:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TALENTED MR. RIPLEY, THE
TALENTED MR. RIPLEY, THE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2000-12-10
FILM
Regisseur Anthony Minghella (The English Patient) doet gemakkelijk jaren over het draaien van een film en qua fotografie is hij een perfectionist. Deze verfilming van een boek van Patricia Highsmith lijkt dan ook op de eerste plaats een meer dan twee uur durende reclamespot voor uw volgende vakantie aan de Italiaanse kust. Het verhaal speelt zich grotendeels af op pittoreske plaatsen zoals San Remo, Rome en Venetië, en door quasi de hele film op locatie te schieten krijgt het geheel een zeer authentiek trekje en stijgt de film boven de middelmaat uit. The Talented Mr. Ripley heeft in 1999 nochtans geen van zijn vijf Oscarnominaties kunnen verzilveren.

Het verhaal is een bijzonder ingenieus gevonden thriller. Matt Damon is Tom Ripley, een jongeman die het ondanks zijn talenten nooit verder heeft geschopt dan derderangs pianostemmer en zesderangs gelegenheidspianist. Een klein leugentje zal zijn leven echter voorgoed veranderen: als hij op een feestje met een geleend jasje van de universiteit wordt gespot, aanziet de rijke scheepsbouwer Greenleaf hem abuisievelijk voor de studiegenoot van zijn zoon Dickie (Jude Law). Ripley laat vader Greenleaf in het ongewisse. Zoonlief houdt zich ondertussen tot grote frustratie van zijn vader onledig met het verbrassen van papa's vele geld aan zijn zeilboot, zijn lief, de schrijfster Marge Sherwood (Gwyneth Paltrow), en het bouwen van feestjes in de lokale jazzclub. Greenleafs vrouw heeft leukemie en Greenleaf zelf zou liever zijn zoon in zijn bedrijf aan het werk zien. Daarom biedt hij Ripley duizend dollar en een snoepreisje naar Italië aan om ter plekke zijn zoon om te praten zodat die terugkeert naar Amerika.

Hij had beter iemand anders gekozen, want Tom Ripleys ware talent situeert zich vooral op het niveau van het zich uitgeven voor iemand anders. Het begint al bij zijn aankomst in Italië als hij zich aan rijkeluis dochter Meredith (Cate Blanchett) voorstelt voor Dickie Greenleaf. Hij arrangeert een 'toevallige' ontmoeting met Dickie en speelt open kaart met hem: Dickies vader heeft hem gestuurd. Dickie is gecharmeerd door Toms nu weer sullige en dan weer geraffineerde voorkomen, en hij stelt hem voor om een dubbelspion te worden: Tom houdt vader Greenleaf aan het lijntje en intussen schrijft die ijverig cheques uit. Tom Ripley is overdonderd door Dickies rijke levensstijl en valt voor de charmes van Dickies vriendin, die er nog steeds van droomt om te trouwen, ondanks het feit dat Dickie haar voortdurend bedriegt. Als Tom merkt dat hij en Dickie fysiek nogal op elkaar lijken, rijpt bij hem een gruwelijk plan: hij wil Dickies levensstijl overnemen, inclusief zijn identiteit.

Als tijdens een boottochtje Dickie bekent dat hij Tom meer dan kotsbeu is, slaan bij Tom de stoppen door en vermoordt hij Dickie. Om zijn verdwijning niet te zeer te laten opvallen, geeft hij zich nu en dan uit voor Dickie: hij schrijft cheques uit in zijn naam, gaat met Meredith uit - die nog steeds denkt dat hij Dickie Greenleaf is omdat ze de echte Dickie nooit heeft ontmoet, en vertelt Marge dat Dickie haar in de steek heeft gelaten. Een van Dickies vrienden, Freddie Miles, heeft Toms spelletje door, en wordt op zijn beurt vermoord. Zelfs de Italiaanse politiemannen, niet bekend als de allerbeste speurneuzen, wordt een rad voor de ogen gedraaid door Ripley die zich voortdurend van zijn echte in zijn valse identiteit wentelt en zo de zaak helemaal naar zijn hand weet te zetten. Hij leeft zelfs graag op het scherp van de snee en confronteert moedwillig mensen die denken dat hij Greenleaf is met mensen die weten dat hij Ripley is, al was het maar om hun verbijsterde gezichten te zien.

