Raymond ontdekt dat zijn vader lucratief zaakje heeft opgestart op basis van hun gesprekken.

4. Sex Talk
Debra en Ray komen tot de vaststelling dat hun seksleven niet meer is wat het ooit geweest is. Ze vragen raad aan Frank en Marie en die blijken enkele opmerkelijke onthullingen voor hen in petto te hebben.

5. The Will
Tijdens het opstellen van hun testament komen Debra en Ray voor een moeilijke keuze te staan wanneer ze de meeste geschikte voogden voor hun kinderen moeten aanduiden. Hun uiteindelijke keuze wordt niet door iedereen even goed onthaald.

6. The Sister
Debra is niet opgezet met een onverwachts bezoek van haar vrijzinnige zus Jennifer. Tot eenieders verbazing heeft Jennifer besloten om non te worden, maar Debra stelt zich vragen over haar intenties.

7. Cousin Gerard
Raymond raakt opgescheept met zijn neef Gerard. Wanneer Debra aangeeft hoeveel de twee mannen op elkaar lijken, raakt hij helemaal van streek. De zagerige nasale stem, het negativisme,... Ray besluit zijn familie met Debra's bevindingen te confronteren.

8. Debra's Workout
Tot grote verbazing van Raymond, brengt Debra hun seksleven in een stroomversnelling. Hoewel hij niet te klagen heeft, stelt hij zich toch vragen bij die plotse energie van Debra. Onderzoek brengt hem tot bij de nieuwe fitnessleraar van Debra.

9. No Thanks
Geïnspireerd door een bijzonder geslaagd Thanksgiving diner besluit Debra om haar relatie met Marie nieuw leven in te blazen. Ze is er vast van overtuigd dat het haar zal lukken, maar zoals gewoonlijk denkt Marie daar anders over.

10. Left Back
Debra en Ray krijgen te horen dat hun zoon Michael zich niet zo snel ontwikkelt als zijn tweelingbroer en dat hij het jaar misschien moet overdoen. Raymond gaat op zoek naar de oorzaak en komt bij zichzelf terecht.

11. The Christmas Picture
Ray denkt het ultieme kerstcadeau voor Marie gevonden te hebben: een familiefoto. Debra rekent haar ouders ook bij de familie en nodigt hen uit, maar wanneer Marie hen ziet, is ze opeens heel wat minder enthousiast over Raymond’s cadeau.

12. What's With Robert?
Robert heeft er altijd al weigerachtig tegenover gestaan om zich volledig te binden aan Amy. Raymond veegt Amy's suggestie dat Robert homo is, meteen van tafel. Wanneer hij Raymond wat nauwlettender begint te volgen, is hij niet meer zo zeker van zijn stuk.

13. Bully On The Bus
Debra en Ray krijgen te horen dat hun dochtertje Ally gepest wordt op de schoolbus. Ze hebben elk een verschillend standpunt om het probleem aan te pakken. Raymond volgt zijn dochter en komt erachter dat zij zelf de pestkop is.

14. Prodigal Son
Raymond krijgt het zwaar te verduren omdat hij niet naar de mis wil gaan. Hij wordt overmand door een schuldgevoel en besluit om, in navolging van Frank, een trouwe parochiaan te worden. Frank blijkt echter niet zo trouw als hij zich voordoet.

15. Robert's Rodeo
Na een afgelaste afspraak met Raymond, besluit Robert een extra shift te draaien op het werk. Tijdens die shift wordt hij aangevallen door een losgeslagen stier en zo zadelt hij Raymond op met een enorm schuldgevoel.

16. The Tenth Anniversary
Debra en Ray maken zich op om hun 10de huwelijksverjaardag te vieren, maar dan komt Debra erachter dat Raymond de video van hun huwelijk heeft overschreven met een finale van de Super Bowl. Om het goed te maken, vraagt hij Debra om hun huwelijksgeloften te vernieuwen.

17. Hackidu
Ally is bezeten van de Hackidu verzamelkaarten. Raymond slaagt er echter in om een succesvolle ruil om zeep te helpen. Na een uitbrander van Debra, gaat hij wanhopig op zoek naar het door Ally felbegeerde kaartje.

18. Debra Makes Something Good
Debra veroorzaakt flink wat opschudding bij de Barones met een gerecht dat iedereen lijkt te lusten. Ook Marie moet vaststellen dat Debra echt iets lekkers heeft kunnen maken en dat betekent oorlog.

19. Marie And Frank's New Friends
Debra en Ray sporen Marie en Frank aan om wat nieuwe vrienden te maken. Op die manier hopen ze dat hun ouders hen wat minder zullen lastig vallen. Het perfecte plan valt in het water wanneer die nieuwe vrienden commentaar geven op Raymond.

20. Alone Time
Raymond kan maar moeilijk begrijpen waarom Debra wat tijd voor zichzelf wilt. Ze heeft hem namelijk gevraagd om de kinderen mee te nemen en haar een namiddag met rust te laten. Raymond kan het niet laten haar te bespioneren en doet een verontrustende vaststelling.

