:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> INSIDER, THE
INSIDER, THE
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2000-10-28
FILM
Michael Mann. De man is een regelrecht talent van de bovenste plank. Laat hem het burgerlijk wetboek verfilmen en hij maakt er een suspensvolle superthriller van. De man heeft de kunst van het filmmaken perfect onder de knie. Moeilijk te geloven dat hij ons vroeger Don Johnsons springplank Miami Vice bracht. Als we die serie vergelijken met de thriller Heat kunnen we niet anders dan besluiten dat hij er met de jaren enorm op vooruitgegaan is. Natuurlijk waren er in Heat supersterren aanwezig zoals Al Pacino en Robert De Niro, maar dan nog, de manier waarop hij die film in beeld bracht was voor mij persoonlijk (en ik denk voor vele filmfans samen met mij) een enorme verademing, het werd dan ook een blockbuster.

Nu krijgen we The Insider op dvd, een film die genomineerd is voor 7 (zeven!) Academy Awards waaronder die voor beste film. Eigenlijk is de plot snel samengevat: Russel Crowe speelt Jeffrey Wigand, één van de topresearchers van de 3e grootste tabaksmultinational in de Verenigde Staten. Hij wordt ontslagen door de directie en krijgt zwijgplicht opgelegd in ruil voor een mooie ontslagpremie inclusief vele voordelen en bonussen. Dat weegt weliswaar niet op tegen het goede karakter en geweten van de man, want de reden van zijn ontslag was eigenlijk een discussie over een materie die de nationale volksgezondheid in gevaar kan brengen. Hier komt Al Pacino op de proppen als Lowell Bergman, de rechterhand van Mike Wallace, presentator van het in de US welbekende '60 minutes' (dat is het meest bekeken actualiteitenprogramma aldaar). Bergman krijgt Wygand zover om toch maar z'n bekentenis te doen op de nationale televisie, maar dat was buiten de invloed en tegenkanting gerekend van de tabaksmultinationals die tegen elke prijs hun geheim bewaard willen zien. Welk geheim? Huur of bekijk de film, jullie vallen achterover. En zeker als ik zeg dat de film een gedramatiseerde versie is van waargebeurde feiten en dat de tabaksindustrie in Amerika er alles aan gedaan heeft om deze film uit de Amerikaanse zalen te houden.

BEELD EN GELUID
Wie Heat gezien heeft, kent de filmstijl van Michael Mann ondertussen: sfeervolle beelden met een veelvuldig gebruik van licht- en donkerblauw. De beeldkwaliteit is (zoals het hoort bij een fatsoenlijke dvd trouwens) van de hoogste plank en de anamorfe transfer in 2.35-formaat is bijzonder goed gelukt. Goeie punten hier voor het team van Buena Vista.
Van het geluid kan weinig meer gezegd worden dan dat de dialogen heel scherp en duidelijk door de speakers komen en dat de achterste kanalen bijna nooit gebruikt worden tenzij voor enkele achtergrondgeluiden en iets meer voor de trouwens heel goede soundtrack (vooral de scène waarin Wigand z'n kinderen in de tuin ziet spelen op de beschilderde muur van z'n hotelkamer, vond ik zowel op beeld- als op geluidsvlak bijzonder goed geslaagd).

EXTRA'S
Gewoonweg belachelijk. Denkt men nu bij Buena Vista echt dat wij tevreden zijn met een featurette van amper 7 minuten? OK, er worden wel interviews afgenomen van alle belangrijke acteurs en we krijgen de regisseur aan het woord plus de 'echte' Jeffrey Wigand, maar wat kan je vertellen in 7 minuten? Het is natuurlijk ook geen korte film en de kosten om verschillende versies te maken voor verschillende delen van Europa zijn waarschijnlijk aanzienlijk, maar ik persoonlijk kan niks aanvangen met Dolby Surround Tjechisch, Dolby Surround Hongaars plus Kroatische en Castiliaanse ondertitels. Ik bleef achter met een groot gevoel van ontevredenheid. Ik wil achtergrondinformatie over deze schitterende film!


cover
Studio: Buena Vista

Regie: Michael Mann
Met: Al Pacino, Russel Crowe, Christopher Plummer, Diane Venora, Phillip Baker Hall, Lindsay Crouse, Debi Mazar, Gina Gershon

Film:
8,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
12

Speelduur:
151 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711875920271


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Tsjechisch Dolby Surround 2.0
Hongaars Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Hongaars, Pools, Grieks, Kroatisch, Bulgaars, Sloveens
Extra's:
• Featurette

Andere recente releases van deze maatschappij