Matt Damon zet hier een knappe acteerprestatie neer als Ripley, met een gezicht als een engeltje maar in werkelijkheid een koelbloedige, nietsontziende moordenaar, met een ego zo hoog als een huis en een koele minachting voor zijn medemens. Verblind door de luxueuze levensstijl van de Greenleafs ziet hij een unieke kans om zijn leven radicaal om te gooien en zijn talenten te misbruiken voor zijn persoonlijk heil. Desalniettemin blijf je hem sympathiek vinden en blijf je tot het einde geboeid kijken om te zien of hij uiteindelijk in zijn zelfgesponnen web van leugens gevangen wordt. Anthony Minghella wilde het boek van Highsmith overigens alleen verfilmen als hij een geloofwaardige acteur voor de titelrol vond en na het zien van Good Will Hunting was hij ervan overtuigd dat Matt Damon de geschikte acteur was. En het moet gezegd: de rol van de schizofrene Tom Ripley is zeker niet de gemakkelijkste. Ook Gwyneth Paltrow speelt haar rol van kwetsbare deerne over tuigend - ze was overigens al als eerste gecast voor de rol van Marge, nog voor haar Oscar in Shakespeare in Love.

BEELD EN GELUID
Ten opzichte van de oudere films heeft RCV qua beeldkwaliteit de laatste tijd flink bijgeleerd. In tegenstelling tot sommige oudere releases is het beeld hier redelijk scherp en komen de kleuren helder over. De film moet het niet hebben van veel geluidseffecten, maar bijv. de scenes in de jazzclub zijn zonder meer oké. De keuze van de muziek en de beelden zijn overigens boeiend: de film ademt de sfeer uit van het Italië van eind de jaren 50: op de tonen van de jazzmuziek rijdt de helft van de Italiaanse bevolking rond op vooroorlogse Vespa's.

EXTRA'S
DVD's van RCV hebben meestal meer extra's dan ze op het eerste gezicht laten uitschijnen. Het is alleen jammer dat, in tegenstelling tot bijv. de recentste releases van Columbia, de meeste extra's niet ondertiteld zijn. Op deze disk vind je een interessante making-of-documentaire die een goed inzicht biedt in het af en toe toch wel complexe verhaal. Voorts zijn er interviews met de voornaamste hoofdrolspelers, een documentaire over de soundtrack, meer bepaald over de jazzmuziek die een prominente rol speelt in het verhaal, en zijn er twee videoclips, beide vertolkt door hoofdrolspeler Matt Damon. Voorts staat er nog een trailer en een B-roll op, maar zoals eerder gezegd is dat allemaal niet ondertiteld.

CONCLUSIE
The Talented Mr. Ripley is een originele film met een prachtige fotografie en een intrigerende plot, een swingende soundtrack, maar vooral een hoog vertelritme. Er zitten geen gaten in het scenario en dat is voor een film die meer dan twee uur duurt zeker vermeldenswaardig.


cover
Studio: RCV

Regie: Anthony Minghella
Met: Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Jude Law, Cate Blanchett, Philip Seymour Hoffman, Jack Davenport, James Redhorn, Sergio Rubini, Philip Barker Hall

Film:
8/10

Extra's:
7/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
16

Speelduur:
139 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045200381


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Interviews met cast en crew
• Trailer
• B-roll
• 2 Videoclips
• Making-of-documentaire
• Documentaire over de muziek

Andere recente releases van deze maatschappij