21. Someone's Cranky
Robert herstelt nog steeds van zijn aanvaring met een losgeslagen stier. Hij begint hoe langer hoe meer chagrijnig te worden en dat werkt iedereen danig op de zenuwen. Debra doet haar uiterste best om het voor hem op te nemen.

22. Bad Moon Rising
Debra loopt de laatste tijd rond met het humeur van een oorwurm. Raymond’s pogingen om haar slechte humeur wat op te krikken, maken de zaken alleen maar erger. Het hoogtepunt wordt bereikt wanneer hij thuiskomt met een pil om Debra te doen "genezen".

23. Confronting The Attacker
Robert kan eindelijk terug aan het werk, maar zijn eerste werkdag draait uit op een nachtmerrie. Na een confrontatie met een belhamel, neemt hij ontslag. Raymond is ervan overtuigd dat Robert zijn angst in de ogen moet durven kijken en organiseert een ontmoeting met de stier die hem heeft aangevallen.

24. Robert's Divorce
Tijdens een etentje in een restaurant loopt Robert zijn ex-vrouw tegen het lijf. De familie neemt ons maar wat graag terug naar de tijd dat Robert nog getrouwd was. Daaruit blijkt dat Robert’s ex-vrouw verschrikkelijk gemeen tegenover hem was.

BEELD EN GELUID
Het beeldformaat wordt met dit 4de seizoen opgewaardeerd naar een 1.78:1 anamorfisch formaat. Dat resulteert in een transfer van betere kwaliteit dan die van de vorige seizoenen. Toch zijn er nog wat sporen van grain, edge enhancement en aliasing, maar over het algemeen komen het beeld en de kleuren netjes tot hun recht. Voor het geluid heb je enkel de keuze uit een Dolby Digital 2.0 track. Die levert met een duidelijke weergave van de dialogen wat we ervan verwachten.

EXTRA'S
Audiocommentaar
Je kunt een audiocommentaar beluisteren bij 4 afleveringen. Daarbij worden de bedenkers Ray Romano en Phil Rosenthal telkens vergezeld door een derde persoon.


  • 1. Boob Job: derde commentator van dienst is Lew Schneider, de schrijver van deze aflevering. Hij baseerde zich op een gebeurtenis uit zijn eigen leven. Verder hebben ze het ook over Schneider's ervaringen als schrijver en over het verhaal.
  • 15. Robert's Rodeo: Brad Garrett vervoegt de bedenkers. Hun commentaar concentreert zich op het verhaal, maar wijkt soms af met een aantal geslaagde grappen.
  • 16. The Tenth Anniversary: de volgende gast van de commentatoren is Aaron Shure. Shure schreef het verhaal voor deze aflevering en baseerde zich net als Schneider op een gebeurtenis uit zijn eigen leven.
  • 22. Bad Moon Rising: ditmaal is Patricia Heaton te gast. Samen met Raymond en Phil doet ze de details van deze aflevering uit de doeken. De aflevering bleek trouwens de populairste onder het kijkerspubliek. Toepasselijk als het is, blijkt Patricia ook tijdens het commentaar last te hebben van "mood swings".


Bloopers (12 min. 39)
Standaard bloopermontage met een aantal grappige momenten.

Weggelaten scènes (16 min.)
De verwijderde scènes staan verspreid over de verschillende schijfjes. Het gaat om verwijderde scènes voor de volgende afleveringen:

1. Boob Job
2. You Bet
4. Sex Talk
6. The Sister
7. Cousin Gerard
9. No Thanks
10. Left Back
16. The Tenth Anniversary
20. Alone Time
22. Bad Moon Rising
23. Confronting The Attacker


CONCLUSIE
Het vierde seizoen van Everybody Loves Raymond toverde een grijns op het gelaat van uw dienaar. Die grijns hield moeiteloos stand tijdens de 24 afleveringen. Everybody Loves Raymond bevat alle ingrediënten voor een geslaagde sitcom en we kijken dan ook met smart uit naar de uitgave van het volgende seizoen. Het opgewaardeerde beeldformaat resulteert in een betere beeldtransfer. De extra's zijn misschien wat standaard, maar ze zijn daarom niet minder de moeite waard. We beschouwen deze uitgave als een absolute must voor de fans en als een aanrader voor liefhebbers van sitcoms.


cover
Studio: Warner

Regie: Will Mackenzie, Steve Zuckerman, David Lee, Brian K. Roberts, Wil Shriner
Met: Ray Romano, Patricia Heaton, Brad Garrett, Doris Roberts, Peter Boyle

Film:
8/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
AL

Speelduur:
576 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931254779


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Hongaars Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Portugees, Noors, Fins, Noors, Zweed, Grieks, Hongaars, Hebreeuws, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar,
• Bloopers,
• Weggelaten scènes

Andere recente releases van deze maatschappij