:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MIGHTY PEKING MAN, THE
MIGHTY PEKING MAN, THE
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2006-04-14
FILM
Wanneer er in Hong Kong geruchten de ronde doen over een reuzenaap die ravages aanricht in India besluiten enkele zakenlui om een expeditie onder leiding van Lu Tiem (Ku Feng) op te zetten. Tijdens deze barre tocht ontmoet expeditielid Johnnie (Danny Lee) de junglevrouw Ah Wei (Evelyne Kraft) die, nadat ze door de reuzenaap werd opgevoed, nog steeds met hem samenleeft. Nadat beiden maanden samen hebben doorgebracht in de jungle weet Johnnie Ah Wei te overtuigen om naar Hong Kong terug te keren. Wonder boven wonder blijkt de aap ook te willen meegaan naar de "beschaving", iets wat al snel niet echt een gelukkige keuze blijkt te zijn. Nadat hij door Lu Tiem van zijn vrijheid werd beroofd slaan bij de aap de stoppen helemaal door als hij ziet hoe Lu Tiem probeert om Ah Wei te verkrachten...

The Mighty Peking Man is één van die films waarbij men zich voortdurend zit af te vragen of hij nu al dan niet serieus bedoeld was. Door de vele dermate knudde effecten en het vaak hilarische acteerwerk is het in ieder geval vaak erg moeilijk om de lachspieren te bedwingen. Na het vernemen van Dino De Laurentiis' plannen voor een King Kong-remake wilde de Shaw Brothers studio ook een graantje meepikken van de vernieuwde interesse in reuzen apen. Of dit achteraf gezien een goede commerciële zet was, is maar de vraag gezien het erg beperkte succes dat The Mighty Peking Man bij de release te beurt viel. Inmiddels heeft de film in bepaalde kringen wel een zekere cultstatus verworven. Zo werd The Mighty Peking Man een aantal jaren geleden in de VS opnieuw uitgebracht door Rolling Thunder Pictures van Quentin Tarantino. Het moge duidelijk zijn dat Mighty Peking Man geen goede films is daarvoor zijn er te veel mankementen, het is echter wel een film die dermate cheesy is dat hij weer genietbaar wordt voor liefhebbers van acteurs in totaal niet overtuigende apenpakken en schaalmodellen die de Matchbox autootjes uit uw jeugd op "the real thing" doen lijken.

Op onze cult en pulp-schaal scoort The Mighty Peking Man echter slechts een 6,5 op 10 gezien echt saaie stukken het tempo van de film serieus naar beneden halen. We kunnen ons levendig voorstellen dat menig kijker geneigd zal zijn naar de afstandsbediening te grijpen om het middenstuk van de film (wanneer Ah Wei en Johnny elkaar beter leren kennen in India) te fastforwarden. Vele liefhebbers zullen ongetwijfeld Hong Kong veteraan Danny Lee (The Killer, City On Fire, The Untold Story) herkennen als Johnnie Fang terwijl genrefans zich misschien Evelyne Kraft (Ah Wei) zullen herinneren uit French Sex Murders / Casa d'Appuntamento. De regie was bij The Mighty Peking Man in handen van Ho Meng-Hua die tevens verantwoordelijk was voor 2 andere titels die uitgebracht werden als onderdeel van de Shaw Brothers Essential Collection namelijk het redelijk zwakke Oily Maniac en het verrassend goede Shaolin Handlock.

BEELD EN GELUID
We krijgen een anamorfe transfer met een goede beeldkwaliteit: voldoende scherpte en contrast. Het aantal beschadigingen is beperkt. Rekening houdend met de oorsprong en de leeftijd van de film kunnen we terug tevreden zijn over de transfer. In vergelijking met de regio 3 HK release (niet 16 x 9 enhanced) is deze transfer zeker een verbetering. Beide Mandarijnse tracks weten weinig indruk te maken: ze klinken vlak en bieden heel weinig spreiding. De Dolby Digital 5.1-track en de Dolby Surround 2.0-track zijn in feite inwisselbaar.

EXTRA'S
Als extra krijgen we de trailers voor de 10 eerste dvds in de Essential Shaw Brothers Collection namelijk The Mighty Peking Man, Oily Maniac, The 36th Chamber Of Shaolin, The Boxer From Shantung, Come Drink With Me, The Magnificent Trio, The Shadow Boxer, Shaolin Handlock, Shaolin Temple en The Water Margin. Bij alle releases uit de serie zit tevens een identiek, 12 pagina's tellend boekje met informatie over de geschiedenis van de Shaw Brothers studio.

CONCLUSIE
The Mighty Peking Man heeft zeker zijn hilarische camp momenten maar een aantal saaie stukken zorgen ervoor dat we deze film niet kunnen beschouwen als een echte must buy cult classic.


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Ho Meng-Hua
Met: Danny Lee, Evelyne Kraft, Feng Ku


Film:
6,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1977

Leeftijd:
12

Speelduur:
87 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664033012


Beeldformaat:
2.40:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Mandarijn Dolby Digital 5.1
Mandarijn Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij