:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BELIEVE NOTHING
BELIEVE NOTHING
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2006-03-21
SERIE
Viervoudig Professor Adonis Cnut (Rik Mayall) geeft niet alleen les aan het Queen Edward College in Oxford, hij is ook lid van de Raad voor Internationale Voorgang, een geheim genootschap dat streeft naar werelddominantie. Gelukkig kan Adonis steeds rekenen op zijn trouwe bediende Albumen (Michael Maloney). Alsof hij het nog niet druk genoeg heeft probeert hij ook nog met zijn collega Dr Hannah Awkward (Emily Bruni) tussen de lakens te duiken.

Alhoewel ondergetekende een groot liefhebber is van Engelse comedy deed Believe Nothing niet onmiddellijk een belletje rinkelen. Wat opzoekwerk leerde ons inmiddels dat de serie tijdens de periode juli – augustus 2002 te zien was op de Britse zender ITV. Ondertussen bleef het in de pers en op het internet opvallend stil rond deze serie. Na het bekijken van dit eerste seizoen kunnen we al heel wat beter begrijpen waarom er zo weinig rond Believe Nothing te doen was: de serie valt gewoon te licht uit in vergelijking met bijzonder sterke concurrentie als The Office, Extras, The League Of Gentlemen en Little Britain.

Believe Nothing werd geschreven door Maurice Gran en Laurence Marks die eind jaren '80 ook aan de basis lagen van de serie The New Statesman waarin Rik Mayall te zien was als Alan B'Stard. Jammer genoeg weet deze nieuwe samenwerking tussen het schrijvers duo en Mayall heel wat minder te overtuigen. Zo kregen wij meer dan eens het gevoel alles al eens eerder en vooral beter gezien te hebben. De gelijkenissen met het eerder aangehaalde The New Statesman en de sublieme comedyserie Bottom zullen ook de minder aandachtige kijker snel opvallen. Wellicht snel daarna gaat men wellicht een stapje verder: men ziet niet alleen de gelijkenissen maar men krijgt ook het gevoel naar een flauw doorslagje te kijken. Rik Mayall's teleurstellende en hoogst on-originele vertolking als Professor Adonis Cnut doet ons stilaan vrezen dat hij slechts in staat is om één soort typetje neer te zetten. Ook op andere vlakken loopt één en ander mank. Niet alleen zijn veel grappen wel heel erg flauw, de scenario's zijn ook vergezocht, wellicht te vergezocht, waardoor de kijker des te meer moeite heeft om zich in te leven in de leefwereld van de personages. Call us strange, maar een dergelijk gevoel hadden we bij voorbeeld niet bij Bottom of The Office.

Believe Nothing heeft zijn verdienstelijke momenten maar gezien de vele toppers die er de laatste jaren gemaakt werden lijkt deze serie geen al te lang leven beschoren. Misschien ook nog opmerken dat de vertaling er niet in slaagt om een deel van de betere grappen op een leuke manier in het Nederlands weer te geven.

AFLEVERINGEN
Op deze dvd treffen we de zes afleveringen (telkens ongeveer 23 minuten) van het eerste seizoen aan:

1. Get Rich Quick
Adonis Cnut is dringend toe aan een nieuwe uitdaging. Gelukkig kan hij niet alleen Albumen laten deelnemen aan een quiz maar maakt hij ook kennis met Dr. Hannah Awkward, die hoopt een leerstoel te versieren aan de universiteit.

2. Prepare To Meteor Maker
Sir Richard Chutney, een megalomaan met een duister plannetje, wil de bevolking laten geloven dat een meteoor op weg is naar de aarde. Bij impact heeft dit het einde van de beschaving tot gevolg.

3. Might As Well Face It – You're Addicted To Fudge
Adonis probeert als de Cubaanse vluchteling Gustavo Guacomole druk uit te oefenen op het beleid van de Amerikaanse president George W. Shrub. Hannah raakt verslaafd aan het snoepgoed dat Albumen maakt.

4. Double First
Kort na een pittig debat tussen Adonis en zijn academische rivaal professor Sheridan Brinsley wordt deze laatste vermoord terug gevonden. Al snel wordt Adonis als hoofdverdachte beschouwd.

5. The Unhappy Eater
Adonis wil de Britse premier van zijn depressie afhelpen als hij in ruil hiervoor een standbeeld krijgt. Misschien kan dit het gezichtsverlies dat hij opliep (door de gebrekkige interesse van de pers in verband met zijn Nobelprijs overwinning) wat minder bitter doen smaken.

6. Just A Minute
Net wanneer Albumen ziek is krijgt Adonis te horen dat de plannen voor zijn volledige televisieserie werden afgevoerd.

BEELD EN GELUID
Op de beeld- en geluidskwaliteit van deze release kunnen we niet veel aanmerken. De beeldkwaliteit is vergelijkbaar met die van andere recente Britse comedyseries. Grain of beschadigingen komen niet voor. We begrijpen helemaal niet waarom Just Entertainment net zoals bij hun Bottom release opteerde voor een Dolby Digital 5.1-track. Een dergelijke upgrade heeft niet het minste nut bij een serie als Believe Nothing. Zelf bekeken we de serie gewoon zonder gebruik te maken van onze surroundset.

EXTRA'S
Geen.

CONCLUSIE
Believe Nothing is een matige comedy serie, het zou ons in ieder geval verbazen moest er ooit nog een tweede seizoen uitgebracht worden. Toch wel een gemiste kans.


cover
Studio: Just Entertainment

Regie: John Stroud
Met: Rik Mayall, Michael Maloney, Emily Bruni

Film:
5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002.

Leeftijd:
AL

Speelduur:
140 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8717344724494


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij