:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DEAL OF THE CENTURY
DEAL OF THE CENTURY
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2006-04-19
FILM
Superverkoper Eddie Muntz heeft een verbluffend vlotte babbel. Hij verkoopt wapens: kleintjes voor het veroorzaken van relletjes, en grote voor het ontketenen van wereldoorlogen. Hij verkoopt niet aan de eerste de beste, maar enkel aan mannen met koffers vol geld. Chevy Chase, Sigourney Weaver en Gregory Hines vertolken de hoofdrollen in Deal of the Century, een satire op de internationale wapenhandel van schrijver Paul Brickman (Risky Business) en regisseur William Friedkin (The French Connection, The Exorcist). De film biedt een blik achter de schermen van een industrie waar men grof geld neertelt voor grof geweld, zonder ook maar een seconde stil te staan bij de mogelijke gevolgen voor de wereldvrede.

Met Lord Of War nog vers in het achterhoofd is het eerste wat je kan zeggen bij het bekijken van Deal Of The Century dat de inhoudelijke boodschap van beide films quasi gelijk is. Waar de twee producties danig van mekaar verschillen is op het gebied van uitwerking. Lord Of War begroef zijn eigen boodschap onder de visuele coolheid en het explosieve en entertainende geweld, Deal Of The Century verliest al zijn overtuiging door de slappe humor en de plaatsvervangende schaamte die je als kijker opbrengt voor de hoofdrolspelers. Dit moet zowat de slapste rol zijn die Signourney Weaver ooit gespeeld heeft. Het is bijgevolg zo klaar als een klontje dat je geld en tijd beter af zijn met andere en betere komedies.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1 breedbeeld is, zoals we gewend zijn van Warner, van een zeer degelijke kwaliteit. Op enkele scènes na is haast niet te merken dat het hier om een iets oudere titel gaat. Het contrast oogt iet overal even vol, maar dit element stoort nergens. We werden aangenaam verrast door de 1.0 mono aanduiding op de hoes. Wanneer je de disc afspeelt blijkt de soundtrack echter Dolby Surround 2.0 te zijn die met behulp van een Pro-Logic of DTS: Neo6 decoder kan omgewaardeerd worden naar een aanvaardbare surroundtrack. Enkel de holle klank van de muziek verraden dat het hier om een niet zo recente film meer gaat. Hoe dan ook een aanvaardbare technische prestatie.

EXTRA'S
We krijgen enkel de bioscooptrailer van de film.

CONCLUSIE
Deal Of The Century is een slappe eighties komedie die het moet stellen door de bekende namen van de cast. Niemand levert hier echter memorabele vertolkingen, waardoor we deze film enkel kunnen aanbevelen voor die-hard Chevy Chase fans, en dan nog...


cover
Studio: Warner

Regie: William Friedkin
Met: Chevy Chase, Sigourney Weaver, Gregory Hines

Film:
5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1983

Leeftijd:
12

Speelduur:
99 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij