:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> IRON MONKEY
IRON MONKEY
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2002-04-05
FILM
Onzuivere Chinese regeringsleiders worden systematisch overvallen door een gemaskerde schim die zich Iron Monkey laat noemen. Deze Iron Monkey (Yu Rong Guang) steelt het overvloedige geld van de corrupte leiders om het aan de armen en minderbedeelden te schenken als een echte Robin Hood. De gouverneur, die al enkele het slachtoffer van deze "wilde weldoener" is geworden, heeft opgemerkt dat Iron Monkey een uiterst bekwaam vechtkunstenaar is en laat dus bijgevolg iedereen die maar een beetje kungfu kan oppakken. De jonge Wong Fei Hung (Sze-Man Tsang) en zijn vader zijn net op doorreis. En ongewild komt Wong Fei Hung in de problemen zodat vader Wong Kei Ying (Donnie Yen) in actie moet komen om zijn zoon te redden. Bij deze reddingsactie valt de getrainde kungfu van Wong Kei Ying op zodat hij al snel wordt opgepakt omdat men verdenkt dat hij Iron Monkey is. Omdat Wong Kei Ying weigert iets te lossen, neemt men zijn zoon gevangen en wordt hij gedwongen om Iron Monkey te gaan zoeken. Als deze opdracht zwaarder blijkt te zijn dan eerst gedacht, roept men de hulp in van een mysterieuze monnik. Deze monnik bezit een nooit geziene kungfustijl waar niemand het ooit heeft tegen gehaald. Als Wong Kei Ying uiteindelijk de waarheid op enkele vragen begint te ontdekken, slaat hij de handen in elkaar met Iron Monkey om de strijd met de gevaarlijke monnik aan te gaan en zo zijn zoon uit de handen van de corrupte gouverneur te redden.

Door het immense succes van Once Upon A Time In China bedacht producer Tsui Hark het lumineuze idee om een prequel over Wong Fei Hung te maken. En met "action maestro" Yuen Wo Ping (The Matrix en Drunken Master) aan het roer kon er weinig misgaan. Dat is ook niet het geval geweest, Iron Monkey is een actieknaller van jewelste! De film was een kassucces van jewelste en leidde tot het desastreuze Iron Monkey II (met Donnie Yen als de Iron Monkey!) ook van Yuen Woo-ping. Vele kungfukenners noemen Iron Monkey één van de beste kungfufilms ooit gemaakt en velen vinden dat hij het niveau van Once Upon A Time In China overstijgt! We treden hun eerste mening bij maar de tweede is wat teveel van het goede, de choreografie is waarschijnlijk de beste ooit maar dat weegt niet op tegen het simpele verhaal. Ook de karakters zijn niet zo uit gediept en budget was blijkbaar een stuk minder dan de Once Upon A Time In China-reeks want veel indrukwekkende decors en locaties zijn er niet aanwezig. Maar laat dat de pret niet drukken en geniet van de adembenemende gevechten, die trouwens de blauwdruk waren voor de actiescènes in McG's Charlie's Angels. Deze film gaf Donnie Yen ook een carrière in Hollywood (de hit Blade II en het geflopte Highlander 4). Dus ga zitten en laat je verbazen.

BEELD EN GELUID
Het 1.85:1 anamorfische beeld is scherp, met een goed schaduwdetail. De kleuren ogen natuurlijk en warm en er is bijna geen vuil en printbeschadiging vast te stellen. Soms is er filmgrain aanwezig en digitale compressiefouten ontbreken totaal. Een goede transfer. De Cantonese Dolby Digital 5.1-track klinkt goed, met een redelijk bass tijdens de gevechten. Ook heeft deze geluidstrack een voldoende spreiding en is deze vrij van geruis en gekraak. Waar de Cantonese geluidstrack warm en vrij natuurlijk klinkt, klinkt de Engelse Dolby Digital 5.1-track wat harder maar onnatuurlijk. De Cantonese track is bevredigend en de Engelse is weer wat teleurstellend zoals vaker bij Hong Kong-films maar dit is niet de schuld van HKL. Chinese (of elke andere buitenlandse) films klinken altijd wat misvormd na het dikwijls onprofessionele dubbingproces en de kracht van de originele acteerprestaties gaat verloren als de stemmen ingesproken worden door derderangsacteurs.

EXTRA'S
De biography showcase is een leuk alternatief voor de op andere DVD's wat saaie en onvolledige "selected filmografieën". In plaats van de standaard stilstaande tekst krijg je een over het scherm rollende Engelse tekst die voorgelezen wordt met achtergrondmuziek bij. Hier krijg je een biography showcase van Donnie Yen en van regisseur Yuen Wo Ping. Beide zijn informatief en zo volledig mogelijk. In de interviewgallery krijg je een interview met actiemeester Yuen Wo Ping (23 min.) die vlot vertelt over zijn volledige carrière. Volgend interview is met Donnie Yen (17 min.) die vertelt over Iron Monkey en het maken van films in Hong Kong. Beide zijn interessant en informatief. Dan zijn er nog de trailers (originele en UK promotional trailer), de photo gallery en de further attractions met UK promotional trailers van Once Upon A Time In China, Armour Of God, Legend Of A Fighter, Battle Creek Brawl, Drunken Master, Island Of Fire.

CONCLUSIE
Overweldigende kunfufilm van Yuen Woo-ping, die wereldberoemd werd door de action-direction te doen bij oscarwinnende actieknallers als The Matrix en Crouching Tiger, Hidden Dragon. Waarom ze juist hem hebben gekozen voor deze films wordt direct duidelijk als je Iron Monkey bekijkt! De choreografie is meesterlijk gedaan! Dat is niet alleen de verdienste van Yuen Wo Ping, maar ook door de uitvoerders van de gevechten: Donnie Yen (Blade II), Yu Rong Guang (Shanghai Noon, Storm Riders) en Yee Kwan Yan (Once Upon A Time In China 1 & 2) die stuk voor stuk meesters in de vechtkunst zijn en dat dan ook uitgebreid tonen. De film kreeg een goede DVD uitvoering met goede beeld- en geluidskwaliteit en met een pakketje waardevolle extra's. Een must voor iedere actieliefhebber.


cover
Studio: Hong Kong Legends

Regie: Woo-ping Yuen
Met: Yu Rong Guang, Jean Wang, Donnie Yen, Sze-Man Tsang, Shun-Yee Yuen, Yee Kwan Yan

Film:
8/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Martial Arts

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1993

Leeftijd:
12

Speelduur:
86 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664003855


Beeldformaat:
1.85:1 anamorphic PAL

Geluid:
Mandarijn Dolby Digital 5.1,
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Promotietrailer
• Geanimeerde biografieën
• Interviews
• Fotogalerij
• Info HKL titels

Andere recente releases van deze maatschappij